POLİTİKA - 10 Ocak 2022 Pazartesi 15:40

TBMM Başkanı Şentop, HDP'li milletvekilinin teröristle fotoğrafını değerlendirdi

A
A
A
TBMM Başkanı Şentop, HDP'li milletvekilinin teröristle fotoğrafını değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in bir teröristle çekilmiş fotoğraflarına ilişkin, “Bilhassa anayasal düzene karşı suçlar bakımından ve ağır suç içeren dosyalarla ilgili dokunulmazlığın kaldırılması ve yargılamasının yapılması kanaatindeyim. Bu basında çıkan fotoğraflar 2019 Mart ayında bir dosya kapsamında hazırlanmış belge” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti. Gazetecilerin gününü kutlayan Şentop, gazetecilerin yarış halinde olduklarını belirtti.

Şentop, ziyarette HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in bir teröristle fotoğrafının ortaya çıkmasına ilişkin olarak da, “Bilhassa anayasal düzene karşı suçlar bakımından ve ağır suç içeren dosyalarla ilgili dokunulmazlığın kaldırılması ve yargılamasının yapılması kanaatindeyim. Bu basında çıkan fotoğraflar 2019 Mart ayında bir dosya kapsamında hazırlanmış belge. Arkadaşlara hızlıca bir tarama yaptırmıştım bu belgenin içinde bulunduğu dosya var mı diye. Bu konuyla ilgili yürütülen soruşturma olmalı. Bu belgenin bulunduğu dosya şu ana kadar yok. Adı geçen arkadaşımızın terör üyeliği ile ilgili suçlama var. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan arkadaşlarımızın kesin olarak terörle aralarına mesafe koyması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde Anayasa’nın gereği yapılmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği tartışmaya ilişkin de Şentop, “Türkiye Büyük Millet Meclisi başkan ve başkanvekilleri, mensubu olduğu parti veya parti grubunun Meclis içinde veya dışında toplantılarına katılamaz. Meclis başkanvekilleri görevli olduklarında oy kullanamıyor, ama görevli olmadıklarında oy kullanabiliyorlar. Meclis başkanı Genel Kurulu yönetsin veya yönetmesin görüş açıklayamıyor, oy kullanamıyor. Tarafsızlık dediğimizde herkes kendine göre tarafsızlık tanımı yapıyor. Sözlüklerdeki tanımla Anayasa’daki tanımı aynı değil. Ben Anayasa çerçevesindeki tanım içerisinde görevimi dikkatle yürütüyorum. Parti genel başkanlarıyla ve milletvekilleriyle günlük siyasi tartışmalara girmek istemiyorum. Meclis başkanının Anayasa ve iç tüzüğün vermediği bir yetkiyi kullanması, bir siyasetçi istiyor diye kullanması nasıl tahayyül edilebilir” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, HDP'li milletvekilinin teröristle fotoğrafını değerlendirdi

"Siyasi partilerin terör örgütleriyle ilişkisini hiçbir şekilde meşru, masum, doğru bulmayız"

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti. Altay, çok sayıda gazetecinin işinden edildiğini söyleyerek, “Gazeteci arkadaşlarımızın özlük hakları konusunda da büyük trajedi yaşandığını, mali haklar konusunda özellikle çok kıt kaynaklarla çalıştığını biliyorum” şeklinde konuştu.

Altay, emekli milletvekillerinin enflasyon farklı almamasıyla ilgili şikayetin olduğunu belirterek, kendisine gelen bir resmi belgenin olmadığını ifade etti. Altay, HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel’in fotoğrafına ilişkin olarak, “Siyasi partilerin terör örgütleriyle ilişkisini hiçbir şekilde meşru, masum, doğru bulmayız. Buna hangi gerekçeyle olursa olsun kimsenin gerekçe sunmaması lazım” diye konuştu.

Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü hakkında bilgi verdi.

Ahmet Umur Öztürk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.