DÜNYA - 28 Mart 2025 Cuma 23:45 | Son Güncelleme : 05 Nisan 2025 Cumartesi 14:13

Trump: "Grönland'a sahip olmamız gerekiyor"

A
A
A
Trump: "Grönland'a sahip olmamız gerekiyor"

ABD Başkanı Donald Trump, "Grönland'a ihtiyacımız var. Uluslararası güvenlik için çok önemli, Grönland'a sahip olmamız gerekiyor. Bunu onsuz yapamayız" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı James David Vance ve beraberindeki heyetin Grönland'a ziyaret gerçekleştirdiği sıralarda açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te gazetecilere konuşan Trump, yönetiminin Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom Hukuk Firması ile anlaşma yaptığını duyurdu. Firma tarafından yönetimin onayladığı gönüllü çalışmalara 100 milyon dolar katkı sağlanacağını belirten Trump, "Bu esasen bir anlaşmaydı. Skadden, Trump yönetimi süresince ve sonrasında toplamda en az 100 milyon dolar değerinde pro bono hukuki hizmet sağlayacak" dedi.

"Savaş gemileri her yerde Grönland'ın hemen yanından geçiyor"

Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in Grönland ziyaretine değinen Trump, "Grönland'a ihtiyacımız var. Uluslararası güvenlik için çok önemli, Grönland'a sahip olmamız gerekiyor. Bunu onsuz yapamayız" diye konuştu.

Grönland üzerindeki kontrolün sadece ABD için değil, tüm dünya için barış meselesi olduğunu vurgulayan Trump, "Buna bakın, savaş gemileri her yerde Grönland'ın hemen yanından geçiyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Umarım Danimarka ve Avrupa Birliği bunu anlar. Eğer anlamazlarsa, bunu onlara açıklamak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, Vance ve beraberindeki heyetin ABD'yi çok iyi temsil edeceğini söyledi.

Trump:

"Bunu çözemezsek, İran'a kötü, kötü şeyler olacak"

Donald Trump konuşmasında İran'ın nükleer programı üzerinde bir anlaşma yapmaması durumunda "çok kötü şeylerin" olacağına dair uyarıda bulundu. ABD Başkanı Trump, "İran, izlemem gerekenler listemde çok yüksek bir sırada yer alıyor. Bildiğiniz gibi, onlara yakın zamanda bir mektup gönderdim ve ‘bir şekilde bir karar vermek zorunda kalacaksınız' dedim. Ya konuşmamız gerekecek, ya da İran'a çok kötü şeyler olacak. Bunun olmasını istemiyorum" dedi.

Trump, İran'la çözüm istediğini belirterek, "Benim büyük tercihim, bunu güç ya da zayıflıkla söylemiyorum, İran'la bunu çözüme kavuşturmamızdır. Ama eğer bunu çözemezsek, İran'a kötü, kötü şeyler olacak" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Nikola Corporation'ın eski CEO'su Trevor Milton'ı neden affettiği sorusuna yanıt veren Trump, dava sürecinin siyasi olduğunu ve adil olmadığını kaydederek, "Yanlış yaptığı söylenen şey, başkanlık için Donald Trump'ı destekleyen ilk kişilerden biri olmasıydı" şeklinde konuştu.

Trump, Carney ile görüştü

Kanada'nın yeni başbakanı olan Mark Carney ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıklayan Trump, aralarında büyük bir anlaşmazlık olmadığını vurgulayarak, "Başbakan ile çok iyi bir konuşma yaptık ve Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri arasında her şeyin çok iyi bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum" dedi.

Trump konuşmasında ayrıca 7.7 ve 6.4 büyüklüğündeki iki depremle sarsılan Myanmar'a yardım edileceğini söyledi.

Aytan Mammadli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Uluslararası Osmangazi tarihi kent koşusu’nda bin 418 sporcu yarışacak Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenecek Uluslararası Osmangazi Tarihi Kent Koşusu öncesinde, katılımcılara göğüs numaraları dağıtıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da yarışta kullanacağı numarayı teslim aldı. Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 21’incisini düzenlediği "Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Etkinlikleri" kapsamında gerçekleşecek 18. Uluslararası Bursa Osmangazi Tarihi Kent Koşusu’na katılacak olan sporcular, göğüs numaralarını teslim aldı. "Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Etkinlikleri" kapsamında organize edilen bu yılki koşuya 862’si erkek ve 556’sı kadın olmak üzere toplam bin 418 kişi kayıt yaptırdı. Türkiye Atletizm Federasyonu ve IAAF yarışma kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilecek koşu bu yıl Bursa’nın Fethi’nin 700. yıl dönümüne denk gelmesi sebebiyle de yerli ve yabancı sporcular tarafından yoğun bir ilgi gördü. Toplam 4 bin 136 metre uzunluğundaki parkur, saat 10.00’da Saltanat Kapı Surlar Bölgesi’nden başlayacak. Sporcular, yarış boyunca Bursa’nın tarihi surları ve önemli noktaları arasında koşarak kentin eşsiz atmosferini deneyimleme fırsatı bulacak. Bu yılki yarışa en genç 2023 doğumlu, en yaşlı ise 1940 doğumlu sporcu katılım sağladı. "Tarihi koşuya ben de çocuklarımla birlikte katılacağım" Osmangazi Belediyesi olarak 12 Nisan Pazar günü 18’incisini düzenleyecekleri Uluslararası Tarihi Kent Koşusu’na tüm Bursalıları davet eden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Tophane Saltanat Kapı’dan start alacak koşuda katılımcılar, yaklaşık 4 kilometrelik parkur boyunca Bursa’nın tarihi mekanları arasında koşma fırsatı bulacak. Havanın da güzel olması beklenirken, spor yapmak ve sağlıklı bir gün geçirmek isteyen herkesi 12 Nisan Pazar günü saat 10.00’da Saltanat Kapı’ya bekliyoruz. Geleneksel hale gelen Tarihi Kent Koşusu’na katılacak tüm yarışmacılara şimdiden başarılar diliyorum. Ben de 16 numaralı formamla, çocuklarımla birlikte bu anlamlı koşuda yer alacağım." şeklinde konuştu.