DÜNYA - 07 Mart 2026 Cumartesi 20:47 | Son Güncelleme : 07 Mart 2026 Cumartesi 20:49

Trump, kartellerle mücadeleye yönelik Koalisyon kurduklarını açıkladı

A
A
A
Trump, kartellerle mücadeleye yönelik Koalisyon kurduklarını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Latin Amerika ülkelerinden devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, bölgedeki ülkelerdeki kartel tehditleriyle mücadele için Amerika Kartel Karşıtı Koalisyonu'nu kurduklarını ve 17 ülkenin resmen ittifaka katıldığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaletindeki Miami şehri yakınlarındaki Doral ilçesinde 12 ülkenin devlet başkanı ve hükümet yetkililerinin katılımıyla düzenlenen 'Amerikan Kalkanı Zirvesi'nde konuştu. Zirvedeki konuşmasına başkanlığı döneminde ABD ordusunu yeniden inşa ettiği mesajıyla başlayan Trump, "Yeryüzünde buna benzer bir ordu yok. Yakınından bile geçemezler. İran'da çok iyi gidiyoruz. Sonuçları görüyorsunuz. Gerçekten inanılmaz. Üç gün içinde 42 donanma gemisini etkisiz hale getirdik. Bazıları çok büyüktü. Bu, İran donanmasının sonu oldu. Hava kuvvetlerini etkisiz hale getirdik. İletişim ve telekomünikasyon sistemleri çöktü. Şimdi nasıl iletişim kurduklarını bilmiyorum ama sanırım bir yolunu bulacaklardır" dedi.

"Dünyaya bir iyilik yaptık"

İran'ın nükleer silah edinmeye çok yaklaştığı iddiasını yineleyen Trump, "Eğer Geceyarısı Çekici Operasyonu'nu gerçekleştirmeseydik, o silaha sahip olacaklardı. Sekiz ay önce sahip olacaklardı. Nükleer silahları olacaktı ve bunların çıldırmış olduğunu biliyorsunuz. Onu kullanırlardı. Bu yüzden, dünyaya bir iyilik yaptık" dedi.

"17 farklı ülkeden temsilciler, bu yeni ittifaka resmen katıldı"

Bugün Batı Yarımküre'nin dört bir yanından liderlerin katılımıyla yeni bir askeri koalisyon kurmak üzere bir araya geldiklerini ifade eden Trump, "Bu askeri ortaklığa, Amerika Kartel Karşıtı Koalisyonu adını veriyoruz. Bu, ihtiyaç duyduğumuz şey. Bu bölgede büyük ölçüde uyuşturucuyla bağlantılı karteller var ve inanılmaz hızlı büyüyorlar" dedi.

Trump, "17 farklı ülkeden temsilciler, bu yeni ittifaka resmen katıldı. Anlaşmamızın özü, bu karanlık kartelleri ve terör ağlarını, askeri güç kullanarak tamamen yok etmektir. Onlardan kurtulacağız. Ama yardımınıza ihtiyacımız var. Sadece nerede olduklarını söylemeniz yeterli. Muhtemelen son dönemde fark etmişsinizdir, çok etkileyici silah sistemlerimiz var" şeklinde konuştu.

ABD'nin yıllarca ihmal ettiği bölgede "Amerikan Kalkanı" adlı yeni bir teşkilat da kuracaklarını ifade eden Trump "On yıllardır bu bölgede liderler, geniş toprakların suç örgütlerinin kontrolüne geçmesine izin verdi. Ülkelere yayılan çeteler kontrolü ele aldı ve ülkelerinizin bazı yerlerini yönetmeye başladılar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Size yardımcı olacağız" dedi.
Trump, "İnanması zor olsa da bazılarınızın tehlikede olduğunu söylemeliyim. Eğer bizden isterseniz füze kullanabiliriz. Son derece hassas silahlar ve doğrudan oturma odasına girer, kartel üyesinin sonu olur" ifadelerini kullandı. Son bir yıl içerisinde dünyanın ABD'nin güç üstünlüğüne tanık olduğunu söyleyen Trump, "Orduyu yeniden inşa etmek için çok zaman harcadım. Bir trilyon dolardan fazla harcama yaptık. Şimdi yeni bir bütçe yaptık. Belki bir buçuk trilyon dolara çıkacağız" şeklinde konuştu.

"Savaş, Putin ve Zelenskiy arasındaki nefret nedeniyle son bulmuyor"

Kendisine "çok militarist" diyenler olacağını fakat bugüne kadar 8 savaşa son verdiğini söyleyen Trump, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın çözüme kavuşturulamamış olmasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki nefrete bağladı. Trump, "Nefret o kadar büyük ki, anlaşmaları çok zor. Gerçekten zor. Ne olacak göreceğiz. Birçok kez sonuca çok yaklaştık ama taraflardan biri geri çekildi" dedi.

"Kartellerin merkez üssü Meksika"

Bölge ülkeleriyle kurulan yeni koalisyonu, Orta Doğu'da terör örgütü DAEŞ'e karşı kurulan koalisyona benzeten Trump, "Kabul etmemiz gereken şey, kartel şiddetinin merkez üssünün Meksika olduğu. Meksika kartelleri, bu yarımkürede kan dökülmesi ve kaosun büyük bölümünü körüklüyor ve yönetiyor. ABD hükümeti, ulusal güvenliğimizi savunmak ve Amerikan halkının güvenliğini korumak için gerekli olan her şeyi yapacaktır" açıklamasını yaptı. Trump, "Karteller Meksika'yı yönetiyor. Buna izin veremeyiz. Hem bize, hem de size çok yakınlar" ifadelerini kullandı.

"Venezuela hükümetini hukuken tanıdık"

"En büyük kartel liderlerinden biri" olarak tanımladığı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ardından Venezuela geçici Devlet Başkanı Delcy Rodrigues ile yakın çalıştıklarını söyleyen Trump, "Çok büyük miktarda petrol çıkarıyoruz. Onlar da çıkarıyor. Şu anda tarihlerinde hiç olmadığı kadar para kazanıyorlar" dedi.

Trump, "Bu hafta Venezuela hükümetini resmen tanıdığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Onları hukuken tanıdık. Ayrıca Venezuela ile tarihi bir altın anlaşması yaptık. Buna ‘Altın Anlaşma' diyoruz. Bu anlaşma, iki ülkenin birlikte çalışmasını ve Venezuela altınının ve diğer minerallerin satışını kolaylaştıracak. Çok büyük miktarda altınları var. Çok iyi toprakları var ama daha önce bu zenginliği kullanamıyorlardı" dedi.

"Küba artık yolun sonuna geldi"

Venezuela'nın ardından Küba'da da tarihi bir değişim beklediklerini söyleyen Trump, "Küba artık yolun sonuna geldi. Paraları yok, petrolleri yok. Kötü bir ideolojileri, uzun zamandır kötü olan bir rejimleri var. Eskiden Venezuela'dan para alıyorlardı, petrol alıyorlardı, ama artık Venezuela'dan oraya ne para ne de petrol gidiyor. Küba, mevcut haliyle son günlerini yaşıyor. Yeni ve daha iyi bir hayatı olacak. Şu anki haliyle son günlerinde" şeklinde konuştu.

"Bu yarımkürede düşmanca dış nüfuza izin vermeyeceğiz"

Venezuela ve Küba konusunda ABD'nin yeni doktrini çerçevesinde hareket ettiklerini söyleyen Trump, "Bu yarımkürede düşmanca dış nüfuza izin vermeyeceğiz. Panama Kanalı da buna dahildir" dedi.
Bölgenin muazzam potansiyeline ulaşmak için suç çeteleri ve kartellerin halk üzerindeki hakimiyetinin kırılması gerektiğini de ifade eden Trump, "Bu odadaki liderlerin cesareti ve kararlılığıyla, ülkelerimizi daha güvenli, daha güçlü, daha zengin ve her zamankinden daha başarılı hale getireceğiz" dedi.

Trump, konuşmasının ardından Amerika Kartel Karşıtı Koalisyonu'nun resmen başlatılmasına ilişkin bildiriye imza attı.

Zirveye, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Honduras Devlet Başkanı Tito Asfura, Guyana Devlet Başkanı Muhammed İrfan Ali, Bolivya Devlet Başkanı Rodrigo Paz Pereira, Trinidad ve Tobago Başbakanı Kamla Persad-Bissessar, Kosta Rika Devlet Başkanı Rodrigo Chaves Robles, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader ve Şili Devlet Başkanı Jose Antonio Kast da katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Eğitim-Bir-Sen Ağrı Şubesi, okullardaki güvenlik tedbirleri için Önder’e teşekkür etti Eğitim Bir Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, kent genelinde yürütülen güvenlik çalışmalarının yanı sıra okullarda giriş ve çıkış saatlerinde sağlanan güvenlik tedbirleri dolayısıyla İl Emniyet Müdürü Göksel Önder’i makamında ziyaret etti. Eğitim Bir Sen Ağrı Şubesi yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı ziyarette, şehirdeki huzur ve güven ortamının eğitim süreçlerine olumlu katkıları değerlendirildi. Ziyarette konuşan Gümüşer, özellikle öğrencilerin okula geliş ve gidiş saatlerinde alınan güvenlik önlemlerinin hem veliler hem de eğitim camiası açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Kentte güvenli bir eğitim ortamının oluşmasına katkı sunan tüm emniyet teşkilatına teşekkür eden Gümüşer, "Eğitim, huzur ve güven ortamında çok daha sağlıklı yürütülebilen bir süreçtir. Özellikle çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin güven içerisinde gidip gelmeleri ailelerimiz, eğitim camiası bizler için son derece kıymetlidir. İl Emniyet Müdürlüğümüzün il genelinde sürdürdüğü çalışmaların yanında, okulların giriş ve çıkış saatlerinde aldığı tedbirler eğitim camiası tarafından takdirle karşılanmaktadır. Öğrencilerimizin güvenliğini önceleyen bu hassas yaklaşım, hem velilerimizin hem de öğretmenlerimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Bu vesileyle başta İl Emniyet Müdürümüz Sayın Göksel Önder olmak üzere, gece gündüz demeden görev yapan tüm emniyet mensuplarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Şehrimizde huzur ve güven ortamının devam etmesi adına gösterilen gayretin çok değerli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ağrı İl Emniyet Müdürü Göksel Önder ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplumun tüm kesimleriyle iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Önder, "Nazik ziyaretlerinden dolayı Eğitim Bir Sen Ağrı Şube Başkanı Sayın Süleyman Gümüşer ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin güvenliği başta olmak üzere şehrimizin huzuru için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Kırklareli Bakan Yumaklı: "Savaşın hiçbir türünü tasvip etmiyoruz" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Savaşın hiçbir türünü tasvip etmiyoruz. Masum insanların, çocukların, kadınların ve yaşlıların en fazla etkilendiği bu tür belalardan dünyanın en kısa zamanda kurtulmasını diliyoruz. Çünkü biz, bir insanın ölümünü insanlığın ölümü olarak gören bir dinin mensuplarıyız" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Kırklareli Kadın Kolları Başkanlığınca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen iftar programına katıldı. Programda konuşan Yumaklı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak kadınların toplumdaki rolünün önemine dikkat çekti. Vatandaşların ramazan ayını da tebrik eden Yumaklı, konuşmasında bölgedeki gelişmelere de değindi. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına değinen Yumaklı, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 70 binin üzerine çıktığını ifade eden Yumaklı, birçoğunun kadın ve çocukların oluşturduğunu belirtti. Konuşmasında aile kurumunun önemine de değinen Yumaklı, aile yapısının korunmasının toplum açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. "Savaşın hiçbir türünü tasvip etmiyoruz" Bakan Yumaklı, "Ramazan ayında idrak etmeye çalıştığımız bugünlerde bölgemizde bir savaş var malumunuz. Hepimiz Gazze ile ilgili o masum insanların, masum çocukları ki 70 binin üzerine çıkan, birçoğunun kadın ve çocuk olan katledilmesiyle ilgili üzülürken, bütün dünyada sadece Türkiye’den ses çıkarken, yanı başımızda komşumuz olan ve 900 kilometrenin üzerinde sınırımız bulunan bir ülkede kendisini savaşın içinde buldu. Maalesef katiller sürüsü İsrail başta olmak üzere böyle bir saldırıyla karşılaştılar. Bu saldırının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini konusunu Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Biz de buradan tekrar dile getirmiş olalım. Savaşın hiçbir türünü tasvip etmiyoruz. Masum insanların, çocukların, kadınların ve yaşlıların en fazla etkilendiği bu tür belalardan dünyanın en kısa zamanda kurtulmasını diliyoruz. Çünkü biz, bir insanın ölümünü insanlığın ölümü olarak gören bir dinin mensuplarıyız" dedi. "Aile bizim kırmızı çizgimizdir" Ailenin toplumun temel unsuru olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Bütün çabaları, ülkemizin çok daha iyi bir noktaya gelmesini sağlamak; vatandaşlarımızın huzurunu ve refahını en üst düzeye çıkarmaktır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi biz milletimize hizmetkar olma aşkıyla çalışıyoruz. Yine aşk ile koşan yorulmaz diyerek gece gündüz gayret ediyoruz. Bizler gücümüzü sizlerden alıyoruz. Aileyi sanki bir suçmuş ya da utanç vesilesiymiş gibi göstermeye çalışan anlayışlarla karşılaşıyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere parti olarak aile bizim kırmızı çizgimizdir. Ailenin toplumun temel unsuru olduğunu her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.