EKONOMİ - 08 Nisan 2010 Perşembe 16:30

TÜGİAD'dan Kuzey Irak'a öncü heyet

A
A
A
TÜGİAD'dan Kuzey Irak'a öncü heyet

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Kuzey Irak'taki ticari potansiyelleri yerinde tespit etmek, genç girişimcilerin dikkatlerini Kuzey Irak pazarına çekmek amacıyla Erbil'e bir öncü heyet ziyareti gerçekleştirdi.

TÜGİAD, önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi planladıkları "Kuzey Irak Ticaret Heyeti" öncesinde Süleymaniye, Erbil ve Duhok bölgelerine bir öncü heyet programı düzenledi.

Sektörler bazda yapısal ihtiyaçlar, talepler, yatırım fırsatları - teşvik uygulamaları ve gelecek dönem yatırım planları ile ilgili veri toplama ve durum tespiti amacıyla gerçekleştirilen ön heyet programına TÜGİAD Başkanı Lütfü Küçük, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihat Öztürk, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Yasubuğa, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyeleri Yaşar Meral ve Mustafa Berkant Şahin ile Genel Sekreter Engür Rutkay katıldı.

TÜGİAD heyeti, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ve yeni atanan Erbil Ticaret Müşaviri Deniz Kutlu ile birlikte Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti nezdinde ziyaretlerde bulundu. Öncü heyet aynı zamanda Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Eğitim Bakanı Safeen M. Dizayee, Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa Bakir, Planlama Bakanı Dr. Ali Sindi, Yatırım Dairesi Başkanı Herish Muharam Muhamad, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil El-Khayat ve Elektrik Bakanlığı Baş Danışmanı Mahmood Haji Khalil ile
görüşmeler gerçekleştirdi.

"KUZEY IRAK FIRSATLAR TRENİ KAÇMASIN"


Erbil'de gerçekleşen resmi temaslar ve bölgede yatırım yapan Türk işadamları ile gerçekleşen ikili görüşmelerde birkaç kez "Türkiye geç kalıyor" mesajı ile karşılaştıklarını belirten TÜGİAD Başkanı, "Pazar çeşitlendirmesi amacıyla dünyayı keşfe çıkan işadamlarımız Kuzey Irak'ı iyi analiz etmeli. Anlatmaya kelimeler yetmez, gitmek ve görmek gerek" dedi.
Küçük, Erbil Başkonsolosluğu ve Nisan ayı itibariyle açılan Erbil Ticaret Müşavirliği'nin gecikmiş olmakla birlikte çok doğru bir karar olduğunu söylerken bölgeye yatırım yapmayı planlayan işadamlarımız için de önemli bir destek olduğunu vurguladı.

TÜGİAD Heyeti'nin Başkonsolos Aydın Selcen ve Ticaret Müşaviri Deniz Kutlu ile yaptığı istişare toplantısında ise şu hususlarda işbirliği sağlandı:

"Türk Hava Yolları'nın en kısa sürede uçuşlara başlayacak olmasının olumlu etkileri olacağı ve sürecin hızlandırılması için destek olunması, Eksikliği ciddi bir şekilde hissedilmekte olan Türk kamu ve özel sektör bankalarının Kuzey Irak'ta (özellikle Erbil'de) en kısa süre içinde temsilcilik ve şube açılması konusunda motive edilmeleri, TÜGİAD'ın sivil toplum örgütlenmesi konusunda sahip olduğu tecrübeden faydalanarak, bölgede yerleşik genç işadamları ve üst yöneticileri içine alacak bir 'Genç Girişimciler Derneği' kurulması için ön çalışma yapılması."

"Bu bölgede yaşayan işadamlarının, bölgesel hükümetin ve resmi temsilcilerin ortak vizyonu Türkiye ile karşılıklı dostluk ve işbirliği, mesaj çok net. Bize düşen görev bu bölgede hak ettiğimiz şekilde lider olmaktır" diyen Küçük, Kuzey Irak ile "az problem, çok ticaret" stratejisinin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Irak'ı diğer potansiyel pazarlardan ayıran önemli bir avantajın "nakit para gücü" olduğunu belirten Lütfü Küçük, ülkenin toplam petrol gelirinin yüzde 17'sinin Kuzey Irak bölgesine aktarılması nedeniyle ciddi bir mali güç oluştuğunu, bölge hükümetinin de bu durumdan destek alarak büyük bir imar ve kalkınma hamlesi başlattığını söyledi.

TÜGİAD heyeti Erbil'den ayrılmadan önce Makyol - Cengiz İnşaat tarafından yapımı tamamlanan ve önümüzdeki günlerde hizmete açılacak olan yeni Erbil Uluslararası Havalimanı'nı da ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul GençBizzTech’te finalistler belli oldu İlkokuldan liseye kadar öğrencileri girişimci zihin yapısıyla yetiştirmeyi hedef alan Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Türkiye İş Bankası iş birliği ile hayata geçirdiği GençBizzTech programında finale kalan 5 girişim açıklandı. Deprem ve özel eğitim alan öğrencilere yönelik girişimlerin ön plana çıktığı programın finali 8-9 Haziran tarihinde gerçekleşecek. Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın (GBEV), fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı girişimler geliştirmelerine imkan tanımak; üreticiliklerini ve problem çözme yeteneklerini artırmalarına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği GençBizzTech Projesi’nde finalistler belli oldu. Türkiye genelinde eğitim gören 49 fen lisesinden 352 takımın girişimleriyle gerçekleşen programda 5 finalist finalde yarışmaya hak kazandı. Adıyaman’dan Atechna; Antalya’dan Çizgi Tasarım; Balıkesir’den Edutech ve Simuzel ve Tokat’tan Genç Beyin’ler takımlarının seçilen girişim fikirleri 8-9 Haziran tarihinde fikirlerini sunacak. Finalist projeler şöyle açıklandı: EduTech- Balıkesir / Şehit Turgut Solak Fen Lisesi Proje, özel eğitim öğrencilerinin derslerde daha etkili öğrenmelerini sağlamak için geliştirildi. Çizgi Tasarım- Antalya / Göynük Fen Lisesi Raspberry Pi ve Python tabanlı yazılım, YOLO görüntü işleme teknolojisi kullanarak görüntüleri metne ve metinleri sese dönüştürüyor. Genç Beyinler- Tokat / Yılmaz Kayalar Fen Lisesi Proje, tatil planlama sürecini dönüştüren yenilikçi bir platform olarak tasarlandı. Atechna - Adıyaman/ Adıyaman Fen Lisesi Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların öğrenme süreçlerine destek olmak amacıyla geliştirilen mobil uygulama, yapay zekâ ile güçlendirilmiş özelleştirilmiş eğitim materyalleri sunuyor. Simuzel - Balıkesir / Şehit Turgut Solak Fen Lisesi Proje, uygun maliyetle herkesin 15 dakikada katılabileceği etkili deprem eğitimleri sunmayı amaçlıyor.