TEKNOLOJİ - 11 Ağustos 2022 Perşembe 16:37

Türkiye ile Tayvan arasında İHA Teknolojisi alanında önemli iş birliği

A
A
A
Türkiye ile Tayvan arasında İHA Teknolojisi alanında önemli iş birliği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Dronepark’ta bulunan İHA üreticisi Fly BVLOS Technology, İHA teknolojisi alanında dünya pazarında önemli bir atılım gerçekleştirerek Tayvan’da İHA teknolojisi alanında çalışan UAV Technology Center’a ortak oldu.

İHA teknolojisi alanında önemli faaliyetlerin yürütüldüğü Dronepark’a ev sahipliği yapan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ile yine Dronepark’ta konuşlu ve İHA sektörüne yeni bir soluk kazandıran Fly BVLOS Technology Tayvan’a açılıyor.

Tayvan’ın Chiayi şehrinde gerçekleşen imza törenine Fly BVLOS adına Fly BVLOS kurucusu Kamil Demirkapu, Gebze Teknik Üniversitesi adına rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, eski rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve Tayvan Formosa Üniversitesi adına ise rektör Shinn-Liang Chang katıldı. Taiwan-Türkiye UAV Technology Forum’a katılan Gebze Teknik Üniversitesi ve Fly BVLOS Technology, burada Tayvan Formosa Üniversitesi ile ’İHA teknolojisi alanında akademik ve teknik değişim ve iş birliğini teşvik etmek ve güçlendirmek’ amacıyla anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmayla birlikte Fly BVLOS Technology, merkezi Tayvan’da bulunan ve İHA teknolojisi alanında çalışan UAV Technology Center’ın ortağı oldu.

Dünyada benzeri olmayan GTÜ Dronepark’ta, İHA teknolojilerinin Türkiye’de ilk defa uluslararası çerçevede ele alındığı eğitim ve teknoloji programları ile Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Dronepark’ta faaliyet gösteren FLY BVLOS Technology ise dünya standartlarında verdiği nitelikli İHA pilot eğitimleri ve ürettiği İHA’lar ile Türkiye ekonomisine katkı sunuyor. GTÜ ve Fly BVLOS, Tayvan’a İHA üretimindeki tecrübelerini aktarırken önemli bir teknoloji üreticisi olan Tayvan Formasa Üniversitesi’nin ve ortağı olunan UAV Technology Center’ın da bu alandaki çalışmalarından faydalanacak.

Türkiye ile Tayvan arasında İHA Teknolojisi alanında önemli iş birliği

‘Dünyadaki en iyi İHA’lardan bazıları Türk mühendislerinelinden çıkıyor’

Tören sonrası yapılan imzalanan anlaşma ile ilgili açıklamada bulunan Fly BVLOS kurucusu Kamil Demirkapu, “Bugün burada böyle bir iş birliği için bir arada bulunmaktan son derece mutlu ve gururluyuz. Tayvan; teknoloji alt yapısı, Ar-Ge faaliyetleri, ekonomisi ve üretimiyle bizler için çok değerli bir ülke. Türkiye ise Ar-Ge’den üretime çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği atılımlarla dünyada önemli bir yere geldi. Özellikle herkesin çok iyi bildiği gibi dünyadaki en iyi İnsansız Hava Araçlarından bazıları Türk mühendislerinin elinden çıkmakta. Gebze Teknik Üniversitesi, geleceğin lojistik ve havacılık sektörleriyle beraber tüm ticaret hayatını değiştirecek İHA teknolojilerinin ülkemizde ilk defa uluslararası çerçevede ele alındığı eğitim ve teknoloji programları bulunan Dronepark’a ev sahipliği yapıyor. Dronepark’ta faaliyet gösteren Fly BVLOS Technology şirketimiz de kurulalı henüz sadece 1 yıl olmasına rağmen İHA üretimi ve İHA pilotluğu eğitimi alanındaki önemli başarılarıyla bizleri gururlandırıyor. Yapılan bu anlaşmayla Türkiye’den bu iki çok güçlü partnere, İHA teknolojisi alanında değerli akademik çalışmalara imza atan Tayvan Formosa Üniversitesi’nin tecrübesi de katılacak. Bu iş birliğiyle sektörde önemli araştırma ve yeniliklere imza atarak hem ülkemizin İHA alanındaki Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine hem de Türkiye’nin bu alandaki uzmanlığı ve birikiminin uluslararası camiada daha da görünür olmasına katkı vermeyi hedefliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Dereler dron ile ilaçlandı Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından, vatandaşların sağlıklı bir yaz dönemi geçirmesi amacıyla dere yataklarında vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları dronlarla gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından vektörlerle mücadele çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi tarafından belirli periyotlarda dere yataklarında vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları yapılıyor. Son olarak Mert Irmağı ve Kürtün Deresi’nde ekipler tarafından dron ile ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi. Biyolojik ilaçların kullanıldığı mücadele çalışmalarının yaz sonuna kadar yoğun bir şekilde gerçekleştirileceği belirtildi. “Vektörlerle mücadele çalışmalarımız yıl boyunca yapılıyor” Kentte vatandaşların hayat kalitesini artırmak için her alanda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin sağlıklı bir çevreye sahip olması için sürekli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vektörlerle mücadele çalışmalarımız yıl boyunca yapılıyor. Yaz dönemi öncesinde çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve yaşam konforunu artırmak için çalışmalarımızı her alanda aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.