SAĞLIK - 17 Kasım 2015 Salı 16:52

Türkiye, ulusal beslenme verisi oluşturmalı

A
A
A
Türkiye, ulusal beslenme verisi oluşturmalı

Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay, Türkiye'nin kendi ulusal beslenme verisini oluşturması gerektiğini söyledi.

Klinik Entral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) 17 - 20 Kasım Ulusal Beslenme Günü (Nütrisyon) nedeniyle basın açıklaması yaptı.KEPAN Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında, hastanelerde yatan hastaların beslenme sorunları tartışılırken, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile ortaklaşa yürütülecek olan ‘Hastanede Yatan Hastalarda Görülen Malnütrisyonla Mücadele’ için ‘Ulusal Beslenme Günü’’ çalışmasının detayları paylaşıldı. Toplantıya, Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay, Prof. Dr. Kubilay Demirağ, Doç Dr. Mutlu Doğanay, Doç.Dr. Serdar Karaca katıldı.

''ARTIK KENDİ VERİMİZİ OLUŞTURALIM''
Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay, ''Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği ile ortak bir proje geliştirdik ve Türkiye'deki durumu net ortaya koyalım. Çeşitli çalışmalarımız, hastanelere ait bazı veriler var elimizde ama bütün ülkeyi kapsayan, hedefi 50-100 bin hastaya ulaşan bir data oluşturalım böylece gerçek resmi görelim. Artık batı toplumunun sonuçlarından konuşmaktan vazgeçelim. Bizim ülkemizde çok kapsamlı çalışmasında elde edilen sonuçları buydu, şu sonuçlara neden olduğunu gördük. Bu yüzden bu problem ciddi şekilde önemsiyoruz noktasına getirelim istedik. Bu yıl Ulusal Beslenme Günü bu şekilde bir organizasyon haline geldi'' dedi.

Konuşmasına devam eden Prf. Dr. Kılıçturgay, ''Malnütrisyon bir besleme bozukluğunu olarak tanımlamaktadır. Bir deri, bir kemik kalmış diye nitelendirdiğimiz. Kendi istem dışı kilo vermiş be bu kilo kaybı onun fonksiyonlarına yansımış. Kısaca normal kilo kaybından çıkıp kişinin hayatındaki bazı işlemlerini etkileyen hale dönmüş işte global tanmn bu'' ifadesini kullandı.

' MALNÜTRİSYONUN MALİYETİ 170 MİLYAR AVRO''

Prof. Dr. Kılıçturgay, ''Malnütsiyon önce hastada bazı problemlere neden oluyor. Herhangi bir nedenle hastaneye gelen bir hastalar, hastanede yaktıklarında malnütrisyonlu iseler bu hastaların bütün tedavi sonuçları değişiyor. Bu hastalarda daha fazla iltihap, enfeksiyon görüyoruz. Bu a daha fazla hastanede yatıyorlar. Bu hastaların bir bölümünü kaybediyoruz. Bu hastalarda daha fazla ilaç ve antibiyotik kullanmak zorunda kalıyoruz. İşte hem hastanın kendi sağlığına bu tür etkileri varken, sonuç olarak ülkenin sağlık ekonomisinde bu hastalara ekstra harcalar yapmak zorunda kalıyor. Malnütsiyon hem hasta sağlığını ciddi şekilde etkilerken, beraberinde sağlık ekonomisine çok ciddi yük getiriyor. Avrupa Birliği'ne dahil bu ülkelerde bunun maliyeti 170 milyar Avro. Bu çok ciddi bir rakam. Bu rakam sağlığın başka bir ihtiyacı olan yerlere harcanabilir. Bu yüzden Dünya bu işe özellikle15 yıllıdır çok ciddi önem veriyor. Ekonomik boyutunun çok büyük olduğu fark edildi. Ülkemizde bu rakam hakkında çok fazla bilgi yok. Ulusal beslenme günü bu yüzden önemli. Bu hafta içersinde bir çok hastanede gerçekleştirilecek olan çalışmada bu işin ulusal boyutunu incelemek istiyoruz. Bu sayede ulusal dataya sahip olacağız. Büyük ihtimalle bundan sonra sağlık otoritesi yeni politikalarını bu data üzerine inşa edebilmesi ve geliştirebilmesi imkanına kavuşacak.'' şeklinde konuştu.

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği Sekreteri Prof. Dr. Kubilay Demirağ da yoğun bakımlarda durumun çok daha ciddi boyutlarda olduğunu ve nütrisyon desteğinin bir çok hastada yaşamsal önemi olduğunu vurguladı.

KEPAN VE TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ ULUSAL BESLENME (UBG) VERİSİ OLUŞTURACAK

KEPAN Derneği’nin Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile ortaklaşa yürüteceği bu gözlemsel ve kesitsel çalışmaya ülkemizdeki tüm üniversite hastaneleri, kamu ve özel sektöre ait hastaneler ve yataklı tedavi hizmeti veren dal merkezlerinde çalışan sağlık profesyonelleri (doktor, diyetisyen ve hemşireler) katılabileceklerdir. 18 yaşından büyük tüm hastalar çalışmaya dahil edilebilecektir. Çalışmaya katılmada hem hastalar hem de sağlık çalışanları açısından gönüllülük esası aranacaktır. Hastaların çalışmaya girmeyi reddetme haklarının olduğu ve herhangi bir nedenden ötürü çalışmadan ayrılma konusunda tamamen serbest oldukları açıklanacak. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Ordu ve Tokat çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Hatay, Osmaniye, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Van’ın güneyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı güneybatı kesimlerde 2 ila 4 derece artacak, güneydoğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın genellikle kuzey yönlerden, Güney Doğu Anadolu’da güney yönlerden, hafif zaman zaman orta, yağış olan yerlerde kuvvetli olarak esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 18 İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 19 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 25 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, doğu kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 24 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 27 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 16 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 14 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 11 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 17