EĞİTİM - 20 Nisan 2017 Perşembe 15:08

‘Türkiye, yerel mutfaktaki zenginliğini öne çıkarmalı’

A
A
A
‘Türkiye, yerel mutfaktaki zenginliğini öne çıkarmalı’

Türkiye gastronomi alanının usta şefi Eyüp Kemal Sevinç, Türk mutfağının zenginliğini tüm dünyada ortaya koymak için yöresel mutfakları öne çıkaran coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmamız gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi Sanatları Bölümü, şef Eyüp Kemal Sevinç’i ‘Çağdaş Türk Mutfağı’ adlı etkinlikte konuk etti. İAÜ Florya Halit Aydın Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye’de gastronomi alanında yaptığı işlerle adından söz ettiren şef Eyüp Kemal Sevinç, gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi ve geleceğin şef adayı öğrencilere mesleğin inceliklerine yönelik deneyimlerini aktardı. Türkiye’de diplomalı eğitim veren ilk aşçılık okulu olan EKS Mutfak Akademisi’nin kurucusu olan Eyüp Kemal Sevinç, mesleğe nasıl adım attığını, mesleki başarısına hangi yollardan geçerek ulaştığını gastronomi bölümü öğrencileriyle paylaştı.

Dünyaya açılan kapı yöresel mutfaklardan mı geçiyor?

Sevinç, öğrencilerle gerçekleştirdiği söyleşide, Türk mutfağının zenginliğinden ve bu zenginliğin dünya çapında daha tanınabilir olması için neler yapılması gerektiği konusundaki öngörülerini aktardı. Gastronominin usta şefi, Türk mutfağının zenginliğini tüm dünyada ortaya koymak için global düşünmek ve coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısını artırmamız gerektiğine dikkat çeken gastronominin usta şefi Sevinç, yerel mutfakları ve yöresel ürünleri öne çıkaracak çalışmalar yapmak gerektiğinin altını çizdi ve “Şeflerin oluşturacakları reçetelerde yerel mutfaklara yer vermesi Türk mutfağının öne çıkmasında önemli” mesajı verdi.

Daha sonra konuk şef, Türkiye’nin en donanımlı mutfağı olan İAÜ Gastronomi Bölümü’nün mutfağına geçti ve tarhana ve keşkek gibi tamamen yöresel ürünler kullanarak çağdaş Türk mutfağının birbirinden lezzetli özgün yemeklerini öğrencilerin de gözleri önünde gerçekleştirdi. Gastronomi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, Sevinç’e verilen teşekkür plaketi ve ardından yapılan toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Türkiye’nin gastronomi temsilcisi

Ülkemizde adından söz ettiren en kariyerli şeflerden birisi olan ve Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nın da ilk üyesi olup uzun yıllar takım kaptanlığını ve başkanlığını üstlenen Eyüp Kemal Sevinç, Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin otellerin restoranlarında ‘Executive Chef’ olarak çalışıyor. Televizyonlarda gurme kanallarında yemek programı sunan ve gastronomi alanında yazılmış çok sayıda kitabı bulunan Sevinç’in uluslararası düzeyde yapılan yarışmalarda 100’ün üzerinde madalyası bulunuyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Türkiye’nin canlı ve minarel türleri bu müzede sergileniyor Türkiye’nin ilk doğa tarih müzesi olma özelliği taşıyan Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, başta Kemaliye olmak üzere Erzincan ve yurt genelinden canlı ve minarel türlerine ait yaklaşık 5 bin çeşit materyali sergiliyor. Erzincan Kemaliye’deki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliyeli olan, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un katkıları ile kuruldu. Müzeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: “Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye ilçesinde kurulan “Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti” isimli proje kapsamında 2009 yılında kuruldu. Müzenin kuruluşuna Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğ. Gör. Yusuf Durmuş öncelik etti. Bu müzede sergilenen örneklerin önemli bir kısmı 10 ayrı üniversiteden 48 bilim insanının görev aldığı “Kemaliye ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi” projesi kapsamında bölgeden toplanan jeolojik ve biyolojik örneklerden oluşmakta. Kurulduğu tarihten bugüne bölge halkı, öğrenciler ve ekoturizm açısından önemli bir ilgi odağı oldu. Ülkemizin değişik bölgelerinden ve Kemaliye çevresinden alınan mineral, taş, toprak ve her türlü jeolojik materyal MTA’daki uzmanlara teşhis ettirilerek dolabların içindeki raflarda uygun kaplarda sergilenmekte. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş mineral, kristal, toprak, kayaç örnekleri sergilenmekte. Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekleri teşhis edilerek, raflarda sergilenmekte. Bir hücreli bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerinin sunulduğu bir bölüm bulunmakta. Karasal ekosistemin ilk canlı gruplarından olan likenler doğal ortamına uygun habitat ortamları hazırlanarak sergilenmekte. Yine Kemaliye’den toplanan ve teşhis edilen karayosunu örnekleri sergi panolarına yerleştirilerek sunulmakta. Omurgasızların önemli bir kısmı formol ve alkol içinde kavanozlarda etiketleriyle birlikte sunulmakta. Böceklerin büyük bir kısmı, bilimsel örnek hazırlama yöntemine göre içi boşaltılıp tahnit edilmiş, özel böcek iğnelerine geçirilerek panolarda (müze görsel materyali olarak) ya da parazitlere karşı özel korumalı, çekmeli müze dolaplarında saklanmakta. Müzenin en ağırlıklı kısmını böcekler ve herbaryum materyali oluşturmakta. Bölgenin ve ülkemizin tatlısularında ve denizlerinde yaşayan balık örnekleri çeşitli kimyasal işlemlerden geçirerek (formolalkol) görsel malzemeye dönüştürülerek sergileniyor. Aynı işlem amfibiler için de yapılmıştır. Farklı türlerden oluşan amfibi örnekleri alkollü kaplar içinde ve sergi dolaplarında teşhir edilmekte. Birçok zehirli yılın türünün bulunduğu sürüngen örnekleri de aynı yöntemle görsel malzemeye dönüştürülmüştür. Özellikleri, zehirleri ve korunma önlemleri konusunda bilgiler verilmiştir. Çeşitli fırsatlarla elde edilmiş kuş örnekleri tahnit edilerek sunulmaktadır. Kemaliye ve çevresinden 200 yakın kuş türünün (bir kısmı göçücü, transit) varlığı bilinmektedir. Bu kuş türlerine ilişkin tanıtıcı resimler ve tahnit malzemeleri önemli bir eğitim malzemesi niteliği taşımakta. Türkiye’deki yırtıcıların büyük bir kısmını barındıran yörede, memeliler önemli bir yer tutmaktadır. Soyu tehdit altında olan ayı, kurt, vaşak, sansar, dağ keçisi, porsuk, sincap, yedi uyur, fındık faresi, yer sincabı, çok sayıda küçük memeli ve kemirici türleri yörenin fauna elemanları olarak müzede halkın ve eğitim camiasının hizmetine sunulmuştur. Çeşitli şartlar altında elde edilmiş olan büyük ve küçük memeliler tahnit edilerek üç boyutlu sergilenmiştir. Ayrıca bu memelilerin postları ve bazılarının iskeletleri de sergilenmekte ve tanıtıcı bilgi verilemekte. Kemaliye ve çevresinden teşhis edilen 1000 kadar bitkinin en az yarısı, özellikle soğanlı bitkiler görsel olarak sunulmuştur. Bitkiler müze materyali olarak preslendikten sonra kartonlara yapıştırılmıştır. Bu örneklerin hepsi herbaryum örnekleri olarak özel dolaplarda bilim insanlarının kullanımına açıktır ve sergilenmekte”