GÜNDEM - 20 Mayıs 2018 Pazar 11:17

Türkiye’nin ilk buğday hasatı Antalya’da başladı

A
A
A
Türkiye’nin ilk buğday hasatı Antalya’da başladı

Turizmin başkenti olduğu kadar tarımı ile de adından söz ettiren Antalya’da bu yılın ilk buğday hasadı yapıldı. Havaların mevsim normallerinin üzerinde olması, buğday hasatını 20 gün öne çekti. Normal şartlarda Haziran ayında başlaması gereken hasat bu yıl Mayıs ayı başlarında start aldı.

Antalya’da tarımın önemli merkezleri arasında sayılan Aksu ve Serik İlçelerinde bu yılın ilk buğday hasatları yapılmaya başlandı. Hava sıcaklığının normal değerlerinden yüksek seyrettiği Antalya’da bu yıl buğday hasadı erken yapıldı. Normal şartlarda daha önce Haziran başlarında yapılan buğday hasatı sıcak hava sebebiyle bu yıl 20-25 gün öne alınarak Mayıs ayının başlarında yapılmaya başlandı. Bu yıl buğday eken çiftçiler ise rekolteden ve kaliteden oldukça memnun. Buğday hasatını yapan çiftçiler bir an önce sıcak havalardan yüksek kesimlerinde bulunan yaylalara kaçmak istiyor. 

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRKLİK) Genel Müdürü Hasan Yıldız, “Bu yıl hasat geçen yıla oranla 25 gün önce gerçekleşti. ANTBİRLİK olarak bunun çalışmasını önceden başlattık. Öncelikli olarak çiftçimizin kazanmasını sağlamak istiyoruz. Kar yapmayı düşünmedik. Çiftçimizden direkt ürünü arazide satın alarak dışarıya sattık. 2017’de uyguladığımız fiyat politikası buğday piyasasına bir denge getirdi. Bu yıl Türkiye’de buğdayda fiyatı ANTBİRLİK olarak biz verdik. Bu yıl 1 kilogram buğdayın fiyatını 1 lira 10 kuruş olarak açıkladık. Şu ana kadar çiftçimizin çok memnun olduğunu gördük” dedi.  

Ertuğrul Gün - Suat Metin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya kurul üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre, Kurul üyeleri toplantıda, 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreç, Türkiye gündemindeki siyasi konular ve ekonomik meseleler, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel tüm sınamalar ile ilgili istişarelerde bulundu. Türkiye’de siyaset kurumunun ilgi alanına giren konularla ilgili genel değerlendirmeler ile özellikle yeni anayasa çalışmaları toplantıda ele alındı; Türkiye’nin sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya olan ihtiyacı vurgulandı. Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın değerlendirildiği toplantıda, Türkiye ekonomisine yük oluşturacak popülist tutumlardan özellikle kaçınılmasının önemi ve programın hedeflerine ulaşması için yürütülen özenli çalışmanın aynı doğrultuda sürdürülmesinin gerekliliği belirtildi. Kurul toplantısında, Türkiye’nin önündeki seçimsiz 4 yıllık zaman zarfının siyaset, yönetim, dış politika ve diğer alanlar için fırsatlar barındırdığı; Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşma yolunda bu sürenin etkin bir biçimde kullanılmasının önemi vurgulandı. Eğitimde yeni dönemi başlatacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile ilgili kurul üyeleri değerlendirmelerini de paylaştı. Toplantıda ayrıca asrın felaketinden etkilenen illerde yapılan imar ve inşa faaliyetleri, atılan adımlar değerlendirildi. Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlığın ele alındığı toplantıda kurul üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı.
Aydın Efeler’de 1 Mayıs kutlamaları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm ülkede olduğu gibi Efeler’de de emekçilerin yoğun katılımıyla kutlandı. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekilleri Evrim Karakoz ve Hüseyin Yıldız, Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, CHP Efeler İlçe Başkanı Süha Bayırlı, CHP Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve üyeleri, işçi sendikaları ve yüzlerce işçiyle birlikte 1 Mayıs kortejinin başlayacağı Aydın Büyükşehir Belediyesi önünde buluştu. Belediye önünde başlayan yürüyüş Zafer Meydanı, Doğu Gazi Bulvarı, Ramazanpaşa Kavşağı ve Hükümet Bulvarı’nda devam etti. Sivil toplum kuruluşlarının, odaların, derneklerin ve siyasi partilerin temsilcileri ile binlerce işçi ellerinde Türk Bayrakları ve sloganlarla yürüdü. Atatürk Kent Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından kutlamalar başladı. İşçi sendikası temsilcilerinin sloganlar eşliğinde konuşmalar yaptığı alanı dolduran emekçiler, kutlamalarına yöresel oyunlarla devam etti. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, “Bugün 1 Mayıs; işçi ve emekçilerin bayramı. Biz de onlara destek olmak, hakkın, hukukun, adaletin yanında olmak amacıyla tüm partili arkadaşlarımızla birlikte korteje katıldık. Bayramımızı hep birlikte mutluluk ve huzur içinde kutluyoruz. Burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Yaşasın 1 Mayıs" dedi.