TEKNOLOJİ - 19 Mart 2012 Pazartesi 16:17

Twitter şöhreti taksici

A
A
A
Twitter şöhreti taksici

Bangkok yollarını dolduran binlerce motorsikletten birinin sahibi de Dejchat Phuangket. Ama o, motorsikletini aynı zamanda taksi olarak kullanıyor. Bangkok'ta yaygın bir yöntem.

Fakat Dejchat'ı diğerlerinden ayıran teknolojik bir fark var. Onu Tayland'ın en meşhur taksicisine dönüştüren özelliği, elinden düşürmediği telefonuyla attığı tweet'ler ve hayatını anlattığı internet güncesi. İster o gün öğleyin neler yediğini yahut Bangkok'un içinden çıkılmaz trafiğini anlatıyor olsun, keskin gözlemleri ve devamlı eklediği fotoğraflarla Dejchat'ın sadık takipçi kitlesi internette giderek büyüdü. Ama herhalde kazandığı şöhrette en büyük pay, geçen Şubat ayı ortalarında Bangkok'un merkezinde Dejchat'ın motorsikletiyle yakınlarından geçtiği sırada meydana gelen patlamaydı. Bir grup İranlının kiraladığı ev, o gün büyük bir patlama ardından kısmen yıkılmıştı.

Amatör gazeteci

Yıkık binadan çıkan adamlar bir taksiye patlayıcılar fırlatıp kaçmaya çalışırken, bir adam patlamanın şiddetiyle bacakları kopuk yerde yatıyordu. Bu olay anında, daha bir gün önce Gürcistan ve Hindistan'da İsrailli diplomatları hedef alan saldırı girişimleriyle ilişkilendirildi. Haber ajansları gelişmeyi daha yeni duyurmaya başladığında Dejchat çoktan olay yerindeydi.

''Bir yabancı uyruklu çanta taşıyordu. Patlama meydana geldi.'' diye tweet attı. ''Bacaklarını kaybetti ama hala hayatta. Adres Sukhumvit 71.'' Bunu fotoğraflar ve güncellediği tweet'ler izledi. Patlamada hasar gören taksi ve bacakları kopan adamın fotoğrafları ilk Dejchat tarafından Twitter'a girdi. Hatta, kısa sürede Twitter'da yayılan haber ve görüntüler Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra'nın gözünden bile kaçmadı. Dejchat'ı Twitter'da takip edenlerin sayısı bir günde dört kat artarken, artık kendisi yerel bir kahramana dönüşmüştü.

'Taksiciliği bırakmam'

Televizyonda haber kanallarına çıktı, fotoğrafı gazetelerde basıldı. Dejchat, Phra Khanong istasyonu yakınlarındaki taksi durağında, ''Ünlü olduğumu sanmıyorum, beni görünce kimse tanımıyor. Ama adımı internette arayınca hakkımda yazılmış bir sürü yazıyla karşılaşıyorum.'' diyor. Diğer taksici arkadaşları ise Dejchat'ın medya hayatına adım atışını şaşkın bir memnuniyetle izliyor. Aralarından biri, ''Bana da interneti nasıl kullanacağımı öğretti. Ama doğrusu, sadece bir kez denedim, o kadar.'' diyor.

Dejchat, takcilik işini bırakmaya hiç niyeti olmadığını, ama bazen Twitter gazeteciliği ile günlük işi arasında seçim yapması gerektiğinde çok zorlandığını söylüyor. Yakınlarda bir yerde haberlik bir olay meydana geldiyse, müşterisini indirip olay mahaline doğru gaza basmamak için kendisini zor tutuyormuş. ''İyi bir motorsiklet sürücüsüyüm.'' diyor; ''Bangkok'un yollarını da iyi bilirim. Tepemde hesap vermek zorunda olduğum bir patron da yok. Özgürlüğümü seviyorum.''

Dejchat, şimdi bir yandan Twitter'daki takipçilerine Bangkok'un yerel haberlerini sunarken, bir yandan da yeni başlattığı kuriye servisinin reklamını yapıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dağlı: "Adana gençliğini Türkiye Yüzyılı’na hazırlıyoruz" AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı, kentteki gençlik ve spor alanındaki yatırımlara değinerek, "4 milyar 260 milyon TL’yi aşkın dev yatırım hamlesi, Adana’mızın yarınlarına duyduğumuz inancın en somut göstergesidir" dedi. AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı, Adana genelinde gençlik ve spor alanında hayata geçirilen yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Adana’nın dört bir yanında tamamlanan, devam eden ve ihale aşamasında bulunan toplam 14 projenin şehrin gençlik ve spor altyapısını güçlendirdiğini belirten Dağlı, projelerin toplam yatırım bedelinin 4 milyar 260 milyon TL’yi aşkın olduğunu vurguladı. Tamamlanan projeler arasında Adana Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ikmal yapımı, Sarıçam Salonlu Gençlik Merkezi ve Pozantı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu gibi önemli tesislerin yer aldığını ifade eden Dağlı, bu yatırımlar sayesinde gençlerin modern ve donanımlı alanlara kavuştuğunu söyledi. Devam eden projeler kapsamında Sarıçam’da öğrenci yurtları, ilçelerde sentetik saha dönüşümleri ve yeni spor alanlarının yapımı sürerken; ihale aşamasındaki gençlik merkezleri ve spor salonlarıyla birlikte Adana’nın spor altyapısının daha da güçleneceğini belirtti. Başkan Dağlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gençliğe yapılan yatırım, Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırımdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken, güçlü şehirler ve donanımlı bir gençlik hedefiyle çalışıyoruz. Adana gençliğini Türkiye Yüzyılı’na hazırlıyoruz. 4 milyar 260 milyon TL’yi aşkın dev yatırım hamlesi, Adana’mızın yarınlarına duyduğumuz inancın en somut göstergesidir." Dağlı, yatırımların planlı ve disiplinli bir kamu yönetimi anlayışıyla yürütüldüğünü, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanıldığını belirtti.
Kayseri Büyükşehir kardan etkilenen 432 kilometrelik 54 mahalle yolunu ulaşıma açtı Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Ramazan’da zorlu hava şartlarında etkili olan kar yağışından dolayı kapanan yolları açmayı sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, özellikle kırsal mahallelerde kar nedeniyle kapanan yolları sürekli kontrol ederek, mahallelerin ulaşımını sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri tarafından 54 mahalle yolu daha ulaşıma açıldı. Büyükşehir ekipleri, yolda mahsur kalan araçlara da yardım elini uzatarak araçları yoldan çekti. 432 kilometrelik 54 mahalle yolu ulaşıma açıldı Bu kapsamda Bünyan ilçesinde 4 mahalle yolu, Felahiye’de 9, İncesu’da 1,Özvatan’da 2, Pınarbaşı’da 6, Sarıoğlan’da 6, Sarız’da 20 ve Yahyalı’da 6 olmak üzere toplam 432 kilometrelik 54 mahalle yolu ulaşıma açılırken, daha öncesinde açılan ancak yoğun tipinin devam etmesi nedeniyle ulaşımın olumsuz etkilendiği Sarız ilçesindeki 6 mahalle yolunda ise ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir tüm birimleri ile 24 saat sahada Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları ulaşımın aksamaması için Büyükşehir’in tüm ekipleri, 24 saat çalışma esasına göre hareket ederek kar nedeniyle kapanan yolları ulaşıma açık tutmaya gayret gösterdi. Bu doğrultuda Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen yol açmaya ilişkin kış çalışmalarında, 148 personel ve 85 araç ile kırsal yollarını, Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri 201 personel ve 71 araç ile kent merkezinde olmak üzere ana arterler, bulvarlar ve caddelerde taşıt yollarını, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı 132 personel de kaldırım ile park bahçelerde yaya yollarını kardan arındırdı.
Kayseri Rektör Karamustafa, Hong Kong’da APAIE Uluslararası Etkinliği’ne katıldı Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Türkiye Ulusal Ajansı’nın katkıları ile Hong Kong’da düzenlenen Asia-Pasific Association for International Education (APAIE) uluslararası etkinliğine katıldı. KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, etkinlik alanında Kayseri Üniversitesi standında uluslararası işbirliklerini güçlendirmeye yönelik görüşmelerde de bulundu. Etkinlik alanındaki Kayseri Üniversitesi standını Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, Türkiye’nin Hong Kong Özel İdari Bölgesi Başkonsolusu Kerim Sercan Evcin, Ticaret Ateşesi Dinçer Tatlıoğlu ile çok sayıda katılımcı ziyaret ederken; KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa etkinliğin oldukça faydalı geçtiğini belirterek, mesleki ve teknik yükseköğretimde ön plana çıkan uygulamaları ile Türkiye’nin örnek ve öncü yükseköğretim kurumlarından biri olma yolunda hızla ilerleyen Kayseri Üniversitesini uluslararası düzeyde tanıtım imkanı bulduklarını kaydetti. Üniversitenin odaklanmış olduğu mesleki ve teknik yükseköğretimde de uluslararasılaşma politikalarını nitelikli bir şekilde hayata geçirerek Kayseri Üniversitesi’nin uluslararası platformda da görünürlüğünü ile tanınırlığını artırma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti. Asia-Pasific Association for International Education (APAIE) Uluslararası Etkinliğinin kapanış oturumuna da katılan KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, etkinlik üzerine yapılan değerlendirmeleri de takip etti.