RAMAZAN - 31 Mayıs 2019 Cuma 12:34

Ucuz bayram çikolatası sağlığı tehdit ediyor

A
A
A
Ucuz bayram çikolatası sağlığı tehdit ediyor

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çikolata alışverişine çıkacaklar için uyarılarda bulunan çikolata ve şekerlemeci Mustafa Sırsat, kalitenin ucuza mal edilemediğine dikkat çekerek, insanların ucuz olduğu için bilmedikleri marka ve ürünleri tercih etmemeleri gerektiğini belirtti.

 Gerçek çikolatanın kilogram fiyatının ortalama 60 liradan başladığına dikkat çeken Sırsat, daha ucuza satılan ürünlerin merdiven altı veya sağlığı tehdit edecek unsurlar içerebileceğini kaydetti. Sırsat ayrıca, uygun ortamlarda satış yapmayanların da ilgililer tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

“GERÇEK ÇİKOLATANIN FİYATI, ORTALAMA 60 İLA 150-200 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR” 

Çikolata ve şekerlemeci esnafı Mustafa Sırsat, gerçek ve gerçek olmayan çikolata arasında 2 önemli fark bulunduğunu ifade ederek, “Gerçek çikolatanın kilogram fiyatı 60 liradan başlıyor, 150-200 liraya kadar çıkıyor. Halkımız gerçek çikolatayı marka ve fiyatına göre değerlendirmeliler. Bu yüzden kaliteli çikolata tüketmek gerekiyor. İster istemez fiyat olarak biraz pahalı ama insanlarımız kaliteyi, marka ve fiyata göre tercih etmeliler” dedi.

“İNSANLARIMIZ MAALESEF, GERÇEK ÇİKOLATAYI PAHALI GÖRÜYORLAR” 

“Ucuz çikolata, içerisinde çok fazla yağ barındırıyor ve bu da insanların sağlığı için zararlı” diyen Mustafa Sırsat, “Gerçek olmayan çikolata tüketildiğinde, sağlığa her türlü zararı var. Ama insanlarımız maalesef, gerçek çikolatayı pahalı görüyorlar, ‘Çok pahalılaşmış’ diyerek, ucuz çikolataya yöneliyorlar. Gerçek çikolatanın pahalı olmasının en büyük nedeni, ham maddesinin yurt dışından geliyor olması. Hammadde, dolar ve avro üzerinden geldiği için çikolata fiyatı da ister istemez artıyor. Ama çikolata tarzı dediğimiz, cocolin tarzı ürünler, çikolatadan fazla yağ barındırdığı için ucuz, gerçek ve hakiki çikolata, hammadde dışarıdan geldiği için pahalı” görüşlerinde bulundu.

“UCUZ ÇİKOLATADAN 1 KİLO ALACAKLARINA GERÇEĞİNDEN YARIM KİLO ALSINLAR” 

Sırsat, insanların sağlıklarını tehlikeye atmamaları adına bütçelerine göre, kaliteli ürünlerden daha az alabileceği önerisinde bulunarak, “Ucuz etin suyu yavan olur derler, insanlar sağlıklarını tehlikeye atmamaları için ne olduğunu bilmedikleri ucuz çikolatadan 1 kilo almaları yerine, gerçeğinden yarım kilo almalarını tavsiye ederim” dedi.

“MERDİVEN ALTI VE AÇIKTA SATILAN ÇİKOLATALARIN DENETLENMESİ LAZIM” 

Merdiven altı tabir edilen ürünler ile dışarıda muhafazası güç olan ortamlarda saklanmaya çalışan ürünlerin de tehlike oluşturduğu kaydeden Sırsat, yetkililerin gerekli denetim çalışmalarını yapması gerektiğini belirtti. Sırsat, “Dışarıda kaldırımlarda ve pazarlarda satılan ürünlerin muhafazası zaten zor, halkımızın bunu da bilmeleri gerekiyor. Çünkü, çikolatanın saklama koşulları 18 ila 22 derece arasındadır. Bu sıcak havalarda, dışarıdan alınan her ürün ya erimiştir ya da bozulmuştur. Bu da sağlıklarını olumsuz yönde etkiler. Yetkililerden bizim istediğimiz, milletimiz için sokak ve pazarlarda çikolata satışı yapan esnaflarımızın da denetlenmesi. Burada, en büyük görev devletimiz ve belediyelerimize düşüyor. Halkımızın sağlığı ve huzuru için oraların da denetlenmesi lazım. Özellikle merdiven altı ürünler ve diğer normal ürünlerin saklama koşullarının da denetlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’tan TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’na çağrı Beşiktaş, Gaziantep FK karşılaşmasını yöneten hakem Kadir Sağlam’ın takdir haklarını rakipten yana kullandığını belirterek TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’na çağrıda bulundu. Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Beşiktaş, Tüpraş Stadyumu’nda karşılaştığı Gaziantep Futbol Kulübü ile 2-2 berabere kaldı. Müsabakanın ardından siyah-beyazlılar sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Maçın orta hakemi ve Video Yardımcı Hakemi’n (VAR) kararlarına yönelik yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi: "Takımımızın Trendyol Süper Lig’de Gaziantep FK ile oynadığı müsabakanın hakemi Kadir Sağlam ile Beşiktaş düşmanlığıyla bilinen VAR hakemi Halil Umut Meler, sergiledikleri rezil yönetimle maçın skoruna direkt etki etmiştir. Ofsayt çizgisi dahi çizmekten aciz oldukları için rakibimizin öne geçmesine neden olan VAR ekibi, ne hikmetse futbolcumuz Jota Silva’nın ceza sahasında rakibinin müdahalesiyle yerde kaldığı pozisyonda net penaltıyı süzememiştir. Maçın hakemi Kadir Sağlam, maç boyunca takdir haklarını rakipten yana kullanmış ve rakibin oyunu soğutma stratejisine kayıtsız kalmıştır. Birkaç gün önce bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, "Bunlar köpeksiz köy bulmuşlar, çomaksız dolaşıyorlar. Döner dönmez herkesle hesaplaşacağım, gerekeni yapacağım" demişti. Sayın Hacıosmanoğlu’na soruyoruz; Köpeksiz köy bulanlar kim? Köpeksiz bulduğu köyde çomaksız dolaşanlar kim? "Bunlarla döner dönmez hesaplaşacağım" dediniz. Ne zaman hesaplaşacaksınız? "Gerekeni yapacağım" dediniz. Tam olarak ne yapacaksınız? Hacıosmanoğlu’nu sorularımıza ivedilikle cevaplamaya, cevaplamak da yetmez, Türk futbolunun geleceği için acilen harekete geçmeye davet ediyoruz."
Antalya Joao Pereira: "Kendi sahamızda o topun kaleye girmesi için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor’’ Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira Antalyaspor maçının ardından, "Kendi sahamızda o topun kaleye girmesi için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Her zaman çözüm üretmeye çalışıyorum. Ama buraya gelmiş bir takımın ilk dakikadan itibaren sadece zaman geçirmek için yerde kalmasına izin veremeyiz’’ dedi. Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Corendon Alanyaspor sahasında karşılaştığı Antalyaspor ile 0-0 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira, "Sonuçtan mutlu değilim. Çünkü kendi sahamızda oynuyoruz. Daha çok pozisyon üretmemiz gerekiyor, daha çok zorlamamız gerekiyor, daha çok gol atmamız gerekiyor ve daha iyi oynamamız gerekiyor. Kendi sahamızda o topun kaleye girmesi için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Siz biliyorsunuz zaten, ben hiçbir zaman bahane bulmuyorum. Oyuncular hakkında da, hakemler hakkında da hiç konuşmuyorum. Her zaman çözüm üretmeye çalışıyorum. Ama buraya gelmiş bir takımın ilk dakikadan itibaren sadece zaman geçirmek için yerde kalmasına izin veremeyiz. Eğer topun oyunda kalma süresine bakarsanız muhtemelen çok az bir süredir. Çünkü oyunda kalmaya top izin vermedi; rakip buna izin vermedi. Eğer Türk futbolunun gelişmesini istiyorsanız, bu tarz şeylere izin vermememiz gerekiyor. Bu bir bahane değil, bu söylediğim bir gerçek. Aynen bizim üçüncü bölgede daha iyi şeyler yapmamız gerektiği gerçeği gibi’’ dedi. "3 puanı hak ediyoruz’’ Antalyaspor’dan daha fazla mücadele ettikleri ancak gol bulma yollarında sıkıntı çektiklerini aktaran Pereira, "Her maçta rakiplerimizden daha fazla kontrol ediyoruz. Üçüncü bölgede daha fazla şans oluşturuyoruz, ceza sahasında daha fazla topla buluşuyoruz, daha fazla şut atıyoruz. Ama tek bir sorunumuz var: Bu topu bir türlü kaleye sokamıyoruz. Bunun farkındayım ve bu, herkesten önce benim sorumluluğum. Rakiplerimizden daha fazla oyunu biz kontrol ediyoruz. Genelde son maçtan önceki maçta bir tane gol yedik ve o da duran toptandı. Rakiplerimize çok da şans vermiyoruz aslında; geçiş yapmalarına izin vermiyoruz. Genel olarak oyunun kontrolü bizde ama üçüncü bölgede sonuç olarak, son karar veya son pası daha iyi yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman artık üç puan alabiliriz. Eğer 3 puan kazanmak istiyorsak Alanya’daki herkesin istediği gibi bizim de üç puan kazanmamız ve bu şekilde daha iyi işler yapıp golü atmamız gerekiyor artık. Bu sonuçtan memnun değilim, söylemiştim zaten. Çünkü bir puan asla yeterli değil. Kendi sahamızda oynuyoruz ve aslında 3 puanı hak ediyoruz. Ama daha fazlasını yapmamız gerekiyor. 3 puanı istiyorsak, yaptığımızdan daha fazlasını yapmamız gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.
Kütahya Tavşanlı’da üreticilere tohum ve gübre desteği Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üreticilere tohum ve gübre dağıtımı yapıldı. AK Parti Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, Tavşanlı’nın Çardaklı Mahallesi’nde hayvancılığı ve yem bitkisi üretimini güçlendirmeye yönelik kapsamlı bir destek programının hayata geçirildiğini duyurdu. Mera Islahı ve Amenajman Projesi kapsamında İlçe Başkanı Himmet Özer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Gökçe, İl Genel Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarı Mustafa Sevimli ve teşkilat yöneticilerinin katıldığı programla bölgedeki üreticilere 200 torba (5 ton) yem bezelyesi tohumu ve 100 torba (5 ton) gübre hibe olarak dağıtıldı. Proje kapsamında meraların daha verimli hale getirilmesi ve su akarlarının düzenlenmesiyle hayvanların suya erişiminin kolaylaştırılmasının da hedeflendiği belirtildi. Milletvekili Mehmet Demir, dağıtımın yem üretimini artıracağını ve hayvancılığın güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Milletvekili Demir, proje doğrultusunda bölgede önemli yatırımların sürdüğünü hatırlattı. Demir, verilen tüm desteklerin bölge üreticilerine hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti. Geçtiğimiz nisan ayında 500 dekar alanda ekilmek üzere üreticilere 88 torba mısır tohumu hibe edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda 3 bin 250 ton mısır hasadı gerçekleştirildi ve çiftçilere toplamda 6 milyon 500 bin TL ekonomik katkı sağlandı.