DÜNYA - 16 Kasım 2025 Pazar 19:36 | Son Güncelleme : 16 Kasım 2025 Pazar 19:37

Ukrayna ile Yunanistan arasında doğalgaz anlaşması için niyet mektubu imzalandı

A
A
A
Ukrayna ile Yunanistan arasında doğalgaz anlaşması için niyet mektubu imzalandı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Atina'ya düzenlediği resmi ziyareti sırasında Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüşmesinde Yunanistan'ın Ukrayna'ya doğalgaz tedarikine ilişkin niyet mektubu imzalandığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesi ile Yunanistan arasındaki enerji tedarikine ilişkin görüşmeler kapsamında Yunanistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Zelenskiy, başkent Atina'daki temaslarında Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Miçotakis ile görüşmesinde Yunanistan'dan Ukrayna'ya doğalgaz tedarik edilmesine ilişkin niyet mektubu imzalandığını belirtti. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ülkesindeki doğalgaz üretim tesislerinin ve termik santrallerinin balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarının hedefi olduğunu hatırlatan Zelenskiy, söz konusu gelişmenin Ukrayna'nın kış mevsimindeki doğalgaz arzını güvence altına almak için hazırlanan geniş enerji paketinin önemli bir parçasını oluşturduğunu belirtti. Zelenskiy, Yunanistan ile varılan anlaşma kapsamında doğalgaz tedarikinin Ocak ayında başlayacağını açıklarken ayrıca uzun vadeli anlaşmalarda da mutabakata varıldığını belirtti.

Zelenskiy-Tasulas temasları

Tasulas ile temaslarına da değinen Zelenskiy, görüşme sırasında çeşitli ortak projeler, diplomatik çabalar, Yunan şirketlerinin Ukrayna'nın yeniden inşasına katılımı ve Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılmasına ilişkin başlıklar değinildiğini belirtti. Zelenskiy, "Görüşmede Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının kullanılmasına ve Rusya tarafından kaçırılan Ukraynalı çocukların geri getirilmesine ilişkin ortak çalışmalardan da bahsettik" dedi.

"Kış tedariki için geniş fırsatlar oluşturuyoruz"

Zelenskiy, görüşmeleri öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı başka bir açıklamada, Yunanistan'la anlaşmaya hazırlanıldığını ve doğalgaz ithalatını finanse etmek için birçok anlaşmanın bulunduğunu belirtmişti. Zelenskiy, "Rus saldırıları nedeniyle Ukrayna'daki üretim kayıplarını telafi etmek için gereken yaklaşık 2 milyar euroyu karşılayacağız. Ukrayna Hükümeti ithalatın finansmanı için kaynak ayırdı. Avrupa'daki ortaklarımız, Avrupa Komisyonu garantileri altında Avrupa bankaları, Ukrayna bankaları, Norveç yardım ediyor ve Amerikan ortaklarımızla aktif çalışmalar devam ediyor. Tam finansman sağlanacak. Kış tedariki için geniş fırsatlar oluşturuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bayram öncesi gönül ziyaretleri Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlarla bir araya gelmeye devam eden AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, yoğun programıyla toplumun her kesimine dokundu. Gün boyu saha ziyaretleri gerçekleştiren Aydemir, hem esnafın hem vatandaşların bayram sevincine ortak oldu. Kurban Bayramı hazırlıklarının en yoğun yaşandığı noktalardan biri olan hayvan pazarını AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ile birlikte ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, besicilerle tek tek sohbet ederek taleplerini dinledi. Pazardaki hareketliliği yakından inceleyen Aydemir, üreticilerin emeğinin her zaman destekçisi olduklarını vurguladı. Huzurevinde Duygu Dolu Anlar AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir’in en anlamlı duraklarından biri huzurevi oldu. Huzurevinde kalan yaşlı vatandaşları ziyaret ederek ellerini tek tek öpen Aydemir, onların bayramlarını kutladı. Büyüklerle uzun süre sohbet eden Mehmet Aydemir, gösterdiği yakın ilgi ve saygıyla gönülleri fethetti. Huzurevi sakinleri ise yapılan ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek Başkan Aydemir’e teşekkür etti. Günün son ziyaretinde Çocuk Koruma ve Değerlendirme Birimi’ndeki çocuklarla bir araya gelen AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, çocuklarla yakından ilgilenip bayram sevincini paylaştı. Çocuklarla sohbet eden, onlarla oyunlar oynayıp hediyeler veren Aydemir’in içten yaklaşımı yüzlerde tebessüm oluşturdu. Çocukların mutluluğuna ortak olan Mehmet Aydemir, sosyal sorumluluk anlayışıyla bir kez daha gönüllerde iz bıraktı. Hane Ziyaretlerinde Gönüllere Misafir Oldu Program kapsamında evlere konuk olan AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, hane ziyaretlerinde ailelerle bir araya geldi. Vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dikkatle dinleyen Aydemir, sıcak sohbetleriyle gönüllere dokundu. Gerçekleştirdiği ziyaretlerle toplumun her kesimine dokunan AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, Kurban Bayramı’nın paylaşma, dayanışma ve kardeşlik ruhunu en güçlü şekilde yaşattı. Vatandaşlarla kurduğu samimi bağ, sahadaki aktif çalışmaları ve gönüllere hitap eden yaklaşımıyla Mehmet Aydemir’in bayram öncesi programı büyük takdir topladı.