KÜLTÜR SANAT - 06 Eylül 2016 Salı 16:04

Uluslararası Felsefe Günleri İstanbul’da başladı

A
A
A
Uluslararası Felsefe Günleri İstanbul’da başladı

Uluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Uluslararası Felsefe Günleri, dünyaca ünlü felsefecilerin katılımıyla İstanbul’da başladı.

Ev sahipliğini Maltepe Üniversitesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı, Kadıköy Belediyesi ve Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı’nın yaptığı Uluslararası Felsefe Günleri bu yıl “Değer, Değerler ve Anlam” başlığı altında gerçekleşiyor. 6-9 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan ve açılışı Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan kongreye, Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ve aynı zamanda Uluslararası Felsefe Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru, Enstitüsü Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu başta olmak üzere dünya çapında isim yapmış birçok felsefeci konuk katıldı.

‘’İNSANLARIN ANLAM ARAYIŞI GİDECEĞİ YÖNÜ BELİRLİYOR’’
Kongrenin amacıyla ilgili konuşan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi şunları söyledi:
‘’Konumuz değer, değerler ve anlam. Bu konuyu özellikle istedim çünkü olan biten birçok şeyin temelinde insanların anlam arayışı var. Fakat insanlar üzerinde beyin yıkama denilen olay gerçekleştiği zaman bu anlam arayışı yanlış yönlere kayabiliyor. Bunun sonu terörizme kadar gidiyor. Ben, bir insan nasıl canlı bomba olur sorusuyla başlayacağım. Bunu anlamak elbette çok zor ama bu durumlar artık sürekli karşımıza çıkıyor. İnsanın içinde olduğu hiçbir şeyin tek bir nedeni olmuyor. Ama bu konuda mesele büyük oranda kişinin anlam araması ile ilgili. Bu yöne doğru kayan insanlar kendilerince hayatlarına anlam kattıklarını düşünüyorlar ve birçok insanın hayatının kaybetmesine neden oluyorlar. Ben de bir insanın bu hale nasıl geldiğini anlamamız için değer ve anlam kavramları üzerinde durmamız gerektiğini düşündüm. Bunun sonucunda da konumuz değerin, anlamın ne olduğu, hangi kavramlarla karıştırıldığı ve güncel olaylarla bağlarını açmak olarak belirlendi.’’
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.