EKONOMİ - 11 Eylül 2017 Pazartesi 16:12

Üzüm fiyatlarını protesto için bağını köklemeye başladı

A
A
A
Üzüm fiyatlarını protesto için bağını köklemeye başladı

Manisa’nın Salihli ilçesinde bir üretici, bir türlü yükselmeyen ve düşük olan üzüm fiyatlarını protesto etmek için 11 dönümlük üzüm bağında kökleme işlemlerini başlattı.

Salihli’nin Çökelek Mahallesi’nde yaşayan ve babadan çiftçi olduğunu ifade eden Ömer Yıldırım, üzüm fiyatlarını protesto etmek ve tepkisini göstermek amacıyla Karayer mevkiinde bulunan 11 dönüm bağını kökleme işlemlerine başladığını söyledi. Yıldırım, kökleme çalışmalarının ise yaklaşık 10 gün devam edeceğini belirtti.

“Hesap yaptım, cebimden daha fazla para çıkıyor”
“6 yaşındaki bağımı, girdilerin, maliyetlerin fazla olduğu için köklemek zorunda kaldım” diyen Yıldırım, “Bugün bu bağa, alt ve üst gübre başta olmak üzere budak, bağlama, mazot, işçilik ve sigorta maliyetlerinin ağır olduğu için, 11,5 dönüm bağımı köklemek zorunda kaldım. Her yıl aldığımız, ilaç olsun, gübre olsun yüzde 20-25 zamlanırken, geçen yıl 3 lira 40 kuruşa verdiğimiz üzüm fiyatı, bu yıl 3 lira 50 kuruştur. Bunun hesabını yaparak benim cebimden çıkan paranın daha fazla olduğunu gördüm. Artık maliyetini kurtarmıyor. O yönden hesabını yaptım, bu 6 yaşındaki bağımı köklemek zorunda kaldım” dedi.

“Bağa makas vurduğumda içim yanıyor”
Babadan bağcı olduğunu ve 6 yıldır da 3 çocuğu ile birlikte bu bağın işçiliğini birlikte yaptıklarını belirten Yıldırım, “Bütün emeklerimizi ve hayallerimizi kurduk. Ama artık şu bağı budarken zevk almıyorum. Bağa her makas vurduğumda içlerim yanıyor. O kadar üzülüyorum ki sanki bir insanı katletmiş gibi geliyor bana. Ama mecbur kaldım, zarar zarar, maliyetler fazla, fiyatların düşük olduğu için çıkamaz bir hale geldik. Kısacası bağımı köklemeye mecbur kaldım” diye konuştu.

Behzat Akcan 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.