DÜNYA - 25 Haziran 2024 Salı 11:47 | Son Güncelleme : 25 Haziran 2024 Salı 11:52

WikiLeaks'in kurucusu Assange, İngiltere'den ayrıldı

A
A
A
WikiLeaks'in kurucusu Assange, İngiltere'den ayrıldı

İngiltere'de cezaevinde bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange kefaletle serbest bırakıldı. Assange, ABD ile vardığı anlaşma çerçevesinde yarın ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'nda mahkemeye çıkacak.

ABD'ye ait gizli belgeleri ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, özgürlüğüne kavuşuyor. ABD ile savunma anlaşması yapan 52 yaşındaki Assange, İngiltere'deki Belmarsh cezaevinden tahliye edildi. Wikileaks tarafından yapılan açıklamaya göre Assange, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılmasının ardından dün Londra'da uçağa binerek İngiltere'den ayrıldı. ABD ana karasına seyahat etmeyi reddeden Assange, anlaşma çerçevesinde Avustralya yakınlarında bulunan Pasifik'teki ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları'nda yarın yerel saatle 09.00'da mahkemeye çıkacak. Assange anlaşmaya göre ABD'deki casusluk yasasını ihlal ettiğine ilişkin yalnızca bir suçunu kabul edecek ve 62 ay hapis cezasına çarptırılacak. Assange İngiltere'deki tutukluluğu göz önünde bulundurularak ABD'de cezaevine girmeyecek. Julian Assange'ın duruşmanın ardından özgürlüğüne kavuşarak ülkesi Avustralya'ya dönmesi bekleniyor.

WikiLeaks'in kurucusu Assange, İngiltere'den ayrıldı

Wikileaks tarafından yapılan açıklamada, “Günde 23 saat izole edilmiş 2x3 metrelik bir hücrede 5 yıldan fazla bir süre kaldıktan sonra, eşi Stella Assange ve babalarını yalnızca parmaklıklar arkasından tanıyan çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek. WikiLeaks, hükümet yolsuzlukları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili çığır açan hikayeler yayınladı ve güçlü kişileri eylemlerinden sorumlu tuttu” ifadesi kullanıldı.

ABD'ye iadesine hükmedilmişti

Assange'ın kurucusu olduğu internet sitesi WikiLeaks, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlara ilişkin belgeleri 2010 yılında yayınlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini talep ettiği Assange, 2012 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. 2019'da buradan çıkarılarak gözaltına alınan Assange, kefaletle tahliye şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İngiltere Yüksek Mahkemesi, 2021 yılında Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmederken, Assange'ın avukatları 2022'de karara itiraz etmişti. ABD tarafından 18 suçtan yargılanması istenen Assange, İngiltere'deki yüksek güvenlikli cezaevinde 5 yıldır tutuklu bulunuyordu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Sefer Yılmaz: "Finale gitmek istiyoruz" Bodrum FK Teknik Sorumlusu Sefer Yılmaz, Çorum’da istedikleri sonucu alarak play-off finaline gitmek istediklerini söyledi. Trendyol 1. Lig play-off yarı finali ilk maçında Bodrum FK, sahasında Çorum FK’yı 1-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından değerlendirme yapan Bodrum FK Teknik Sorumlusu Sefer Yılmaz, "Bizim için çok güzel bir maç oldu, galibiyetle bitirdik. Tabii çok daha farklı da yenebilirdik. Özellikle maça çok iyi başladık; kaçan penaltı, daha sonra iki tane yüzde 100 gol kaçırdık ama futbolcu arkadaşlarımız hiç morallerini bozmadı, oyundan düşmediler. İkinci yarıya da yine aynı şekilde hızlı bir şekilde başladık, golü de bulduk. Daha sonra farkı da artırabilirdik ama tabii bu maçlar çok zor, iki etaplı bir maç. Şimdi artık önümüzde üç günlük bir süre var. İnşallah ikinci maça çok iyi hazırlanıp; Çorum’da yine hedefimiz galibiyet. Oradan final biletini alıp 24 Mayıs’ta Konya’da bu şehre yeniden bir galibiyetle Süper Lig armağan etmek istiyoruz. Maçtan önce söylemiştim; bugün çok güzel bir atmosfer vardı. Hava çok güzeldi, zemin çok güzeldi, tribünler muhteşemdi. Tüm Bodrum FK taraftarına çok teşekkür ediyoruz, bizi gerçekten çok iyi desteklediler, çok moral verdiler. Onların coşkusuyla da bugün sahada çok iyi bir Bodrum FK vardı. Rakibimizi de tebrik ederiz, onlar da centilmence iyi bir şekilde oynadılar. Artık cuma günü inşallah hedefimize ulaşıp finale gitmek istiyoruz" dedi.
Muğla Uğur Uçar: "Hakemler bir şehrin kaderiyle oynuyor" Çorum FK Teknik Direktörü Uğur Uçar, Bodrum FK mağlubiyeti sonrası, "Hakemlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Rakibin eline çarpan net bir penaltımız var ama verilmiyor. Biraz daha dikkatli olunmalı; çünkü bir şehrin kaderiyle oynuyorlar" dedi. Trendyol 1. Lig play-off yarı finali ilk maçında Çorum FK, deplasmanda karşılaştığı Bodrum FK’ya 1-0 kaybetti. Çorum FK Teknik Direktörü Uğur Uçar, müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede, "İkinci yarı öncesi soyunma odasına giderken, neleri doğru yapmamız gerektiğini konuştuk. İkinci yarıya çok iyi başladık; topa daha fazla sahip olduk ve yaptığımız değişikliklerle oyunu rakip yarı sahaya yıkmaya başladık. Ancak maalesef istediğimiz sonucu alamadık. İlk yarı özelinde istediğimiz gibi bir oyun sergileyemedik. İkinci yarıda ise topa daha çok hükmeden ve pozisyonlar yakalamaya çalışan taraftık ama bu fırsatları değerlendiremedik. Şunu özellikle belirtmek istiyorum; ikinci yarıya iyi başlamışken, rakibin arkadan ittiği pozisyonda faul çalınıyor ve dönüp o duran toptan gol yiyoruz. Hakemlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Rakibin eline çarpan net bir penaltımız var ama verilmiyor. Sezon başından beri, biz göreve geldikten sonra da bu durum maalesef devam ediyor. Gol atıyoruz, ofsayt çizgisi çekilmiyor. Biraz daha dikkatli olunmalı; çünkü bir şehrin kaderiyle oynuyorlar. Ancak önümüzde bir maç daha var, henüz pes etmedik. En iyi şekilde hazırlanıp turu geçen taraf biz olacağız" diye konuştu.