EĞİTİM - 27 Nisan 2017 Perşembe 10:57

YDÜ 9. Computer Supported Education Konferansı’nda temsil edildi

A
A
A
YDÜ 9. Computer Supported Education Konferansı’nda temsil edildi

Porto'da gerçekleştirilen 9. Computer Supported Education Konferansı’nda Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) ve Girne Üniversitesi temsil edildi.

YDÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Fahriye Altınay, Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Center of Excellence Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkez Başkanı Doç. Dr. Zehra Altınay, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Behçet Öznacar, Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Nesrin Bahçelerli, Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı ve Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Gökmen Dağlı, Porto'da gerçekleştirilen 9. Computer Supported Education Konferansı’nda üniversitelerini temsil etmek için katılım sağladılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Porto’da gerçekleşen konferansta ayrı çalışmalar sunan YDÜ ve öğretim üyelerinin çalışmaları Springer, scopusta taranan bildiriler arasında yer almaya hak kazandığı belirtildi.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doç. Dr. Fahriye Altınay, ‘Yüksek Öğretimde Erişim ve Eşitlik’ konulu sunumunda; kalite ve rekabet ölçümlerinin ortaya çıkmasında erişebilirlik ve eşit öğrenim şartlarının geliştirilmesi konusunda bilgi paylaştı. Yapılan araştırmada, üniversitelerin gelişiminde sınıf içi ve üniversite kampüs yaşamında engelleri ortadan kaldırmanın erişebilirlik ve eşit eğitim açısından önemli rol oynadığının ortaya çıktığını belirten Altınay, özellikle teknolojinin gelişen artılarının engelsiz kampüs oluşturmada önemli bir fırsat olduğu vurguladı.

Atatürk Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Behçet Öznacar ise, ‘Okullarda Teknoloji Kullanımı ve Yönetilmesi’ sunumunda; okulların performans gelişimde alt yapı imkanlarının geliştirilmesi ve bu noktada stratejinin planlanması üzerinde vurgu yaptı.

Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı ve Girne Üniversitesi Rektör yardımcısı Doç. Dr. Gökmen Dağlı'da, ‘Öğrenen Örgütler ve Eğitim Sistemi’ hakkındaki sunumunda; okul kültürünün gelişiminde sürekli öğrenme ve yenilenmenin kalite sisteminin oluşuma katkı koyduğunu belirtti.

Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Bahçelerli ise Doç. Dr. Zehra Altınay, Doç. Dr. Fahriye Altınay, Prof. Ebba Ossiannilsson ve Doç. Dr. Tülen Saner’in de yer aldığı çalışmasında ‘Turizmde uzaktan eğitim uygulamaları ve liderlik’ konusundaki sunumu ile dikkat çekti.
Center of ExcellenceToplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkez Başkanı Doç. Dr. Zehra Altınay’ın hazırlamış olduğu ‘Açık Liderlik ve Kurumsal Kültür’ isimli oturum, konferansa katılan 68 ülke arasından başarılı oturum olarak değerlendirildi. Doç. Dr. Zehra Altınay, ‘Siber zorbalık ve önleme stratejileri’ hakkında da bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansta ayrıca, Yakın Doğu Üniversitesi'ni temsilen konferansa katılan Öğrt. Üyeleri, Çin, UK, USA ve İşveç ile yapılabilecek yayın ve proje işbirliğinin toplantılarını gerçekleştirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Mutfağı etkinleri kapsamında mübadelenin 100. yılında “Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği“ düzenlendi. Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik, festival havasında geçti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte 80 çeşit yemek sergilendi.Açılış konuşması yapan Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Süleyman Özata, “Sadece federasyonumuzun başkanlığında Samsun’da 130 köy taranarak şu anda 103 yemeğimizin 80 tanesini bugün göreceksiniz. Tün Samsun tarandığında 400‘ün üzerinde yemek olur. Biz Gaziantep, Kahraman Maraş, Adana’dan aşağı kalmayız" dedi. Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı’nın selamlama konuşmalarının ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeni fethedilen yerlere yerleştirilen Türkler tarih boyunca evladı fatihan olarak isimlendirilmişlerdir. Balkanlardaki Türk varlığının en büyük nişaneleri bunlardır. Lozan Antlaşması’nın mübadele hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk göç ederek ülkemizin birçok ilinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Atatürk bu nedenle mübadillerin, ’kaybedilmiş toprakların azizi hatıraları’ olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100. yılında Türk Mutfağı Haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bir mülki idare amiri olarak Samsun’un tüm ilçelerini gezdik. Vezirköprü’den Çarşamba, Terme’ye kadar. Oralara gitme sebebimiz şuydu: Her şey doğduğu topraklara aittir. O topraklardan ayırırsanız bir çiçek gibi gastronomi değerleri de solar. Bu nedenle keşif gezilerimizi ortaya koyduk, eylem planlarımızı hazırladık. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi de mübadelenin 100. yılı vesilesiyle Samsun mübadil yemeklerini sunmaktı. Bafra ilçemizde 1 merkez mahallemiz olmak üzere 4 dış mahallemizde mübadillerimiz yaşamakta. Bu insanlarla konuştuk, hemhal olduk, onları dinledik. Onların güzel çalışmaları bizlere ilham kaynağı oldu. Bir ağaçın kökü varsa , milletlerin de tarihi vardır. Bir insanın ruhu varsa, insanların da kültürleri vardır. Kültür bir medeniyetin ruhudur. Bir milleti yüceltir. Ona kişilik ve karakter kazandırır. O vesile ile biz de mübadilleri evladı fatihan olarak gördüğümüz için onların da mutfağından 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Türk Mutfağı Haftası içerisinde onları da görmek istedik. Onlar bize değer kattı, biz onlardan çok şey öğrendik. Samsun’un çok gastronomi değerleri olduğunu biliyorum. Dün itibarıyla Samsun Bafra bidesi dünyanın en kaliteli 10 ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Yine bunda Samsun pidelerimiz de var. Biz ayırt etmiyoruz. Samsun’un o kadar bahsedilecek gastronomi değeri var ki, onlar da bir sonra ki seferde ön plana çıkar ve bu listelerde yer alır diye düşünüyorum. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum, çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum çünkü 17 ilçeyi gezmiş ve 2 bin kilometre gezen bir kardeşiniz olarak Samsun’un bu değerlerine yürekten inanıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösteri ile devam eden etkinlikte, konuklar pistte Rumeli havaları eşliğinde oyunlar oynadı. Etkinlik hazırlanan yemeklerin ikramı ile son buldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar emekleri çok güzel bulduklarını söyleyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini söylediler. Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, “ 17 ilçeyi gezdik ama en önemlisi burası oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından son derece önemli. Samsun’da yenilebilir bin 800 ot var, bunun çok büyük envanteri Bafra’da. Dolaysıyla ot yemekleri açısından çok zengin bir bölge. Nokul ve pide de coğrafi işareti olan ürünler. Dolayısıyla aslında baktığımızda bir turist Bafra’ya geldiği zaman sadece 2 günlük gastronomi ile geçirebilir. Onun için son derece önemli bir yer haline gelecek" açıklamasında bulundu. (ŞU-