GÜNDEM - 30 Ağustos 2017 Çarşamba 11:33

Yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

A
A
A
Yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı, 95’inci yıl dönümünde tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İstanbul Valiliğinde tebrikleri kabul etti.
30 Ağustos Zafer Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Bu kapsamda İstanbul Valiliğinde de tören düzenlendi. 1'inci Ordu Komutanı Musa Avsever, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tebrikleri kabul etti. Törene İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, askeri erkan, yargı temsilcileri, yabancı ülkelerin temsilcileri, mülki ve idari yetkililer ile rektörler katıldı.

İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 95'inci yılı kutlama programı Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, İzmir Valisi Erol Ayyıldız makamına geçerek tebrikleri kabul etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törene geçildi. Geçen yılların aksine İzmirlilerin ilgi göstermediği törenlerde, güvenlik tedbirleri de çok sıkı tutuldu. Protokol üyeleri ve davetliler hariç diğer katılımcılar, tek tek aranıp içeriye alındı.

Tokat'ta Suriyeli çocuğun 30 Ağustos Zafer Bayramı hassasiyeti

Tokat'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Atatürk anıtına yapılan çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol üyeleri valilik makamında tebrikleri kabul etti. Tebriklerin alınmasının ardından Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman, Garnizon Komutanı Piyade Albay Aykut Biçeroğlu ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, tören aracı üzerinde vatandaşların ve tören birliğinin 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladı. 
Töreni takip eden vatandaşlar arasında bulunan Abdulhamid Abdullah isimli Suriye asıllı bir çocuk, gelen askeri komutla birlikte hazır ola geçerek, yapılan tüm etkinlikleri esas duruşunu bozmadan takip etti. Vatanlarında çıkan savaş sonrasında Türkiye'ye gelen 7 çocuklu Suriyeli bir çiftin 3'üncü çocuğu olan Minik Abdulhamid, tören boyunca hareketsiz olarak bekleme nedeninin Türkiye'ye ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e duyduğu sevgi olduğunu söyledi. 


Yurtta 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
 

Bursa'da 30 Ağustos coşkusu

Heykel'de Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başlanan tören, vilayet binasında devam etti. Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tören aracıyla asker, protokol ve vatandaşların bayramını kutladı. İstiklal Marşı ve şiir okunmasının ardından Osmangazi Belediyesi folklor ekibi gösteri sundu. Daha sonra Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilen bir binbaşı günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Resmi geçidin ardından tören sona erdi.
Törene Küçük ve Altepe'nin yanı sıra Bursa milletvekilleri Bennur Karaburun, Zekeriya Birkan, Erkan Aydın, Lale Karabıyık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ve vatandaşlar katıldı.
 

Adana'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

Zafer Bayramı'nın 95. yıldönümü kutlamaları Adana'da sabah saatlerinde Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önüne çelenk konulmasıyla başladı. Sırasıyla Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü anıt önüne çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı okunup şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Adana Valisi Demirtaş, makamında da tebrikleri kabul etti.
Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen kutlama törenine geçildi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, beraberindeki . Mekanize Piyade Tümen Komutanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç ve Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile halkın bayramını kutladı. Kutlamanın ardından bir komutan 30 Ağustos Zafer Bayramını anlatan konuşma yaptı. Bir öğrenci ise şiir okudu. Daha sonra ise geçit töreni yapıldı. Geçit töreninde askerler ve gaziler yürüdü. Askeri araçlarda geçit töreninde yer aldı. 
Törene, AK Parti Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, CHP milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni, CHP İl Başkanı Ayhan Barut, MHP İl Başkanı Sertan Duran, çok sayıda asker, polis ve gazi katıldı. 

Zonguldak’ta 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları

30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında Zonguldak’ta tören düzenlendi. Valilik binası önündeki törene Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu ve protokol üyeleri katıldı.
Atatürk Anıtı’na, Valilik ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu törende Türk bayrağı askerler tarafından göndere çekildi. Vali Ahmet Çınar ve beraberindekiler makamda tebriklerin kabulünü gerçekleştirdi.
30 Ağustos Zaferi, Fevzipaşa Caddesi’ndeki geçit töreni ile devam etti. Vali Ahmet Çınar ve beraberindeki protokol, gazileri, madencileri, sporcuları, emniyet teşkilatı ile belediye ekiplerini selamladı.
Vali Ahmet Çınar ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, halkı selamlamak için tören alanına getirilen askeri araca binmeyip yaya olarak, törene katılan halkı selamladı. Halktan katılımın az olması ise dikkat çekti. 
Tören sonrası gazetecilere bayrama ilişkin açıklama yapan Vali Ahmet Çınar, “Zafer Bayramı’nı kutluyorum. Gelecek yıllarda daha coşkulu olmasını diliyorum. Tarihimiz olmasa biz geleceğe sağlam bakamayız. Emin adımlarla yürüyemeyiz. Tarihimize sahip çıkmalıyız. En eskisinden en yenisine kadar. Ancak böyle büyük devlet, büyük millet olabiliriz. Minnettarız. Bu ülkenin kurtuluşu için mücadele veren başta Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun bütün silah arkadaşları olmak üzere gazilerimiz, şehitlerimiz herkese minnettarız. Biz büyük devletiz. Ve bu büyüklüğümüz tarihimizin büyüklüğünden geliyor. Geleceğe de emin ve büyük adımlarla millet olarak devlet olarak inşallah yürürüz. Hepimize kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Mersin'de coşkuyla kutlandı
 

30 Ağustos Zafer Bayramı, Mersin’de düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Ali İhsan Su, kutlamalar çerçevesinde Kültür Merkezi’nde tebrikleri kabul etti. 
30 Ağustos Zaferi’nin 95’inci yıl dönümü dolayısıyla sabah saat 9.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Vali Ali İhsan Su’nun tören kıtasını selamlamasıyla başlayan törene, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Milletvekilleri Baki Şimşek, askerler, gaziler, il protokolü ve vatandaşlar katıldı. Törende, Vali Su, Tuğamiral Gürbüz ve Başkan Kocamaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmalarının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.
Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’ndaki Kültür Merkezi’ne geçen Vali Su, Tuğamiral Gürbüz ve Başkan Kocamaz ile birlikte Şeref Salonu’nda tebrikleri kabul etti.
Törenin ikinci bölümünde yeniden Cumhuriyet Meydanına çıkan Su, Gürbüz ve Kocamaz, törene katılanların ve halkın bayramını kutladılar.

Tekirdağ'da en büyük ilgiyi Mehmetçikler gördü

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95'inci yıldönümü Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde törenle kutlandı. Törende en büyük ilgiyi Mehmetçikler gördü.

Antalya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları

30 Ağustos Zafer Bayramı, Antalya’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Japon turistler de ellerinde Türk bayraklarıyla kutlamalara katıldı.

Elazığ’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla kutlandı

 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95'inci yıl dönümü Elazığ’da coşkuyla kutlandı. 
Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95. yıl dönümü kutlandı. Kutlamalar, sabah öğretmen evi önünde başladı. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ve Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Kaldırım ve protokol üyeleri valilikte tebrikleri kabul etti.

Güneydoğu’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü yurt genelinde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de coşkuyla kutlandı. Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin il merkezleri ile ilçelerinde düzenlenen törenler renkli görüntülere sahne oldu. Terör olayları ile sürekli gündemde olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla cadde, sokak ve binalar Türk bayrakları ile süslendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kutlamalarda ilkler de yaşandı. İlk defa 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okunurken, daha önce HDP’li belediye başkanlarının katılmadığı törenlerde görevlendirilen kayyumlar yerlerini alarak, belediye başkanı için ayrılan bölümü doldurdu.







 


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Turistik Tuz Ekspresi yolcuları Çankırı’ya hayran kaldı Çankırı’da 1934 yılındaki Tenezzüh Treni’nin 90 yıl sonraki devamı niteliğinde olarak başlatılan “Turistik Tuz Ekspresi” ile Çankırı’yı ziyaret eden günübirlik turistler, şehre hayran kaldı. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, turistik tuz ekspresine yönelik gösterilen yoğun talebin kendilerini çok memnun ettiğini söyledi. Çankırı’da 1934 yılında başlatılan ve 4 yıl sefer düzenledikten sonra kaldırılan “Tenezzüh (Gezinti) Treni” seferleri, Çankırı Valiliği koordinasyonunda Çankırı Belediyesi, TCDD, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çankırı Konfederasyonu ve TÜRSAB Orta Anadolu Bölge Temsil Kuruluna bağlı seyahat acentelerinin iş birliğiyle “Turistik Tuz Ekspresi” olarak 90 yılın ardından yeniden başlatıldı. Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun işaretiyle Ankara Garı’ndan saat 07.50’de hareket eden ilk “Turistik Tuz Ekspresi”, 3 saatlik bir yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaştı. “Turistik Tuz Ekspresi” yolcuları, "kaya tuzunun başkenti" olarak nitelendirilen Çankırı’da, büyüleyici yer altı tuz şehrini ziyaret etti. 250 yolcunun bulunduğu trende seyahat edenler, dünyanın en büyük tuz mağarası olması özelliğini taşıyan ve yerin 150 metre altında bulunan, Türkiye’nin endüstriyel mirasları arasındaki yer altı tuz şehrini gezdi. Yer altı tuz şehrine hayran kalan turistik tren ekspresi yolcuları, daha sonra Çankırı’nın önemli tarihi eserleri arasında yer alan tıbbın ve eczacılığın sembollerinin doğduğu mekan olan Taş Mescit ve Çankırı Mevlevihanesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Sultan Süleyman Camii (Ulu Cami) ile tarihi Çankırı sokaklarında zamanda tarihi bir yolculuk yapma fırsatı buldu. Şehrin ilgi çekici mekanlarından olan Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesinde iletişim tarihini keşfeden ziyaretçiler, 8 milyon yıllık fosillere ev sahipliği yapan Çankırı Müzesini ve imece kültürünün sergilendiği Tarihi Çamaşırhane Müzesini de gezdi. Çankırı’nın coğrafi işaretli geleneksel lezzetlerini de deneyimleme imkanı bulan ziyaretçiler, Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nde Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ile bir araya geldi. Vali Taşolur ile bir süre sohbet eden ziyaretçiler, Çankırı gezisini tamamladıktan sonra Çankırı Tren Garı’ndan saat 19.40’da Ankara’ya dönüş yapmak üzere hareket etti. İlk seferinde yoğun talep gören Turistik Tuz Ekspresi, Ankara-Çankırı-Ankara güzergahında 25 Mayıs, 1 Haziran ve 8 Haziran tarihlerinde günübirlik olarak ziyaret gerçekleştirebilecek. "İkinci tren seferinde de yüzde 80 doluluğa ulaşmış bulunuyoruz” Düzenlenen turdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, “Turistik Tuz Ekspresinin yolcularını ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes adına bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben, 12 yıl Ankara’da yaşamış birisi olarak hep günübirlik Safranbolu’ya, Beypazarı’na ve Amasya’ya geçerek kendi adıma bunu turist olarak yaşamıştım. Bundan sonra Çankırı’nın, Ankaralıların iç turizmi olarak günübirlik ziyaret edebilecekleri bir merkez olabileceğini gördükten sonra bu anlamda hep beraber çalışmalara başladık. Bugün de bunun ilk meyvesini topluyoruz. İnşallah bundan sonrası için özellikle Ankara’da yaşayan misafirlerimiz için Çankırı’nın güzel bir turizm merkezi olmasını ümit ediyoruz” dedi. "İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı" Çankırı Valiliği olarak Ankara’dan Çankırı’ya 4 sefer yapılması üzerine turistik tuz treni seferi planladıklarını belirten Vali Taşolar, “Bu seferler birer hafta ara ile Cumartesi günleri olacak. İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı. Diğer tren seferlerinde de doluluk oranına ulaşacağımıza inanıyorum. Seferlerin duyurulmasında da basının bizlere desteği oldu. Ümit ediyoruz ki Çankırı, iç turizm anlamında hak ettiği yerlere gelecektir” diye konuştu. “Hititlerden günümüze kadar gelen yer altı tuz mağarasının turizme açılmasından mutluluk duydum” Ankara’dan Çankırı’yı gezmek için gelen Şirin Doğan ise, “Turistik trenle geldik. Çankırı’nın tarihi ve turistik yerlerinin tanıtılması için iyi bir fırsat olmuş. Aslında geç kalınmış bir proje. İnşallah bundan sonrası için Çankırı’nın gelişmesine ivme kazandıracaktır. Şehir de çok güzel, çok beğendim, tuz mağarasını da çok beğendim. Hititlerden bu yana bir mağaranın turizme açılmasını destekliyorum. Tuz mağarasının ambiyansı çok güzel, verilen bilgiler oldukça faydalı, hem sağlık hem kültür turizmi açısından oldukça verimli buldum” şeklinde konuştu. Ziyaretçilerden Ahmet Mahmut Şen de, “Bu bir gezinti treniydi. Ankara’dan Çankırı’ya 90 yıl sonra aynı tren ile yolculuk yaparak Çankırı’yı keşfetmek güzeldi. Çankırı’nın güzelliklerini tüm Türkiye’ye tanıtmamız gerekiyor. Öncelikle en yakınımızdaki başkent Ankara’ya tanıtmamız lazım. Ben bu kadar büyük ve devasa bir tuz mağarası olduğunu tahmin etmiyordum. Devasa kamyonların buradan geçebileceğini gördüm. Hititler döneminden itibaren kullanılan bir tuz mağarası olduğundan bahsettiler. Şu anda yerin 150 metre altındayız. Dünyanın en büyük tuz mağarasının içerisinde bulunuyoruz. Heyecanlanmamak elde değil gerçekten” şeklinde konuştu.