DÜNYA - 26 Ağustos 2022 Cuma 13:18

Zelenskiy: 'Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalıları radyasyon felaketinden bir adım öteye taşıdı'

A
A
A
Zelenskiy: 'Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalıları radyasyon felaketinden bir adım öteye taşıdı'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki yangınlar nedeniyle santralin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının kesilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalıları radyasyon felaketinden bir adım öteye taşıdı" dedi.

Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarında Ukrayna-Rusya askerleri arasındaki çatışmaların nükleer felakete yol açabileceği endişesi giderek artıyor. Santralin yakınlarında devam eden çatışmalar ve çevresinde çıkan yangınların ardından tesisin elektrik bağlantısının kesilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy, "Dizel jeneratörler, tesise enerji sağlamak için hemen devreye alındı. Dünya bunun ne kadar büyük bir tehdit olduğunu anlamalı. Eğer dizel jeneratörler açılmasaydı, otomasyon ve santral personelimiz elektrik kesintisinden sonra müdahale etmeseydi o zaman radyasyon kazasının sonuçlarının üstesinden gelmek zorunda kalacaktık. Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalıları radyasyon felaketinin bir adım ötesine taşıdı" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, "Tüm Ukraynalıları temin etmek istiyorum. Acil bir senaryoyu önlemek için her şeyi yapıyoruz. Ama bu sadece bizim devletimize bağlı değil. Önemli olan, işgalcileri Zaporijya Nükleer Santrali topraklarından derhal çekilmeye zorlayacak uluslararası baskıya ihtiyaç duyulmasıdır. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve diğer uluslararası kuruluşlar, şu anda hareket ettiklerinden çok daha hızlı hareket etmelidir. Çünkü Rus birliklerinin nükleer santralde kaldığı her dakika küresel bir radyasyon felaketi riski taşıyor" dedi.

Nükleer güç ünitelerinin şebeke hatları devre dışı kalmıştı

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom tarafından dün yapılan açıklamada, yangınlar nedeniyle nükleer santrali şebekeye bağlayan elektrik hatlarının zarar gördüğü, bu nedenle ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının kesildiği duyurulmuştu. Santralin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk kez kesildiği vurgulanan açıklamada, “Böylece, (Rusların) eylemleri, santralin elektrik şebekesinden tamamen ayrılmasına neden oldu. Santral tarihinde bir ilk” denilmişti. İki reaktörden birinin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının yeniden sağlamak için çalışmaların devam ettiği belirtilmişti.

Dünyanın gözü nükleer santralde

Dünya liderleri ve uluslararası toplum son günlerde Rusya’ya nükleer santralin kontrolünü Ukrayna’ya devretmesi için çağrıda bulunurken, santralin hızlı şekilde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişleri tarafından denetlenmesini istiyor. Birleşmiş Milletler (BM), UAEA müfettişlerinin santrali ziyaretini kolaylaştırmaya yardım etmeyi teklif ederken, Rusya müfettişlerin tesise Ukrayna yerine Rus kontrolündeki bölge üzerinden seyahat etmesi konusunda ısrar ediyor. UAEA Başkanı Rafael Grossi ise daha önce Ukrayna ve Rusya’nın BM personelinin nükleer santraldeki durumu denetlemesi konusunda anlaştıklarını ifade etmişti.

Erhan Altıparmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur İlk kez düzenlenen üniversitelerarası itfaiye oyunlarını Ardahan ekibi kazandı Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve 17 üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları"nı salise farkıyla Ardahan’dan gelen “EKİP75” kazandı. 2022 yılında Burdur İtfaiyesi tarafından yalnızca Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri arasında gerçekleştirilen Afet ve İtfaiye Oyunları yarışması bu sene ulusal düzeye taşındı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Toto Stadyumu’nda gerçekleştirilen oyunlarda farklı illerden gelen 17 üniversite ekibi yarıştı Üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler, oluşturulan zorlu parkurda ekip çalışması ile çevikliklerini ortaya koyarak birincilik için yarıştı. 9 farklı bölümden oluşan parkur denge tahtası üzerinden yürüme, merdiven ile lastiklerden geçme, traktör lastiği kaldırma ve sürükleme, engellerin üzerinden atlama, boru içerisinde sürünme ve sedye çekme, ayaklarına bağlı tahta ile yürüme ve yangın söndürme gibi zorlu etaplardan oluştu. Ön eleme oyunları dün gerçekleştirilen İtfaiye Oyunları’nın bugün final etapları gerçekleştirildi. Finalde 01.27 saniyede parkuru tamamlayan Ardahan Üniversitesi takımı “Ekip75” birinci olurken MAKÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi takımı ikinci Burdur Altınyayla Meslek Yüksekokulu takımı ise üçüncü oldu. Finallerde dereceye giren ilk 5 takıma MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başta olmak üzere üniversite akademisyenleri ve belediye başkan yardımcıları tarafından madalya ve başarı belgesi verilirken ödül kazanan öğrenciler büyük sevinç yaşadı. Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları’nın tamamlanmasının ardından konuşan Burdur İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, "İlkini 2022 yılında yaptığımız Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları yarışmasının bu yıl ikincisini düzenledik. İlk yarışmayı bölgesel olarak düzenlemiştik, bu yıl ulusala taşıdık. Yarışmaya 17 üniversite takımı katıldı. Toplam 186 sporcu yarıştı. Bugün final etabını gerçekleştirdik. Ardahan’dan gelen Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu öğrencilerimiz birinci oldu. MAKÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi takımı ikinci Burdur Altınyayla Meslek Yüksekokulu takımı ise üçüncü oldu. Burada birinci, ikinci, üçüncü önemli değil, katılan herkes gönlümüzün birincisi. Çünkü 4 yıl boyunca, 2 yıl boyunca üniversitelerde aldıkları eğitimleri keyifli ve eğlenceli bir parkurda icra etme fırsatı buldular. Hem bölümlerinin ismini duyurdular hem de kendilerini ispatladılar. Çünkü bu bölüm afetlerle, yangınlarla yaşamayı öğrenecek bir bölümdü. Ben bütün takımları kutluyorum. Kendilerine meslek hayatlarında başarılar diliyorum" dedi.