GÜNDEM - 03 Aralık 2019 Salı 09:05

Zirve yolunda 33'üncü saatte kayıp dağcılara ait kafa ışığı bulundu

A
A
A
Zirve yolunda 33'üncü saatte kayıp dağcılara ait kafa ışığı bulundu

Bursa Uludağ'da iki gündür kayıp olan dağcıları arama çalışmaları 33'üncü saatinde hem karadan hem devam ediyor. Ekipler dağcılara ait kafa ışığı buldu. Arama çalışmaları karadan AFAD, JAK, JÖH, AKUT, BAKUT, NAK ve İHH ekiplerinden oluşan 130 kişiyle havadan ise, İç İşleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Tunceli'den gönderilen termal görüşlü kameraya sahip iki adet uçak ve bir adet sivil helikopter tarafından devam ediyor.

Olay, iki gün önce Uludağ Oteller Bölgesinde meydana geldi.

Edinilen bilgiye göre 31 yaşındaki Mert Alpaslan ve 37 yaşındaki Efe Sarp isimli iki amatör dağcı 34 SK 2280 plakalı araçlarıyla Uludağ Oteller Bölgesine geldi. Burada kısa süre iki arkadaş gezindikten sonra araçlarını Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı önüne bıraktı. Ailelerine whatsapptan Uludağ'ın zirvesini gösteren fotoğraf yollayarak, '' Biz Buraya Gidiyoruz'' diyen iki amatör dağcı Oteller Bölgesinden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan zirveye doğru akşam saatlerinde yola çıktı. Havanın kararmasını aldırış etmeyen iki dağcı yoğun kar yağışı ve soğuk havayı aldırış etmeden yola koyuldu. Gecenin ilerleyen saatlerinde sisin etkili olmasıyla beraber yönlerine kaybeden iki dağcı zirve yolunda kayboldu.

Saatin geç olması ve iki kayıp dağcıdan haber alamayan aileleri Jandarma ekiplerini arayarak ihbarda bulundu. İhbar üzerine Jandarma Arama Kurtarma ve AFAD ekipleri kayıp iki dağcıyı bulmak için arama çalışması başlattı. Fakat olumsuz hava şartları nedeniyle ekipler gece çalışmalarına ara vererek sabahın ilk ışıklarında tekrardan takviye gelen, JÖH, AKUT, BAKUT, NAK, ANDA ve İHH ekipleriyle beraber çalışmaya başladı. İkinci günde hava şartlarının olumlu şekilde gitmesi üzerine ekipler çalışmalarını bu sabah saatlerine kadar aralıksız sürdürdü.
Ekiplerin yaptığı çalışmalar sırasında kayıp iki dağcıya ait olacağı düşünülen ayak izlerine rastlandı. Ayak izlerini takibe alan ekipler dağcıların Göller Bölgesine doğru ilerleyebileceğini ön görerek arama çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdı. Sabah saatlerinde arama ekiplerinden edinilen bilgide ise dağcılara ait olacağı düşünülen ve yine Göller Bölgesine yakın bir alanda kafa ışığı bulundu. Ekipler çalışmalarını ilk gün ışıklarıyla beraber hem havadan hem karadan devam ediyor.

Ekiplerin arama çalışmalarını Göller Bölgesinin yakınlarında kurdukları acil yardım çadırı ve koordinasyon merkezinden yönetirken, bölgenin çevresinde bulunan Sırp kayalıklardan ve engebeli yamaçlardan oluşan bölümde arama çalışmalarını halat sistemiyle devam ettireceği öğrenildi. Diğer yandan kayıp iki dağcının ailesi de Uludağ Jandarma Karakoluna gelerek gelişmeleri buradan takip ettiği öğrenildi.

Hakan Gönül - Serkan Akkuş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Okul müdürünün öldürülmesine Ordu’daki öğretmenlerden tepki İstanbul’da Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ın 17 yaşındaki öğrencisi tarafından öldürülmesi nedeniyle Ordu’da bir araya gelen yaklaşık bin kişilik öğretmen grubu, iş bırakarak basın açıklamasında bulundu. Eyüpsultan’da yabancı uyruklu öğrenci tarafından silahla vurularak ağır yaralanan özel lisenin müdürü, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bunun üzerine Ordu’daki sendika üyesi öğretmenler, ilk olarak 19 Eylül Ortaokulu önünden başlayarak, ellerinde dövizler ve sloganlar eşliğinde Ceren Özdemir Meydanı’na yürüdü. Burada öğretmenler adına basın açıklamasında bulunan Hande Kıran, “Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi, ne failin öğrenci oluşu, ne de failin uyruğu ile ilgilidir. Bu ülkede, okulda bir öğretmen öldürüldü, söz bitti. Şiddetin, cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Cinayetin arkasındaki zihniyet, bizleri ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleğimizin itibarını ayaklar altına alanlardır. Bir toplumun uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür. Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır. Özel ya da devlet okulu fark etmeksizin, derhal tüm okulların güvenliği sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi. Açıklamanın ardından öğretmenler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı, ardından saygı duruşunda bulundu.
Kahramanmaraş Ayakta kalan cami işçilerin ibadet yeri oldu Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi sırasında yüzlerce evin hasar alıp yıkıldığı mahallede birkaç bina ile cami ayakta kaldı. Sadece minaresi yıkılan cami, namaz vakitlerinde cemaatini misafir etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde şehir merkezindeki büyük yıkımın yaşandığı Hayrullah Mahallesi yeniden dönüşüyor. Binlerce insanın evsiz kaldığı ve hayatını kaybettiği mahalle, Azerbaycan devleti tarafından yeniden tasarlanıp ismi de Azerbaycan Mahallesi oluyor. Mahallede bulunan Mehmet Kirişçi Camii de depremde ayakta kaldı. Etrafında İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası binası ile ayakta kalan birkaç binadan biri olan cami namaz vakitleri cemaatini misafir ediyor. Cami İmam Hatibi Ahmet Yılmaz, “Benim oturduğum daire caminin kıblesindeydi ve ayakta yarım kaldı depremde. Aşağı iner inmez camiye geldik ve mahalle halkının camiye sığındığını gördük. Onlara yardımcı olup dışarıda büyük bir meydan ateşi yaktık. Depremde camimiz ender kalan yerlerden biri. Ufak tefek hasarlarımız vardı onları da iki üç bekledikten sonra enkazlar kalkmaya başladıktan sonra tekrar camimizi tadilat yaptırıp ibadete açtık. Devletimiz olmak üzere Azerbaycan devletinin desteği ile yeni inşaat başladı ve çok büyük hızla ilerliyor. Camimiz ibadete açık ve mahalle eski halinden uzaklaşıp daha net olmaya başladı. Cemaatimizi camimize bekliyoruz” dedi. Serhat Pülat adlı vatandaş da, “Belki burada bine yakın işçi çalışmakta ve bu işçiler ibadetlerini bu camide yapıyor ve bizim için bir fırsat aslında. Hiçbir yerde camiye denk gelinmiyor ve açık olması bizim için mutluluk verici” diye konuştu.