SPOR - 11 Mayıs 2011 Çarşamba 17:48

Zonguldakspor tarih oldu

A
A
A
Zonguldakspor tarih oldu

Bir zamanlar 4 büyüklerin korkulu rüyası haline gelen Zonguldakspor'un ismi değiştirilerek Fenerspor oldu. Zonguldakspor, artık Fenerspor ismiyle amatör kümede mücadele edecek.

ERSİN TURAN
ZONGULDAK

 

Yeni bir sürece giren Zonguldakspor'un borçlarının silinmesi için başlatılan çalışmada ilk aşama dün kulüp binasında gerçekleştirildi. Bölgesel Amatör Lig'e çıkmak için yapılan baraj maçında D.M. Dilaverspor'a yenilen Zonguldakspor, tarihi bir kararla ismi değiştirildi.

 

Kulüp binasında gerçekleştirilen Zonguldakspor'un Olağanüstü Genel Kurul'unda tüzük tadilatı gerçekleştirilerek "Fenerspor" olarak ismi değiştirildi. "Fenerspor" adıyla Zonguldak Süper Amatör Lig'de yer alacak olan kulübün renkleri ise Bordo-Mavi-Beyaz olarak açıklandı. Amblemi ise madenci feneri oldu. Mevcut 120 delegenin katılımıyla gerçekleştirildiği açıklanan Olağanüstü Genel Kurul'da 85 oyla Celal İncekara Başkanlığı'nda yönetim oluşturuldu.


Baraj maçıyla Bölgesel Amatör Lig'e çıkan Demir Madencilik Dilaverspor ise, 15 Mayıs Pazar günü Olağanüstü Genel Kurul'a gidecek. Aynı şekilde tüzük tadilatı yapılarak kulübün ismi Zonguldakspor olarak değiştirilmesi planlanıyor. Salih Demir Başkanlığı'nda oluşturulan yönetimle beraber Zonguldakspor, 2011-2021 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de mücadele verecek.


Kongrenin yapılmasıyla yeni sezon hazırlıkları başlayacak.



ZONGULDAKSPOR TARİHİ


1942 yılında Kömürspor olarak kurulup 1966 yılında şu anki ismini alan Zonguldakspor, 66 yıl profesyonel liglerde mücadele etti. Trabzonspor ile birlikte Türkiye 1. Lig'ine çıktıktan sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi rakiplerini birçok sezon geride bırakıp şampiyonluk kovalayan Zonguldakspor, 14 yıl süren profesyonel lig macerasının ardından 2008 yılında amatör kümeye düşmüştü. Bölgesel Amatör Lig 7. Gurup'ta mücadele eden Zonguldakspor, ligi 42 puanla 4. sırada bitirdi. Zonguldakspor ile aynı gurupta mücadele eden Zonguldak'ın Kilimli beldesi takımlarından Kilimli Belediyespor ise ligde aldığı başarılı sonuçlarda ligi 45 puanla bitirerek şampiyon oldu.



DÜNYADA EN ÇOK ÜYESİ OLAN TAKIM


Trabzonspor ile birlikte Türkiye ligine çıktıktan sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi rakiplerini birçok sezon geride bırakıp şampiyonluk kovalayan Zonguldakspor, tarihinde ilk defa amatör kümeye düştü. 14 yıl boyunca 1. ligde mücadele eden ve 45 bin üyesiyle dünyada en çok üyeye sahip olan, bir zamanlar Türkiye'nin en büyük kulüpleri arasında yer alan Zonguldakspor, son Beylerbeyi maçını kaybederek, profesyonel liglere veda etmişti.


BİR DAHA PROFESYONEL LİGE ÇIKAMADI


1942 yılında kurulan Kömürspor, 1966 tarihli kongresinde bütün hukuki vecibeleri aynen kalmak üzere adı değiştirilmiş ve Zonguldak Gençlik Kulübü'nün kurulmasına karar verilmiş. 1966 yılında Zonguldak Gençlik Kulübü olarak liglere başlayan takımın ilk başkanı Zafer Ölçmengil'dir. 2 Ağustos 1966 yılında Zonguldakspor olarak sezonu açan takım ilk karşılaşmayı Altındağspor ile yaptı.

 

Dünyada ve Türkiye'de 45 bin üyesi olan tek takım Zonguldakspor'du. Liglerde başarılara imza atan Zonguldakspor, 26 Mayıs 1974 yılında oynadığı karşılaşmayı kazanarak Türkiye 1. Lig'e yükseldi. Zonguldakspor, lig arasında kupa karşılaşmalarında 3 kupanın sahibi olarak, Zonguldakspor'a '3 kupalı şampiyon' adı takıldı. Takım futbolcularına şampiyonluk primi olarak bir adet otomobil hediye edildi. 1974 yılında yükseldiği 1. ligde ilk karşılaşmasını Düzcespor ile yapan takım, karşılaşmayı 3-0 kazandı.

 

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımları zorlayan, bir çok sezon şampiyonluğa oynayıp 4 büyük takımın önünde yer alan ve bir sezon da şampiyonluğu kıl payı kaçıran Zonguldakspor, tarihinde ilk defa amatör lige düştü. 1966 yılında Zonguldakspor olarak kurulan takımda, 1966 yılında Zafer Ölçmengil, 1968 yılında Ahmet Çakman, 1971 yılında Osman İpekçi, 1972-73 yıllarında Hüseyin Öztek, 1974 yılında Mustafa Demirel, 1975 yılında Ertuğrul Emral, 1977 yılında İzzet Dinçel, 1977-79 yıllarında Mehmet Tezer, 1980 yılında Süleyman Sırrı Taraşlı, 1981 yılında Ertuğrul Emral, 1982 yılında İrfan Erdem, 1983-84 yılında Ertuğrul Emral, 1985 yılında Kerim Tanrıyeri kulüp başkanlığında görev yaptılar.

 

1966 yılında Selahattin Tetik, 1967 yılında Fahrettin Cansever, 1968 yılında Suat Namat, 1970 yılında Sabri Kiraz, 1972-73 yıllarında Candemir Berkman, 1973 yılı ikinci sezonunda Turgut Kafkas, 1974 yılında Turan Bodur ve Abdullah Matay, 1975 yılında Turan Bodur, 1976 yılında Gündüz Tekin Onay, 1976 yılının ikinci sezonunda Turan Bodur, 1977 yılında Gündüz Tekin Onay, 1978-79 yıllarında Halil Güngördü, 1980-81 yıllarında Candan Tarhan, 1982
yıllarında Metin Türel, 1983 yıllarında Turan Bodur, 1984 yılında Enver Katip, 1985 yılında Turan Bodur, 1985 yılında Cyörgy SZzager teknik direktör olarak takımda görev yaptılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ paneli Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla 21 Mayıs Salı günü Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ Paneli düzenliyor. Pastırmasından sucuğuna, mantısından yağlamasına, nevzinesinden gilaburusuna çeşit çeşit lezzetleri ile Kayseri’yi gastronomi alanında da dünyaya tanıtmak için Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın girişimleri ve talimatları doğrultusunda önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede, binlerce yılı aşan kültür, gelenek, toplumsal miras ve köklü bir tecrübenin birikimi ve mirası olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında yeniden bereketli sofrasının eşsiz serüvenini ve lezzetini dünya ile paylaşırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi bu özel hafta dolayısıyla ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ Paneli düzenliyor. Türk mutfağı konusunda farkındalık oluşturmak, markalaşmak ve Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız özelliklerini yurt içi ve yurt dışında vurgulamak, bilinirliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla her yıl kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nın üçüncüsü bu yıl 21-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında kutlanacak. Bu yıl 3’üncüsü kutlanacak Türk Mutfağı Haftası’nda, Gastronomi Günleri etkinliği ile tanıtımı yapılan ve hizmete giren, Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden biri olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenecek panel, birbirinden değerli konuşmacıları ağırlamaya hazırlanıyor. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Ülker Moderatörlüğünde "Türk Mutfağında Modern Yaklaşımlar” konusu ile gerçekleştirilecek panele sektöründe uzman kişiler konuşmacı olarak katılacak. Ana teması "Sürdürülebilir, Atıksız Türk Mutfağı" olan etkinlik haftasının yurt içinde uygulanacak faaliyet konsepti "81 İlin Coğrafi İşaretli Ürünleriyle Türk Mutfağı Kutlaması", yurt dışında uygulanacak faaliyet konsepti ise "Tarih, Kültür ve Doğanın Buluşması: Turkaegean Lezzetleri" olarak belirlendi. Türk Mutfağı Haftası’nın, valilikler ve yerel yönetimler tarafından düzenlenecek gastronomi temalı etkinliklerle tüm paydaşların katkısı ile kutlanması hedefleniyor.
Ankara Bakan Tunç: "Netanyahu ve Gallant için yakalama kararı başvurusunda bulunması, gecikmiş ancak olumlu bir karardır" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant için işledikleri savaş ve insanlık suçları nedeniyle yakalama kararı başvurusunda bulunması, gecikmiş ancak olumlu bir karardır" dedi. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant için işledikleri savaş ve insanlık suçları nedeniyle yakalama kararı başvurusunda bulunması, gecikmiş ancak olumlu bir karardır. İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Refah bölgesinde yaptığı saldırılarla uluslararası hukuku ayaklar altına almakta, en temel insan hakları olan yaşam hakkını, mülkiyet hakkını, güvenlik hakkını, din ve vicdan özgürlüğünü yok saymaktadır. Masum insanları hedef alan İsrailli yetkililer, en kısa sürede hukuk önüne çıkarılmalıdır ve hesap vermeleri sağlanmalıdır. Türkiye olarak, daima işgalci İsrail’in adaletsizliklerini, yaptığı soykırımı, işlediği insanlık suçlarını gündemde tutmaya devam edecek, Filistinli kardeşlerimizin haklı davasında yanında olmayı sürdüreceğiz. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığının kabul edilmesi ve Filistinli kardeşlerimizin kendi ülkelerinde özgürce ve insan onuruna yakışır bir şekilde yaşaması için çaba göstermekten geri durmayacağız" ifadelerine yer verdi.