GÜNDEM - 28 Ekim 2025 Salı 09:38

Türkiye’de doğup büyüyen 9 yaşındaki Suriyeli çocuk, gözyaşları içerisinde "Türkiye benim ikinci vatanım" sözleriyle ülkesine döndü

A
A
A

Suriye’deki 13 yıl süren iç savaşın ardından Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriyelilerin ülkelerine dönüşleri aralıksız sürüyor. Asrın felaketinde depremde ailesini kaybeden Mustafa El Hacı, savaşın sona ermesiyle ilk defa Suriye’ye gidip ailesinin mezarına ziyaret edeceğini söylerken, Türkiye’de doğup büyüyen Meryem Ali, gözyaşları içerisinde ‘Türkiye benim ikinci vatanım’ diyerek ülkesine dönmek istemediğini belirtti.

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın bitmesiyle Türkiye’de yaşayan Suriyeliler sınır kapılarından ülkelerine dönmeye devam ediyorlar. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda Suriyelilerin ülkelerine geçiş yoğunluğu sürüyor. Ülkelerine dönen Suriyelilerin bir çoğu yıllardır yaşamların sürdürdükleri Türkiye’den ayrılacak olmanın hüznü içerisinde ülkelerine dönüyorlar. Depremde ailesini kaybeden Mustafa El Hacı, Suriye’ye ilk gittiğinde ailesinin mezarını ziyaret edeceğini belirtti. Türkiye’de doğup büyüyen 9 yaşındaki Meryem Ali ise, ‘Türkiye benim ikinci vatanım’ diyerek gözyaşları içerisinde ülkesine gitmek istemediğini söyledi.

Türkiye’de doğup büyüyen 9 yaşındaki Suriyeli çocuk, gözyaşları içerisinde

"Türk milletinin hepsi çok iyi ve onlar bize iyi baktılar, Türkiye’ye çok teşekkür ederim"

Suriye’de her şeyin normale döndüğünü ve ülkesine döndüğü için mutlu olacağını söyleyen Tarık Emin, "Ben 5 yıldır Türkiye’de yaşıyorum ve inşaatlarda çalıştım. Suriye’de her şey normale döndü. Suriye’de yeni hayat için çok mutluyum. Türkiye’ye çok teşekkür ederim. Türk milletinin hepsi çok iyi ve onlar bize iyi baktılar. İdlib şehrine gideceğim ve orada kardeşlerim ve ailem var. Evim yıkıldığı için evi tadilat yapıp yaşayacağım" dedi.

"Depremde; annem, babam, kız kardeşim ve ablamı kaybettim, Suriye’ye ilk gittiğimde ailemin mezarına gidip onlara selam vereceğim"

Depremde ailesini kaybettiğini ve Suriye’ye gideceğinde il ziyaretini ailesinin mezarına yapacağını söyleyen 15 yaşındaki Mustafa El Hacı, "Ben Hatay’da doğup büyüdüm, depremde ailemi kaybettim ve enkaz altından 13 gün kaldım. Hayatıma bir şekilde devam ediyorum. Depremde; annem, babam, kız kardeşim ve ablamı kaybettim. Suriye’ye gitmekten çok mutluyum. Önceden hiç görmedim. İlk defa göreceğim ve inşallah sağ salim giderim. İdlib’e gideceğim. Çalışarak Suriye’de; bir dükkan, lokanta ve 3 ev aldım. Hayatıma oradan devam ettireceğim. Burada çalıştım ve para topladım. Sonra yavaş yavaş açtım. Normalde ailemin mezarı burada olacaktı ama sonra Suriye’ye gönderdik. Suriye’ye ilk gittiğimde ailemin mezarına gidip onlara selam vereceğim sonra akrabalarımın yanına gideceğim. Türkiye’ye yardımlarından dolayı çok teşekkür ederiz. Hepimiz kardeş olduk" şeklinde konuştu.

Türkiye’de doğup büyüyen 9 yaşındaki Suriyeli çocuk, gözyaşları içerisinde

"Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum, Türkiye benim ikinci vatanım oldu"

Doğup, büyüdüğü Türkiye’nin ikinci vatanı olduğunu söyleyen 9 yaşındaki Meryem Ali, gözyaşları içerisinde "Ben Türkiye’de doğdum, Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye benim ikinci vatanım oldu, şimdi Suriye’ye gidiyorum ama gitmek istemiyorum. Türkiye’yi çok seviyorum. Arkadaşlarımla hep oyun oynuyorduk ve ders çalışıyorduk. Türkiye’de benim arkadaşlarım var. Suriye’de akrabalarım var. Arkadaşlarımı çok seviyorum, özleyeceğim ve sizleri hiç unutmayacağım" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de doğup büyüyen 9 yaşındaki Suriyeli çocuk, gözyaşları içerisinde

Ramazan İlın - Ahmet Arslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Vali Çiçek, Şehir Hastanesi’ne açılacak Hal Kütüphanesini inceledi Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kayseri Şehir Hastanesi’ne yaptırılan Halk Kütüphanesi’ni inceledi. Çiçek, kütüphaneyi Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olarak değerlendirdi. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ve Kayseri Şehir Hastanesi bünyesinde hayata geçirilen Halk Kütüphanesi, kısa süre içerisinde kapılarını öğrenciler, hastalar ve hasta yakınları için açmaya hazırlanıyor. Umudu, bilgiyi ve iyileştirici gücü aynı çatı altında buluşturan bu özel proje, sağlık ve kültürü anlamlı bir noktada birleştiriyor. Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yaptırılan kütüphanede incelemelerde bulunan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, projeyi ‘Türkiye’ye örnek olacak muhteşem bir çalışma’ sözleriyle değerlendirdi. Vali Çiçek, hastane ortamında kitaplarla buluşmanın, insanların ruhuna dokunan çok kıymetli bir hizmet olduğuna dikkat çekti. Kitapların terapi edici bir gücü olduğuna inandığını ifade eden Vali Çiçek, "Özellikle uzun süre hastanede kalan hastalar ve hasta yakınları için bu kütüphanenin büyük bir moral ve umut kaynağı olacağını vurguladı. Kütüphanede yalnızca okuma alanlarının değil, aynı zamanda hastalara ve hasta yakınlarına kitap taşıma hizmetinin de sunulacak olması, projeye ayrı bir anlam kazandırıyor" diye konuştu. Vali Çiçek, bu anlamlı projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Özcan’a, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun’a, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan’a, kütüphanenin yapımı için yer tahsisi konusunda destek veren firma yetkililerine ve katkı sunan herkese teşekkür etti. Vali Gökmen Çiçek ayrıca, Kayseri Şehir Hastanesi Halk Kütüphanesi’nin yalnızca Kayseri için değil, Türkiye genelinde benzer projelere ilham verecek örnek bir çalışma olduğunu belirterek, bu tür sosyal ve kültürel projelerin artarak devam edeceğini belirtti.