YEREL HABERLER - 18 Eylül 2015 Cuma 12:57

ASİMDER'den Tuzluca'daki Soykırım Anıtına Ziyaret

A
A
A
ASİMDER'den Tuzluca'daki Soykırım Anıtına Ziyaret

Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Gedikli köyündeki Ermeni çetecilerinin katlettiği Müslüman halka ait toplu mezar anıtını ziyaret etti.
Burada açıklamada bulunan ASİMDER Genel Başkanı Gülbey, buranın Ermeni çetelerince katledilen Tuzluca’nın Gedikli köy halkının anısına yapılmış anıt olduğunu belirtti. Gülbey, “1915-1920 yılları arasında Tuzluca ilçemizdeki Müslüman halkı Türk-Kürt diye ayırmadan sırf Müslüman oldukları için faşist ve ırkçı Ermeni çetelerince katledilmişlerdir. Tuzluca ilçemiz bu vahşetlerin en şiddetlisini yaşamıştır. Türk-Kürt aşiretlerinin önde gelenlerini katletmiş ve insanlarımız bu zulümden kurtulmak için evlerini ve bütün sahip oldukları mallarını geride bırakarak ilçeyi terk edip İran topraklarına sığınmışlardır. İlçedeki gönüllü Müslüman gruplar savaşmaya başlayıp faşist Ermeni çetelerini bu topraklardan çıkarttıktan sora dönüş yapabilmişler anayurtlarına. Yapılmış olan bu vahşet tablosu Gedikli köyünde 90 insanın katledilip toplu olarak gömüldüğü bu mezarda, dünyanın çeşitli üniversitelerinden gelen bilim adamları ve basın mensuplarının gözü önüne serilmiştir” dedi.
Tuzluca Belediyesi’nce Ermenice dahil dört dilde ‘hoş geldiniz, güle güle’ yazıları ile ilgide değerlendirmede bulunan ASİMDER Başkanı Gülbey, “Tuzluca ilçemiz üzerinde bazı siyasi emelleri veya başka beklentiler peşinde olan siyasilerimiz, ilçede yaşayan halkın fikrini ve hassasiyetlerini hiçe sayarcasına bazı kararlar alıp, bu halkın daha yaraları kapanmamışken, ölülerine saygısızlık yapılmaktadır. İlçe girişine bu yaraları açan faşist Ermeni çetelerinin diliyle yazmak o insanlarımıza saygısızlıktır. Ülkemizin ve ilimizin geçtiği bu sancılı süreçte böyle siyasi şovların faydasından çok zararı olacaktır. Bu siyasi şovların seçim günü geldiğinde sandıkta hesabı sorulmalıdır. Bu toplu mezarda Müslüman Türk-Kürt koyun koyuna yatmaktadır. Bunun sebebi de faşist Ermeni çeteleridir. Onları anımsatan bu yazı sizin katledilen atalarınıza saygısızlık değil midir? Artık söz Tuzluca halkındadır, Tuzluca halkı 1915-1918 yıllarında Şamil Bey ve Mısırkanlı başta olmak üzere diğer Kürt aşiret reisleri ile bu faşistlerin cevabını vermiş kahramanların torunlarıdır. Biz ASİMDER olarak Başbakanlığa ve Iğdır Valiliği’ne resmi dilekçeyle başvurumuzu yaparak müfettiş isteyeceğiz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: “19 Mayıs ruhunu doyasıya yaşadık” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Milli Mücadele’nin kenti Samsun’umuzda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızın 105’inci yılını doyasıya yaşadık” dedi. 19 Mayıs kutlamalarını değerlendiren Başkan Doğan, “Güneşin doğduğu şehir Samsun’umuzun dört bir yanını Türk Bayraklarıyla donatarak, tramvaylardan billboardlara her detayda 19 Mayıs ruhunu yansıttık” diye konuştu. ”Samsun kurtuluşa giden yolda önemli bir şehir” diyen Doğan, şöyle devam etti: “19 Mayıs 1919’da ilk adımın atıldığı şehir. Bu nedenle her 19 Mayıs tarihinde gözlerin ilk çevrildiği yerlerden biri aynı zamanda. Bizde bu nedenle bu yılda şehrimizin tüm dinamikleriyle birlikte dolu dolu bir program hazırladık. Çok güzel, coşkulu ve milli duyguları en üst seviyede yaşadığımız bir gün oldu. İlk adımın şehrine yakışır bir 19 Mayıs yaşadık. Güneşin doğduğu şehir, Milli Mücadele’nin kenti Samsun’umuzda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bugün benim doğum günüm’ dediği 19 Mayıs’ı hemşehrilerimizle bir arada kutladık. Samsun’da yanmaya başlayan kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının yıl dönümünü hep birlikte ellerimizde Türk bayraklarımız ile büyük bir coşku ve heyecanla Samsun’umuzun dört bir köşesinde hissettik.” Samsun’u gençlerle daha ileri taşıyacaklarını belirten Doğan, “Bizler; milli ve manevi değerleriyle, içerisinde barındırdığı mozaikleriyle, örnek bir şehir hayata geçirmek, Samsun’umuzu Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı yapmak için yola çıktık. Bunu gençlerimizle, yaşlılarımızla, kadınımızla, erkeğimizle, gönlü Samsun için gönlü Türkiye için atan her bir ferdimizle bir ahenk içerisinde başaracağımızın da bilincindeyiz. Gençlerimiz bizim hem bugünlerimiz hem de kıymetli yarınlarımız. Bugünlerimizi birlikte tasarlayarak daha güzel yarınlar oluşturabiliriz. 19 Mayıs ruhunu şehrimizin dört bir köşesinde doyasıya hissettik, tramvaylarımızı giydirdik, spor etkinlikleri, konserler, sergiler, gösteriler ve birbirinden farklı etkinlikler ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, güneşin doğduğu şehir Samsun’da büyük bir coşku ile kutladık. Bu vesileyle bir kez daha 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.
Kocaeli 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleşti Toplumsal Araştırmalar Merkezi (TAM) tarafından, 17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Antalya’nın Kaş ilçesinde 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi. Kongrenin açılış konuşmaları, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İdil Sayımer, Prof. Dr. Cem Pekman ile Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson tarafından gerçekleştirildi. Kongrede iki günde yüz yüze ve online oturumlarda 76 bilim insanı tarafından sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında toplam 56 bildiri sunuldu. Kongre’de Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Aysel Çetinkaya, Doç.Dr. Z. Benan Dondurucu, Doç.Dr. Gamze Cılızoğlu ve Arş. Gör. Ahmet Talha Ağca da bildirilerini sundu. Kongreye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toplumsal Araştırmalar Merkezi Genel Direktörü ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Pakistan ve Kazakistan gibi pek çok ülkeden bilim insanının katıldığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, kapanış konuşmasında, “Kongremiz kapsamında bu sene, farklı ülkelerden 76 bilim insanı, ekonomi, iletişim, eğitim, felsefe, işletme, psikoloji gibi farklı alanlarda 56 bildiri sundu. Emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmekte olduğumuz kongremiz, ülkemiz için ve yeni yetişmekte olan akademisyenler için bir ekol olur. Toplumsal Araştırmalar Merkezi olarak, Türkçe’nin bilim dili olması ve bilimsel alana katkı sunabilme doğrultusunda arzu ettiğimiz hedeflerimize ulaşırız” ifadelerini kullandı. 19 Mayıs Pazar günü ise Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105. yılı münasebetiyle usta yönetmen ve Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi ve yönetmen Hacı Mehmet Duranoğlu’nun katılımıyla Atatürk: Bir Liderin Doğuşu” başlıklı belgesel söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin ardından kongre kapanış programı dahilinde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri tarafından 19 Mayıs Gençlik konseri verildi.