GENEL - 09 Ekim 2017 Pazartesi 13:40

Iğdır’da Bal ve Yöresel Ürünler Fuarı

A
A
A
Iğdır’da Bal ve Yöresel Ürünler Fuarı

Iğdır Valiliği bal ve yöresel ürünler tanıtım fuarı düzenledi.

Iğdır Valiliği bal ve yöresel ürünler tanıtım fuarı düzenledi.


Belediye meydanında bulunan fuarın açılış törenine Iğdır Valisi Enver Ünlü, Emniyet Müdürü Melih Ekici, Belediye Başkanı Murat Yikit, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Doç. Dr. Mehmet Hakkı Alma, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Fuar istiklal marşının okunması ile başlayarak konuşmaların yapılması, kurdele kesimi ve fuar alanının incelenmesi ile devam etti.


Iğdır Arı yetiştiricileri birliği yönetim kurulu başkanı Hüccet Şabahat, Arıcılığın her bir noktasında emek isteyen bir uğraş olduğunu belirterek “yöremizde tüketilen bal ve diğer arı ürünleri ilimizin yüksek yaylalarında üretilmektedir” şeklinde konuştu.


Şabahat, “Yaylalarımızda tarım ilaçlamasının olmaması, Iğdır’a özgü endemik bitkilerin çeşitliliği, doğal floramızın zenginliği balın değerini çok seviyede olmasını sağlamaktadır. Dünyanın en sağlıklı besinlerinden biri olan bal anne sütünden sonra en yararlı besindir. İçerisindeki vitamin mineral ve aminoasitler ile insan sağlığına ve gelişimine faydalı olan bal hastalıkları önleyerek vücuttaki zararlı mikropları yok etmektedir.


Iğdır valisi Enver Ünlü, üreticinin ürettikleri ürünler için Pazar oluşturamadıklarını ve bu durumdan üreticinin motivasyonunun olumsuz etkilendiğini belirterek “Bu durumda tüketici ürünün elinde kalacağını düşünerek ürettiklerini maliyetinden çok düşük olarak aracı şekilde satmakta. Tanıtım fuarını düzenlememizdeki amaç üreticilerin ürettikleri ürünü birinci elden tüketiciye satmak tüketiciyle buluşmasını sağlayarak emeğinin karşılığını aracı şirket sayısını azaltarak bizzat kendisinin yapmasını sağlamaktır. Iğdır ovası Türkiye’nin doğu Anadolu bölgesinde ve Türkiye’nin en doğusunda yer alan gerek iklim özellikleri gerekse verimli topraklarıyla doğunun çukur ovasıdır. Tarımsal potansiyeli, üretim kültürü, coğrafi yapısıyla ve kültürel çeşitliliği ile Iğdır geleneksel ve yerel ürünler bakımından zengin illerimiz arasında yer almaktadır” dedi.


Üretici Zübeyde kaynar ise “valiliğimiz ve belediyemiz böyle bir çadır açtılar. Bizde evde pişirdiğimiz reçeli yöresel olarak yaptığımız tüm ürünleri getirip değerlendiriyoruz. Tüm bayanlarımız işsiz kalmasın ev hanımı olarak içeride hapis olup oturmasınlar. Ekonomik katkısı çok büyük çoluk çocuğumuza ve kendimize katkısı oluyor. Bu işin devamı olursa seviniriz” söyledi.


Üretici Önder Ablay, "Fuar gerçekten Iğdır’ın ihtiyacı olan bir fuardı. Geç kalınmış bir durum. Ama sayın valimizden Allah razı olsun ki bu düzenlemeyi yaptı ve güzelde oldu. Bundan sonraki yıllarda daha da şenlenir ve canlanıp daha güzel olacak inşallah” dedi.


Fuarın 7 gün devam edeceği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bayram sofralarında Bursa imzası Kurban Bayramı öncesinde ikramlık ve hediyelik ürün arayışı hız kazanırken, Bursa’nın coğrafi işaretli lezzetlerinden kestane şekeri bu yıl da bayram sofralarının öne çıkan tatları arasında yer alıyor. Bursa Nilüfer’de üretim yapan İlka Şekerleme, Kardelen ve Yaylacık markalarıyla iç pazara, Cardelion markasıyla ise yurt dışına yönelik hazırladığı kestane şekeri çeşitlerini tüketiciyle buluştururken, Bursa’nın simge lezzetini modern üretim anlayışıyla yaşatmayı sürdürüyor. Firma, sade, çikolatalı, cevizli, fındıklı ve fıstıklı çeşitlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 farklı ürün seçeneği sunuyor. Bayram ziyaretlerinde ikramlık ve hediyelik ürünlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten sektör temsilcileri, kestane şekerinin Bursa kültürünün en güçlü gastronomi değerlerinden biri olmayı sürdürdüğünü ifade ediyor. Özel kutu tasarımları ve farklı gramaj seçenekleriyle hazırlanan ürünler, hem aile ziyaretlerinde hem de kurumsal hediyelerde tercih ediliyor. Kardelen Kestane Şekeri E-Ticaret Müdürü Tolga Akgün de, kestanenin Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Bursa kestane şekerinin ise yıllardır bayramların vazgeçilmez ikramları arasında bulunduğunu dile getirdi. Bayram dönemlerinde daha dengeli ve hafif ürünlere yönelimin arttığına dikkat Tolga Akgün, kestane şekerinin çikolata ve yoğun şerbetli tatlılara alternatif olarak öne çıktığını ifade ediyor. Kestanenin vitamin, mineral ve lif bakımından zengin yapısıyla dikkat çektiğini belirten Tolga Akgün, ürünlerin hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun modern tesislerde üretildiğini kaydetti. Kestanenin yalnızca şekerleme olarak değil; pasta, ezme ve püre gibi farklı formlarda da tüketildiğini vurgulayan Akgün, Bursa kestane şekerinin hem geleneksel lezzeti hem de şehre özgü kimliğiyle ön plana çıktığını söyledi. Kardelen markalı ürünler Bursa’daki satış noktalarının yanı sıra Türkiye genelindeki birçok mağazada tüketiciyle buluşurken, online sipariş sistemi üzerinden de erişilebiliyor. Bursa’yı simgeleyen özel ambalajlarla hazırlanan ürünler, özellikle bayram dönemlerinde şehir dışına gönderilen hediyelikler arasında da yer alıyor. Öte yandan ektör temsilcileri, yerli ve coğrafi işaretli ürünlerin tercih edilmesinin hem kültürel mirasın korunmasına hem de yerel üretimin desteklenmesine katkı sunduğunu vurguluyor.
Muğla Marmaris bayrama hazır Muğla’nın Marmaris ilçesinde turizmciler 9 günlük bayram tatili için hazırlıklar tamamlandı. Kurban Bayramı ve turizm sezonu için kent misafirlerini bekliyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, Marmaris turizm sektöründe umutları artırdı. Mayıs ayında yavaş başlayan sezonun, bayramla birlikte hareketlenmesi bekleniyor. Otelcilerden restoran işletmecilerine, turizm temsilcilerinden esnafa kadar birçok sektör temsilcisi sezon için hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. "Satışlar 10 Mayıs’tan sonra hızlandı" İçmeler’de otel işletmeciliği yapan Ülkü Mura, sezonun hava şartları ve bayramın Mayıs ayına denk gelmesi nedeniyle beklenenden yavaş başladığını söyledi. Mura, "Satışlarımız 10 Mayıs itibariyle artmaya başladı. Biz tesis olarak Nisan sonunda açıldık. Marmaris’te açılan birçok dört ve beş yıldızlı tesis sezona hazır durumda. Tüm işletmeler misafirlerini bekliyor" dedi. "Oteller ve restoranlar sezona hazır" Marmaris ve İçmeler’de hem otel hem restoran işletmeciliği yapan İdris Akgül ise bölgede hazırlıkların tamamlandığını belirterek bayramdan umutlu olduklarını ifade etti. Akgül, "Mayıs ayıyla birlikte sezon başlangıcına denk geldik. Hava da düzeldi çok şükür. İnşallah Kurban Bayramı ile birlikte Marmaris için güzel, bol kazançlı ve kazasız belasız bir sezon olur" diye konuştu. "Selimiye esnafı bayramı bekliyor" Selimiye Mahallesi’nde butik işletmeciliği yapan Sever Ayarcı Özönder de turizm hareketliliğinin artmasını beklediklerini ifade ederek, "Hazırlıklarımızı yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz. Havalar da güzel gidiyor. Bayramın hareketli geçmesini umut ediyoruz. Turizmde ciddi bir canlanma yaşanmasını istiyoruz" dedi. "Bayram Marmaris’e hareket getirecek" Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Cengiz Aygün ise mayıs ayının sonuna yaklaşılırken bölgede turizm hareketliliğinin başladığını söyledi. Aygün, "Sezon başı dediğimiz dönemde mayıs ayını yaşıyoruz ve birkaç gün sonra ayı kapatacağız. Bölgemizde turizm hareketliliği başladı. Devletimizin açıkladığı 9 günlük tatil programıyla Marmaris’te bayramı dolu dolu yaşayacağımız bir döneme giriyoruz" şeklinde konuştu. "Esnafa can suyu olacak" Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin de yavaş başlayan sezonda bayram tatilinin sektör için önemli olduğunu vurguladı. TURSAB BTK Başkanı Esin, krizi fırsata çevirmenin önemine değinerek, "Tatil süresi kısa gibi görünse de 9 günlük süreçte Marmaris’te ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bayramın esnafa can suyu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Muğla Marmaris bayrama hazır Muğla’nın Marmaris ilçesinde turizmciler 9 günlük bayram tatili için hazırlıklar tamamlandı. Kurban Bayramı ve turizm sezonu için kent misafirlerini bekliyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, Marmaris turizm sektöründe umutları artırdı. Mayıs ayında yavaş başlayan sezonun, bayramla birlikte hareketlenmesi bekleniyor. Otelcilerden restoran işletmecilerine, turizm temsilcilerinden esnafa kadar birçok sektör temsilcisi sezon için hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. "Satışlar 10 Mayıs’tan sonra hızlandı" İçmeler’de otel işletmeciliği yapan Ülkü Mura, sezonun hava şartları ve bayramın Mayıs ayına denk gelmesi nedeniyle beklenenden yavaş başladığını söyledi. Mura, "Satışlarımız 10 Mayıs itibariyle artmaya başladı. Biz tesis olarak Nisan sonunda açıldık. Marmaris’te açılan birçok dört ve beş yıldızlı tesis sezona hazır durumda. Tüm işletmeler misafirlerini bekliyor" dedi. "Oteller ve restoranlar sezona hazır" Marmaris ve İçmeler’de hem otel hem restoran işletmeciliği yapan İdris Akgül ise bölgede hazırlıkların tamamlandığını belirterek bayramdan umutlu olduklarını ifade etti. Akgül, "Mayıs ayıyla birlikte sezon başlangıcına denk geldik. Hava da düzeldi çok şükür. İnşallah Kurban Bayramı ile birlikte Marmaris için güzel, bol kazançlı ve kazasız belasız bir sezon olur" diye konuştu. "Selimiye esnafı bayramı bekliyor" Selimiye Mahallesi’nde butik işletmeciliği yapan Sever Ayarcı Özönder de turizm hareketliliğinin artmasını beklediklerini ifade ederek "Hazırlıklarımızı yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz. Havalar da güzel gidiyor. Bayramın hareketli geçmesini umut ediyoruz. Turizmde ciddi bir canlanma yaşanmasını istiyoruz" dedi. "Bayram Marmaris’e hareket getirecek" Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Cengiz Aygün ise mayıs ayının sonuna yaklaşılırken bölgede turizm hareketliliğinin başladığını söyledi. GETOB Başkanı Aygün, "Sezon başı dediğimiz dönemde mayıs ayını yaşıyoruz ve birkaç gün sonra ayı kapatacağız. Bölgemizde turizm hareketliliği başladı. Devletimizin açıkladığı 9 günlük tatil programıyla Marmaris’te bayramı dolu dolu yaşayacağımız bir döneme giriyoruz" şeklinde konuştu. "Esnafa can suyu olacak" Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin de yavaş başlayan sezonda bayram tatilinin sektör için önemli olduğunu vurguladı. TURSAB BTK Başkanı Esin,krizi fırsata çevirmenin önemine değinerek "Tatil süresi kısa gibi görünse de 9 günlük süreçte Marmaris’te ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bayramın esnafa can suyu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.