SAĞLIK - 12 Şubat 2024 Pazartesi 16:14

Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

A
A
A
Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünlerde İhtisaslaşma alanındaki çalışmalarında büyük başarıya imza atan Iğdır Üniversitesinde yeni çıkan tırnak ve cilt bakım yağı ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor.


Iğdır Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) tarafından üniversite bünyesinde kurulan “Serhat Teknopark”ta kurulan tesiste üretilen ürünler yerelden ulusala büyük başarı gösteriyor. Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ’ın büyük azmi ile formüle edilen ürünler başta kozmetik olmak üzere sağlık alanında da büyük öneme sahip olmaya devam ediyor. Öğretim Görevlisi Musa Karadağ tarafından son olarak üretilen tırnak ve cilt bakım yağı birçok insanın mustarip olduğu tırnak eti soyulmalarına çare oluyor. Geliştirilen ürün ile tırnak eti soyulmaların tarih olacağını belirten Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Iğdır Üniversitesi olarak bölgeden ulusala büyük başarılara imza attıklarını söyledi. Karadağ, üniversite olarak amaçların ihtisas alanında daha çok çalışmak ve daha çok üretmek olduğunu dile getirerek; “Üniversitemizin ihtisaslaşması ile beraber Iğdır Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) olarak birçok katma değeri yüksek ürüne imza atmaktayız. Şu anda da özellikle kozmetik sektöründe öneme sahip olan tırnak ve cilt bakım yağının seri üretimine başlamış bulunmaktayız. Bize destek veren iş adamlarımız ile bu yağı piyasaya sürdüğümüzü diyebiliriz. Vitamin ve protein bakımından zengin olan ürünümüz bölgedeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yağlarından esinlenerek yaptığımızı söyleyebiliriz. Özellikle kayısı ve Ağrı Dağı eteklerinde yetişen birçok bitkinin uçucu yağlarından elde ettiğimizi yağları belli oranda karıştırıp miks ederek piyasaya hazır hale getirdik. Cilt bakımı için piyasaya sürdüğümüz bu ürünün Sağlık Bakanlığı için bütün testleri yapıldı ve bu ürün bütün testlerden de geçmiştir” dedi.


Tırnak eti soyulmasına çare bir yağ


Karadağ, ürünün özellikle tırnak eti soyulmasında etkili olduğunu söyleyerek; “Tırnak çevresinde kalkmış veya tahribata uğramış alanların onarımı için ürettiğimiz bir üründür. Bu ürün tırnakların hem bakımı hem de kuvvetlenmesi için üretilmiştir” dedi.



Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Yağışlar barajların seviyesini yükseltti Türkiye’nin önemli su potansiyeline sahip kentlerinden Van’da yağışların etkisiyle barajlar tamamen doldu. Van ve çevresinde son yıllarda kuraklığın çok fazla hissedildiği bölgelerde mart ayı yağışları yüzleri güldürdü. Bu yıl mart ayındaki yağışlar 87 milimetre olarak ölçülürken 2003 yılında Mart ayındaki 84 milimetrelik yağış rekoru da kırıldı. Son 10 yıldır barajların yüzde yüz dolmadığı kentte, bu yıl mart ayı yağışları son 21 yılın rekorunu kırarak yüz güldürdü. “Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi” Geçtiğimiz yıllarda yağışların az olması sebebiyle Van Gölü havzasında bulunan barajlarda ciddi anlamda su kaybının yaşadığını ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Özellikle kışın bol kar yağışı ve ilkbahar ayında yağışların fazla olmasıyla beraber havzadaki barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Çünkü havzadaki akarsulardaki en büyük sorunlardan birisi debilerin düzensiz oluşu. Kış mevsiminde debiler yüksek, suya ihtiyaç olduğumuz dönem yaz mevsiminde debilerde ani bir düşüş meydana geliyor. Akarsuların üzerinde kurulan barajlar suyu depo ederek yaz mevsiminde ihtiyaç duyduğumuz suyu saklıyor. Yağışların bol olması hemen barajlardaki doluluk oranı kendini gösterdi. Özellikle Van Gölü’nün güneyindeki Zernek Barajı. Yine Karasu Çayı üzerinde kurulan Sarımemet Barajı, Sıhke Göleti ve Erciş ilçesinde bulunan Koç Köprü Barajı doluluk oranları son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu durum uydu görüntülerinde de yansımış durumda. Uydu görüntülerine baktığımız zaman geçen yıllarla kıyaslanmayacağı kadar barajların doluluk oranının arttığını görüyoruz. Suyumuz bol diye bir durum söz konusu değil. Çünkü önümüzdeki aylarda yağışlar kesildiğini, buharlaşmanın artığını göreceğiz. Bu sebepten dolayı suyu idareli kullanmamız lazım. Çünkü Van Gölü’ne dökülen akarsular yalnızca tarımsal sulama için değil, gölden üremek için göç eden inci kefallerini de ilgilendiriyor. Ümit ediyoruz ki son 3-4 yıldır sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeyen inci kefallerinin üremesi bu sene sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Van Gölü’ndeki inci kefali stoğunda olumlu olumlu bir katkı sınar.