SAĞLIK - 12 Şubat 2024 Pazartesi 16:14

Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

A
A
A
Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünlerde İhtisaslaşma alanındaki çalışmalarında büyük başarıya imza atan Iğdır Üniversitesinde yeni çıkan tırnak ve cilt bakım yağı ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor.


Iğdır Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) tarafından üniversite bünyesinde kurulan “Serhat Teknopark”ta kurulan tesiste üretilen ürünler yerelden ulusala büyük başarı gösteriyor. Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ’ın büyük azmi ile formüle edilen ürünler başta kozmetik olmak üzere sağlık alanında da büyük öneme sahip olmaya devam ediyor. Öğretim Görevlisi Musa Karadağ tarafından son olarak üretilen tırnak ve cilt bakım yağı birçok insanın mustarip olduğu tırnak eti soyulmalarına çare oluyor. Geliştirilen ürün ile tırnak eti soyulmaların tarih olacağını belirten Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Iğdır Üniversitesi olarak bölgeden ulusala büyük başarılara imza attıklarını söyledi. Karadağ, üniversite olarak amaçların ihtisas alanında daha çok çalışmak ve daha çok üretmek olduğunu dile getirerek; “Üniversitemizin ihtisaslaşması ile beraber Iğdır Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) olarak birçok katma değeri yüksek ürüne imza atmaktayız. Şu anda da özellikle kozmetik sektöründe öneme sahip olan tırnak ve cilt bakım yağının seri üretimine başlamış bulunmaktayız. Bize destek veren iş adamlarımız ile bu yağı piyasaya sürdüğümüzü diyebiliriz. Vitamin ve protein bakımından zengin olan ürünümüz bölgedeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yağlarından esinlenerek yaptığımızı söyleyebiliriz. Özellikle kayısı ve Ağrı Dağı eteklerinde yetişen birçok bitkinin uçucu yağlarından elde ettiğimizi yağları belli oranda karıştırıp miks ederek piyasaya hazır hale getirdik. Cilt bakımı için piyasaya sürdüğümüz bu ürünün Sağlık Bakanlığı için bütün testleri yapıldı ve bu ürün bütün testlerden de geçmiştir” dedi.


Tırnak eti soyulmasına çare bir yağ


Karadağ, ürünün özellikle tırnak eti soyulmasında etkili olduğunu söyleyerek; “Tırnak çevresinde kalkmış veya tahribata uğramış alanların onarımı için ürettiğimiz bir üründür. Bu ürün tırnakların hem bakımı hem de kuvvetlenmesi için üretilmiştir” dedi.



Iğdır Üniversitesinin yeni ihtisas ürünü ile tırnak eti soyulmaları tarih oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kardiyoloji uzmanı: “Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik” Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Arslan, "Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik. Ancak bu aslında beklenen bir şey. Direkt aşıları da suçlamamak gerekiyor. Çünkü aşılar hastalığı bir şekilde taklit ettikleri için insana daha hafif dokunsun diye bir miktarda olsa bu riski arttırabilirler" dedi. Aşıların kalp krizi riskine etkileri üzerinde açıklamalarda bulunan Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Prof. Dr. Uğur Arslan, “Covid-19 salgını sonrası kalp krizi olaylarında bir nebze artış hissettik. Ancak bu aslında beklenen bir şey. Direkt aşıları da suçlamamak gerekiyor. Çünkü aşılar hastalığı bir şekilde taklit ettikleri için insana daha hafif dokunsun diye bir miktarda olsa bu riski arttırabilirler. Covid’i bir grip gibi de düşünebilirsiniz. Artık yeni nesil grip biraz daha ağır geçiyor. Bu viral hastalıklar zaten genel olaraktan inflamatuar süreci başlattığı için kalp krizi gibi, koroner arter hastalığı inme gibi riskleri de arttırabilmektedir. Aşılar da bunlara dahildir. Az da olsa arttırmaktadır ama genel olarak bakıldığında kalp krizi için kişi Covid geçirseydi daha yüksek riske sahip olurdu diyebiliriz” diye konuştu. Sıcak havaların kalp hastaları üzerindeki etkileri Sıcak havalar ve güneş ışıklarını doğrudan almanın bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğinin altını çizen Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Prof. Dr. Uğur Arslan, "Öğlen güneşinde o sıcağın çok fazla olduğu, güneşin de tam tepede olduğu vakitlerde güneşin altında durmanın çok bir faydası yoktur. D vitamini sentezlemek için bunu yapıyorlar. Biz Türkiye olarak aslında çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Güneşi yıl boyunca görebiliyoruz. Dışarıya belirli aralıklarla çıkarsak zaten yeteri kadar D vitamini sentezlemesini sağlayabiliriz. Yoksa çok sıcakta gidip de güneşin altında durmak özellikle cilt kanseri açısından riski arttırmakta. O yüzden de ‘çok sıcağı çıkın, güneşin altında durun, daha fazla D vitamini sentezlersiniz’ demek çok doğru bir söylem değil” şeklinde konuştu. Kalp ritminin hızlanmasına bağlı olarak kriz geçirme ihtimalinin arttığına değinen Prof. Dr. Uğur Arslan, “Sıcaklıkların kalp hastaları üzerine etkileri olabilir. Bu sıcaklarda bize daha çok tansiyon düşüşüyle hastalar gelmektedir. Sıcaklar özellikle vücuttaki suyun daha fazla vücuttan atılmasını sağladığı için dehidratasyona neden olmaktadır. Yani vücuttaki su eksilmesine neden olmaktadır. Buna bağlı da insanların tansiyonları düşebilmektedir. Tansiyon hastalarında hipotansiyon riskiyle karşılaşmaktayız. Kalp yetmezliği hastalarında ritim bozuklukları gelişebilir bu aylarda. Bu dehidratasyona bağlı olarak kalp hızını da artması sonucu da yine kalp krizi riskini bir miktar arttırabilir bu sıcak havalar. Mümkün olduğu kadar çok sıcaklarda dışarı çıkmamak aslında kalp sağlığını korumak için önemlidir. Kendi ilaçlarını rutin olarak kullanmaları, yine eğer bir problem yaşıyorlarsa doktorlarına başvurmaları bu dönemde özellikle gerçekten çok önemli bir durum olarak ortaya çıkmakta. Özellikle spor yapmak kalp hastaları için önerdiğimiz bir olay. Günlük en azından bir yarım saat tempolu yürüyüş yapın diyoruz ama bunu sıcak yani öğle vaktinde ya da çok sıcaklarda çıkmamaları, sabah erken saatlerde akşam hava karardıktan sonra yapmalarını öneririz” ifadelerini kullandı.