GÜNDEM - 13 Şubat 2025 Perşembe 15:55

Iğdır’da öğretmen, öğrencisini heimlich manevrası ile kurtardı

A
A
A

Iğdır’da, bir okulda yaşanan korku dolu anlar sonrasında öğretmen, öğrencisinin hayatını heimlich manevrası ile kurtararak büyük bir kahramanlık sergiledi.

Olay, Iğdır’ın merkez ilçesinde bulunan 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi meydana geldi. Tenefüste yemek yiyen bir öğrenci, yutkunma güçlüğü çekmeye başladı ve boğulma tehlikesi geçirdi. O esnada bahçede nöbetçi öğretmen olan Beden Eğitimi Öğretmeni ve Spor eğitmeni Çetin Naral, durumu fark etti. Naral, soğukkanlılıkla hemen öğrenciye müdahale ederek Heimlich Manevrası uygulamaya başladı. Bu müdahale sonucunda, öğrencinin boğazındaki yiyecek çıkarılarak nefes alması sağlandı. Olayın ardından öğrencinin sağlık durumu iyi olurken öğrenci ve okul yönetimi, öğretmeninin hızlı ve doğru müdahalesine teşekkür etti. Yaşanan bu tür hadiselerin Heimlich Manevrası’nın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Çetin Naral, öğrencisinin boğazına yiyecek kaçtığında soğukkanlılıkla müdahale ettiğini ifade ederek; "Dün bahçede nöbetçi iken öğle arası bahçede gezdiğim zaman bir öğrencimin bana dönüp baktığını ve hiçbir şekilde nefes almadığını gördüm. Ellerini boğazına götürdüğünü zor bir durumda olduğunu fark ettim. Hızlı bir şekilde temel yaşam desteği olan heimlich manevrası ile öğrencimizin bilincini yerine getirdik. Öğrencimizin yediği şey boğazında kalmıştı. Birinci heimlich manevrasını yaptığımda öğrencinin hala nefes almadığını gördüm. Durumunun gittikçe kötüleştiğini gördüm. İkinci heimlich manevrası ile yediğini dışarıya attığını ve öğrencinin de ben iyiyim dediğini gördüm. Yanında 30 saniye kadar bekledim. İyi olduğundan emin oldum" dedi.

Iğdır’da öğretmen, öğrencisini heimlich manevrası ile kurtardı

Heimlich manevrasını herkesin öğrenmesi gerektiğini söyleyen Naral; "Özellikle bu konuda Iğdır Valimiz ve Milli Eğitim müdürümüze teşekkür ediyorum. Geçen hafta ben kendim de temel yaşam desteği olan ilkyardım eğitimini aldım. Her hafta da öğretmenlerimiz bu eğitime gitmektedir. Bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu dün de görmüş olduk. Velilerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimizden ricam temel yaşam desteği eğitimini alalım" dedi. Boğazına yemek kaçan Enes Baki Aksu ise öğretmenin o an yanında olmasının büyük bir şans olduğu şeklinde konuşarak; "Dün yemek yedikten sonra boğazıma bir şey kaçtığını hissetim. Ondan sonra ayran içtim ama boğazıma kaçtığını anladım. Çetin öğretmenim yanımdaydı ona hareketlerle söylemeye çalıştım, nefes alamıyordum. O da görünce hemen yanıma geldi. Heimlich manevrası yaparak boğazıma kaça yemeği çıkarmaya çalıştı. İlkinde çıkmadı ikincisinde çıktı. Ondan sonra kendime geldim. Bende bu eğitimi alarak başkasının hayatını kurtarmak istiyorum" dedi.

Sebahattin Yum

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Üniversite öğrencilerine tıbbi ve aromatik bitkiler uygulamalı olarak anlatıldı Kastamonu’da üniversite öğrencilerine uygulamalı olarak tıbbi ve aromatik bitkiler uygulamalı olarak anlatıldı. Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, teorik bilgilerini doğada da uygulamalı olarak pekiştiriyor. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, Kastamonu’nun zengin coğrafyasına ait bitki çeşitliliğini hem görme hem de tanıma imkanı buldu. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Gölköy Orman Fidanlık Şefliğini ziyaret eden öğrenciler, uzmanlar tarafından uygulamalı olarak tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgilendirildi. Etkinlikte öğrencilere, tıbbi ve aromatik bitki hediye edildi. Etkinlikte Kastamonu Orman Fidanlık Müdürü M. Levent Teroğlu, Kastamonu Orman Fidanlık Müdür Yardımcısı Gonca Şentürk, Gölköy Orman Fidanlık Şefi Esra Sarıalioğlu, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ayan, Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kutay Oktay, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı ile Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal ve Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli, alanlarıyla ilgili öğrencilere bilgiler verdi. "Öğrencilerimiz, tıbbi aromatik bitki türlerini sahada görme ve gözlemleme imkanı buldu" Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, "Biz, öğrencilerimize teorik olarak okulumuzda anlattığımız konuları bizzat sahaya çıkarak tekrar uygulamalı olarak anlatmaya çalıştık. Bugünkü etkinliğimizin içeriği ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Flora ve Fauna çeşitliliği açısından iki ders olarak Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Gölköy Fidanlık İşletme Şefliğine gittik öğrenci kardeşlerimizle birlikte. 150’nin üzerinde öğrencimiz etkinliğe katıldı. Fakültemizde bulunan Gastronomi ve Mutafa Sanatları Bölümü, Turizm Rehberliği Bölümü ve Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencilerimizle birlikte 150’nin üzerinde öğrencimiz katılım sağladı. Gölköy Fidanlık Şefliğinde sınıflarda anlattığımız teorik dersleri alanın uzman kişileri tarafından bizzat sahada işletme şefliğindeki Ziraat Mühendisleri ve Orman Mühendisleri hocaları tarafından yerinde anlatıldı. Özellikle Kastamonu’daki ve Batı Karadeniz Bölgesindeki flora çeşitliliği, tıbbi aromatik bitki çeşitliliği tabii ki Türkiye coğrafyasındaki bitki ve flora türleri açısından öğrencilerimize birçok bilgi aktarımı oldu. Verilen bilgilerin ardından seralar gezildi. Serada neler üretildiğini aynı zamanda Orman Haftası olması nedeniyle öğrenci kardeşlerimize de hediyeler dağıtıldı. Fidan ve aromatik bitki dağıttılar. Çok güzel bir etkinlik oldu, öğrencilerimiz Kastamonu coğrafyasındaki ağaç türlerinden, bitki türlerini ve tıbbi aromatik bitki türlerini sahada yerinde görme ve gözlemleme imkanı buldular" dedi. Kastamonu Gölköy Orman Fidanlığı Şefi Esra Sarıalioğlu ise, "Kastamonu Üniversitesine bağlı Gölköy Orman Fidanlık Şefliğinde 72 türde ve 6 bitki aromatik türde üretim yapıyoruz. Üç farklı serada kapalı ortamda, kaplı tüplü ve dışarıda da ekim yaparak üretimlerimizi devam ettiriyoruz" diye konuştu. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğrencisi Alperen Salih Elçi de, "Hikmet Haberal hocamızın Flora ve Fauna isimli dersinden öğrencisiyim. Kendisiyle bugün çok nadide olan bir çalışma yaptık, derslerde teorik olarak öğrettiği bilgileri bizlere arazide gayet açıklayıcı bir şekilde tekrardan göstermiş oldu. Kendisine bizlere bu imkanı tanıdığı için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Doğa Turizmi ve Turizm Rehberliği Yüksek Lisans öğrencisi Ali Kartal ise, "Bugün Flora ve Fauna dersi kapsamında Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal hocamızın eşliğinde uygulamalı ders gezisi gerçekleştirdik. Önce tıbbı aromatik bitkileri tanımış olduk ve bu bitkilerle alakalı konunun uzmanlarından genel bitkiler edindik" ifadelerini kullandı.
Bolu Yangın söndürmeye gelen itfaiyeciyle ilginç diyalog: "Su atmayın evin içi su dolar" Bolu’da evinde baca yangını çıkan bir vatandaşın, yangını söndürmeye gelen itfaiye eriyle girdiği ilginç diyalog görenleri şaşırttı. Ev sahibi, bacanın başka bir çıkışı olmadığından dolayı, yukarıdan atılan suyun evin içine dolacağını belirtti. Bunun üzerine iftaiye eri, ‘Suyu tutmazsak ev yanacak’ dedi. Yangın, Mudurnu ilçesine bağlı Tımar Aktaş köyünde 2 katlı evde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ali Seymen’e ait iki katlı ahşap evin, bacasında biriken kurumlar, yangına neden oldu. İçeriden tutuşan baca, etrafa yoğun duman yaydı. Baca yangınını fark eden ev sahibi durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İtfaiye ekipleri gelene kadar köydeki vatandaşlar çatıya çıkarak yangına müdahale etmeye çalıştı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri merdivenli itfaiye aracıyla evin çatısına çıktı. Bacanın en alt kısmında çıkan yangına içeriden müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri, bacanın başka bir tahliye noktasının olmadığını fark etti. "Suyu tutmazsak ev yanacak" Sonrasında bacanın tepesinden su basmak için ekipler harekete geçti. Ev sahibi ile yangını söndürmeye gelen itfaiye eriyle girdiği ilginç diyalog görenleri şaşırttı. İtfaiye eri, "Bacaya su tutacağım" dedi. Ev sahibi, bacanın başka bir çıkışı olmadığından dolayı, yukarıdan atılan suyun evin içine dolacağını belirtti. Bunun üzerine itfaiye eri, "Suyu tutmazsak ev yanacak" diye konuştu. Ev sahibi Ali Seymen, "İçi kurum tutmuş, onlarda yangın çıkarmış. Evdeyken duman çıkmaya başladı. Duman yayıldı baya rüzgar olunca" dedi. Ekipler tarafından yapılan müdahalenin ardından yangın söndürüldü.
Muğla Muğla Büyükşehir mezbahalarının hijyen ve kalite sertifikaları yenilendi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin modern ve hijyenik üretim yapan Menteşe, Milas, Marmaris ve Fethiye Mezbaha Tesisleri, ISO 22000 Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi kapsamında gerçekleşen tüm denetimlerden başarıyla geçerek sertifikalarını yeniledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren, modern teknolojiye sahip Menteşe, Marmaris, Milas ve Fethiye Mezbaha Tesisleri vatandaşlara kaliteli, güvenli ve uluslararası standartlara uygun hizmet vermek için çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşlara gıda güvenliği ve hijyen standartlarında en iyi hizmeti vermek için çalışan Büyükşehir Belediyesi, mezbaha tesislerinde 2024 yılı içerisinde 16 bin 243 büyükbaş, 10 bin 571 adet küçükbaş hayvan kesilerek 5 milyon 378 bin 271 kilogram kırmızı et elde edildi. Mezbaha tesislerinin ISO 22000 sertifikaları yenilendi Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Menteşe, Milas, Marmaris ve Fethiye Mezbaha Tesisleri Uluslararası Gıda Güvenliği ve Hijyen Standartlarına uygun kırmızı et üretimi yapıldığı anlamına gelen ISO 22000 Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi kapsamında gerçekleşen tüm denetimlerden başarıyla geçerek sertifikalarını yeniledi. Mezbaha tesisleri kırmızı et üretimi ile 2024 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Denetçileri tarafından gerçekleştirilen tüm denetimlerde de üstün not aldı. "Çiftlikten sofraya sağlıklı ve güvenli gıda misyonuyla hizmet veriliyor" Muğla Büyükşehir Belediyesi, mezbaha tesislerinde modernizasyon ve iyileştirme çalışmalarına da ara vermeksizin devam ediyor. Mezbaha tesislerinde teknolojik gelişmelerin takibi ve modernizasyonlar, hizmet içi eğitimler, "Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği" kapsamında yapılan aylık kalıntı analizleri ve mikrobiyolojik analizler, Veteriner Hekimlerin titizlikle yürüttüğü kontroller ve soğuk zincirin korunduğu tam donanımlı et taşıma araçlarıyla "Çiftlikten Sofraya Sağlıklı ve Güvenli Gıda" misyonuyla Muğla’da vatandaşlara hizmet veriliyor. Sıfır atık belgesi sahibi eko mezbahalar Sıfır atık belgesine sahip çevre dostu mezbaha tesislerinden çıkan yan ürünler sokak hayvanları için mama üretiminde kullanılıyor. Atıklar ise sızdırmaz, kendi kendini dezenfekte edebilen kapalı atık araçlarıyla geçici atık depolama tesislerine taşınarak elektrik üretimine büyük oranda katkı sağlanıyor. Menteşe Mezbaha Tesisinin elektrik ihtiyacı 105 kwh kurulu güce sahip güneş enerji santrali ile sağlanıyor. Ayrıca Menteşe mezbahasında bulunan biyolojik atıksu arıtma tesisi çökelti çamurlarının, çeşitli aşamalardan geçirilerek organik gübre üretiminin bakanlık tarafından ön denetimi tamamlandı ve ruhsat aşaması devam ediyor. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Muğla’mızda halkımıza güvenli, sağlıklı ve kaliteli gıda sunma sorumluluğumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz. Menteşe, Milas, Marmaris ve Fethiye’de faaliyet gösteren modern mezbaha tesislerimiz, ISO 22000 Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi kapsamında tüm denetimlerden başarıyla geçerek sertifikalarını yeniledi. Mezbahalarımızın bu başarısı Muğlalıların sağlığına verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Mezbaha tesislerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı denetçileri tarafından yapılan denetimlerde de üstün not alarak hijyen, gıda güvenliği ve kalite standartlarına olan bağlılığını bir kez daha kanıtladı. Muğlalı hemşehrilerimizin güvenle tüketebileceği sağlıklı ve kaliteli gıdayı sunmaya devam edeceğiz" dedi.