ÇEVRE - 16 Aralık 2025 Salı 10:39

Eğirdir Gölü’ndeki kuraklık tarımda yön değiştirdi

A
A
A
Eğirdir Gölü’ndeki kuraklık tarımda yön değiştirdi

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde son yıllarda artan kuraklık, çiftçileri alternatif üretim modellerine yönlendirirken, bölgenin gözbebeği olan elma üretimi yerini susuz tarıma uygun zeytin, Arbeküm ve vişne gibi ürünlere bırakmaya başladı. Bu değişime Tepeli Köyü’nde öncülük eden muhtar Mustafa Kemal Demirekin, azalan su kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla elma bahçeleri yerine vişne ve zeytin fidanları dikerek örnek bir üretim modelini hayata geçirdi.


Küresel ısınma, azalan yağışlar ve su kaynaklarındaki ciddi gerileme, tarım sektörünü her geçen yıl daha fazla zorlarken, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde üreticiler yeni arayışlara yöneliyor. Özellikle 2025 yaz sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle elma bahçelerini sulamakta büyük zorluk yaşayan çiftçiler, tankerlerle su taşımak zorunda kaldı. Bu süreçte Tepeli Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Demirekin, köyünde susuz tarıma geçiş sürecine öncülük etti. Demirekin, 2,5 dönümlük arazisinde daha önce yetiştirilen elma ve ceviz ağaçlarının yerine kuraklığa dayanıklı 70 adet vişne ile Arbeküm ve Gemlik türlerinden 70 adet zeytin fidanı dikti.



Kuraklık çiftçiyi alternatif üretime zorluyor


Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin her yıl düştüğüne dikkat çeken Demirekin, "Bu kuraklık nedeniyle biz çiftçiler olarak farklı üretim modellerine yönelmek zorunda kaldık. Tarım İlçe Müdürümüz ve personelinin önerileri doğrultusunda, bu şartlara uygun fidanları tercih ettik. Bölgemizde su kıtlığı yaşandığı için, az su isteyen bu ürünleri üretmek durumundayız. Arazim 2,5 dönüm ve bu alana 70 adet zeytin ile susuz yetiştirilecek 70 adet vişne fidanı diktik. İnşallah hepimiz için hayırlı olur" dedi.



"Araziler boş kalmasın, çiftçi geliri korunsun"


Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Hasan Demirekin ise bölgede su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, amaçlarının arazilerin boş kalmaması ve çiftçinin gelirini koruyacak alternatif bir model oluşturmak olduğunu söyledi. Vişnenin kuraklığa dayanıklı yapısıyla iyi bir alternatif olduğunu belirten Demirekin, zeytinin ise deneme amaçlı dikildiğini, verim ve piyasa talebinin önümüzdeki yıllarda netleşeceğini kaydetti. Tepeli Köyü’nde başlatılan susuz tarım uygulamasının, Eğirdir ve çevresindeki üreticilere örnek olması beklenirken, fidan dikim çalışmalarına Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Taran ile teknik ekip de katılarak incelemelerde bulundu ve üreticiye teknik destek sağladı.



Eğirdir Gölü’ndeki kuraklık tarımda yön değiştirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da son binanın da yıkılmasıyla tarihi silüet gün yüzüne çıktı Çorum’un çehresini değiştiren ve şehre tarihi kimliğini yeniden kazandıran "Tarihi Şehir Meydanı" projesinde son yapının da yıkımı gerçekleştirildi. Saat Kulesi, Ulu Cami ve Velipaşa Hanı aynı meydanda buluştu. Çorum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Tarihi Şehir Meydanı" projesinin 2. etap çalışmaları kapsamında, Velipaşa Hanı’nın önünü kapatan anahtarcı dükkanının kamulaştırma ve tahliye süreci tamamlandı. Belediye ekiplerince gerçekleştirilen yıkımla birlikte, Velipaşa Hanı tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı. Yıkım çalışmalarına katılan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, projenin tamamlanmasıyla birlikte Saat Kulesi, tarihi belediye binası ve Velipaşa Hanı’nın artık aynı meydanda buluştuğunu söyledi. Öte yandan Ulu Cami yanında yer alan ve yıkımı tamamlanan noter binasının bulunduğu alanda Tarihi Hükümet Konağı Projesi hayata geçirilecek. Yeni yapılacak bina, geçmişte aynı bölgede yer alan ve Çorum’un idari hafızasında önemli bir yere sahip olan tarihi vilayet binasının mimarisini yansıtacak. "Son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" Yıkılan son binayla şehrin tarihi silüetinin ortaya çıktığını ifade eden Aşgın, "Biz şunu istiyoruz. Şehrimiz kimlikli bir şehir olsun, tarihi dokusu dimdik ayakta dursun ve bu niteliğiyle varlığını sürdürsün. Nasıl ki 8 bin yıllık geçmişe sahip, Hititler’den Roma’ya, Bizans’tan Selçuklu’ya ve Osmanlı’ya uzanan binlerce yıllık büyük bir tarihin mirasçılarıysaki, şehir merkezinde de bu tarihi lokasyonların önünde engel teşkil eden yapıların kaldırılması ve bu sürecin tamamlanması bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayı ilk kez yapmıyoruz. Daha önce de benzer uygulamaları hayata geçirdik. Şimdi ise Saat Kulesi ile Velipaşa Hanı’nı buluşturacak, bununla birlikte tarihi belediye binası ve Çöplü Arastası meydanı ile bütünleşerek şehrin tarihî dokusunu ve kimliğini daha görünür kılacak bir adım atıyoruz. Yıkılacak alan nitelik ve nicelik açısından küçük olabilir, ancak şehrin geleceği ve katacağı değer bakımından son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" dedi.