SAĞLIK - 19 Kasım 2015 Perşembe 14:45

Saç Ekimi Kabus Olmasın

A
A
A
Saç Ekimi Kabus Olmasın

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İlhan Serdaroğlu, günümüzde saç dökülmesi artık eskisi kadar korkulacak bir dert olmaktan çıktığını söyledi. Op.Dr.İlhan Serdaroğlu, “Saç ekimi sayesinde bu sorun ortadan kalkıyor.Yalnız saç ekimindeki kriterlere mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İlhan Serdaroğlu yaptığı açıklamada, “Saç ektirme kararınızın hayal kırıklığına dönüşmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var, ve biraz bunlardan bahsetmek istiyorum. Türkiye, her ne kadar saç ekimi yaptırmak açısından bir cennet tabir edilse de bu bazen, yetersiz ve tecrübesiz bir ekiple sizin için bir cehenneme dönebilir” diye konuştu.
Op.Dr.İlhan Serdaroğlu, saç ekiminde önemli noktaları ise şöyle sıraladı; “Saçınız neden dökülüyor araştırın: Kan ve sağlık testleri yaptırarak genetik saç dökülmenizin nedenini bulamazsınız; ancak demir, çinko eksikliği, hormonal dengesizlikler gibi saç kaybı nedenlerini ortaya koyabilirsiniz. Saç dökülmelerinin birçok nedeni vardır ve doğru nedeni bulmak, uygun terapi yöntemini seçmenize yardımcı olacaktır. Altta yatan sebep genetik dökülmeyse bunu tecrübeli birsaç ekim doktoru anlayabilir ve sizi ekime yönlendirebilir.
SAÇ EKİMİ OPERASYONUNA GERÇEKTEN UYGUN MUSUNUZ?
Saç ekimi öncesinde saç ekimi yapan cerrah tarafından muayene edilerek ve tıbbi hastalıklarınızı da doktorunuzla paylaşarak operasyonun sağlığınız açısından uygun olup olmadığını öğrenin. Her saç kaybı vakasında, saç ekimi yapılmalıdır diye bir kayıt yoktur. Erken dökülmelerin medikal tedaviyle önüne geçilebilir.
En fazla kaç greft (bir greft 1,2,3 ya da 4 saç kökü ihtiva eder) ektirme şansınız olduğunu bir uzman yardımıyla belirleyin .
Her insanın verici (donor) bölge denilen (saçın ense ve kulak üstü kısmında bulunan bölge) alanda kaç tane saç kökü var ya da operasyon sırasında kaç bin greft çıkarılabileceğini belirlemek önemli . Bu bölgeden cerrahların yaklaşık 3000-4000 greft arası alma şansı vardır. Dolayısıyla eğer saçlarım dökülürse ileride istediğim kadar seans yaptırabilirim düşüncesi yanlıştır. Ayrıca çoğu hastanın saç ekiminden sonra da mevcut olan kendi saçlarının dökülme olasılığı söz konusudur. Eğer ekilecek greft sayısı ve ekilecek alan konusunda yanlış kararlar verilirse, hasta hayal kırıklığına uğrayabilir.
Mevcut ve ekilen saçlarınızdaki “Şok Kayıp” riskini sorun; Saç ekimi operasyon sonucunda, deride yaşanan travmadan dolayı meydana gelebilecek kayıplar, ekilen saçlarda ilk zamanlarda görülebileceği gibi başarısız saç ekimleri sonrasında mevcut olan saçlarda da görülebilir. Genellikle erken yapılan saç ekimlerinde ya da hatalı yapılan ekimler sonrasında saç foliküllerine zarar verilebilir ve kişinin kendi saçları kayba uğrayabilir. Bunların tümünü önlemek için çok tecrübeli bir cerrahla ve ekiple çalışmak son derece önemlidir.
Kanama riskini artırabilecek ilaçlardan uzak durun; Kanı sulandırıcı olabilen, aspirin ihtiva eden ilaçlar, ginko biloba, ginseng, sarımsak hapları, E vitamini gibi bazı ilaçların operasyon öncesi kesilmesi gerekir. Doktorunuzla konuşarak bu ilaçlar konusunda bilgi alınılmalıdır.
Doğru cerrahı, doktoru ve hastaneyi bulun; Saç ekimi, “saç ekim uzman”ları tarafından yapılamaz. Çünkü “saç ekim uzmanlığı” diye bir uzmanlık dalı yoktur. Saç ekiminde yardımcı personelin tecrübelendikten sonra kendisini bu şekilde sıfatlandırması gerçeği yansıtmaz. Saç ekimi, hemşireler ve diğer sağlık personeli tarafından hiçbir cerrah ya da doktor kontrolü olmaksızın yapılabilecek basit bir işlem değil, hayatınız boyu sizi etkileyecek bir operasyondur. Web sitelerinde doktor adı bulunmayan, bir hastane bünyesinde bir araya gelerek saç ekimi yapmaya çalışan tecrübesiz kişilerden uzak durun. Saç ekimi alanında Türkiye’nin önemli ülkelerden biri haline gelmesi, bu alana yönelen faaliyet ve kurumların sayısının da artmasına neden olmuştur. Seçtiğiniz cerrah ve kurumların yeterliği hakkında emin olun.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Başkanı Baran: "Merkez Bankası’nın attığı adımı doğru buluyor, devamını bekliyoruz" Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Merkez Bankası’nın attığı adımı doğru buluyor, devamını bekliyoruz. Bu adımın ardından bankaların da elini taşın altına koymasını ve faiz indirimini kredi piyasasına yansıtmasını, işletmelerimizin finansmana daha rahat erişmesine katkı sağlamasını temenni ediyoruz" dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaptığı yazılı açıklama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini yüzde 39,5’ten yüzde 38’e indirme kararını ticaret, yatırım ve üretim açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Baran, bankaların da elini taşın altına koyarak faiz indirimini kredi piyasasına yansıtması ve bu adımın işletmelerin finansmana daha rahat erişmesine katkı sağlamasını temenni ettiğini belirtti. "Enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesi çok önemli" Baran, "Merkez Bankamızın bugün gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 38 seviyesine düşürmesi kararı, ticaret, yatırım ve üretim açısından olumlu bir gelişmedir. Geçen hafta açıklanan enflasyon rakamlarının beklenenden düşük gelmesi faiz indirimi beklentilerimizi güçlendirmişti. Enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesi çok önemli. Bugün yaşadığımız bütün sıkıntıların kaynağının enflasyondaki yükseliş olduğunu hepimiz biliyoruz. Aynı şekilde enflasyondaki gerilemenin reel sektörün hareket kabiliyetini artırması gerekiyor. Bu da ancak faiz indirimiyle mümkün. Bu nedenle Merkez Bankası’nın attığı adımı doğru buluyor, devamını bekliyoruz. 2025 yılı üyelerimiz için finansmana erişimde sıkıntılar yaşadığı bir yıl oldu. Bu adımın ardından bankaların da elini taşın altına koymasını ve faiz indirimini kredi piyasasına yansıtmasını, işletmelerimizin finansmana daha rahat erişmesine katkı sağlamasını temenni ediyoruz. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere ekonomimizin üretim gücünü oluşturan işletmelerimizin nakit ihtiyacına uygun koşullarla ulaşması, ekonomik gelişimimize de etki edecektir" ifadelerine yer verdi.
İstanbul Kartal’da kreş öğrencilerinden örnek demokrasi davranışı Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde 10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası nedeniyle etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında, Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nde örnek teşkil edecek anlamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Kartal Belediyesi tarafından 10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası kapsamında yapılan toplantıda, günün anlam ve önemi vurgulandı. Bu anlamlı haftaya dikkat çekmek isteyen çocuklar özenle hazırladıkları pankart ve resimler ile meclis salonuna girerek demokrasinin işlediği en önemli yerlerden biri olan meclis koltuklarına mesajlarını yerleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okuyan kreş öğrencileri daha sonra öğretmenlerinin de yardımıyla seçim gerçekleştirdi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan oylamaya katılan çocukları Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars ve Kreş Müdürü Hilal Kıraç yalnız bırakmadı. Meclis sıralarından tek tek söz alarak sınıf başkanlığı ve çocuk hakları ile ilgili seçimlerini açıklayan çocukları izleyenler arasında velileri de yer aldı. Yapılan sayımda çocuklar tercihlerini mutluluk hakları yönünde kullandı. Çocuk meclisinin bundan sonraki kararlarında bu tercihe göre kararlar alması benimsendi. Kısa bir konuşma gerçekleştiren Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars ise öğrencilerinin demokrasinin temel kavramlarını küçük yaştan itibaren öğrenmelerinin önemine vurgu yaptı. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Bursa Güçlü aile ve güçlü toplumun yol haritası İnegöl’de çizildi İnegöl Belediyesi, tüm dünyanın kronik sorunu olarak görülen aile kurumundaki çöküşe ilişkin harekete geçti. Bursa ve İnegöl ölçeğinde konunun uzmanları, akademisyenler ve aile kurumuna dair paydaşların yer aldığı "Güçlü Aile Güçlü Toplum" çalıştayı geçekleştirildi. 7 ayrı masada 7 konuda masaya yatırılan aile konusunda yol haritası olacak sonuçlar için istişareler yapıldı. İnsan odaklı belediyecilik anlayışıyla hareket eden ve sadece projelerle değil, toplumun sorunlarına ışık tutacak çalışmalarıyla da öne çıkan İnegöl Belediyesi, aile kurumunu merkeze alan özel bir organizasyona imza attı. İnegöl Belediyesi öncülüğünde toplumun temel yapı taşı kabul edilen ailede yaşanan sorunlara çözüm üretmek adına "Güçlü Aile Güçlü Toplum" çalıştayı düzenlendi. Akademisyenler, ilgili Bakanlıkların temsilcileri, belediyelerden temsilciler, İnegöl Belediye Meclisi Kadın ve Aile Komisyonu Üyeleri, kamu kurumlarından temsilciler, Kent Konseyi ve STK’lardan temsilciler ile engelli yakını ailesi ile şiddet mağduru vatandaşlardan oluşan çalıştay grubu, bugün 7 ayrı başlık altında oluşturulan 7 masa etrafında bir araya geldi. İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürü Faruk Uysal’ın da katıldığı çalıştay, Royal Otelde gerçekleştirildi. Çalıştayda; Aile içi iletişim ve psikolojik destek, Çocuk ve gençlerin desteklenmesi, Toplumsal değişme-kadın erkek eşitliği, Aile ekonomisi ve istihdam, Yaşlılar ve engellilere yönelik hizmetler, Yerel hizmetlerin iyileştirilmesi ve Güçlü aile güçlü toplum konuları ele alındı. Çalıştay açılışında konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, konunun önemine ve İnegöl Belediyesi’nin bu noktada üstlendiği sorumluluğa dikkat çekti. Başkan Taban, şöyle konuştu; "Çalıştayımız kapsamında aile özelinde konu ve konu başlıkları belirlendi. Her masada ayrı bir konu çalıştay için irdelenecek. Bunların raporları çıkarılacak. Bu konuda açıkçası Belediye neden bir çalışma yapıyor diye de düşünülebilir. Bence belediye insan için var. İnsan için bu şehri kuruyoruz. Kurduğumuz şehri yaşatmak için çabalıyoruz, eksiklerimizi gideriyoruz, insanların beklentilerini bu şehirde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ve biz her bir ferdin sağlıklı olmasını istiyoruz. Sağlıklı birey, sağlıklı toplum, sağlıklı ülke olması noktasında ailemizi önemsiyoruz. Aile yapısına çok ciddi bir saldırı var dünyada. Bu saldırıyı görüyoruz. Özellikle ailelerin dağıldığını, çok kolay boşanmaların gerçekleştiğini ya da aile içerisinde birbirini çok seven, sayan insanların çok uzaklaştığını görüyoruz. Artık bilişim çağındayız diyoruz, bunun da getirdiği dezavantajlar oluyor. İntiharlar olduğunu görüyoruz. Genç, yaşlı, orta yaşlı kişiler Bunlara sadece üzülmek yetmiyor, sebeplerini bulmamız gerekiyor. Yine çok acı şekilde yaşlı insanların evlerinde vefat ettiği, ölümlerinden birkaç gün sonra tespit edildiğini görüyoruz. Önce evler ayrıldı, sonra uzaklaşıldı. Birlikteliklere ihtiyacımız var. Ama aksine daha fazla kopuşlar olduğunu görüyoruz. Evlerimizde çocukların odalarına çekildiğini, evin içinde dahi uzaklaşıldığını görüyoruz." İnegöl Belediyesi olarak veriler tuttuklarını belirten Başkan Taban, "Veriler bizlere zaten görmemiz gerekeni gösteriyor. Örneğin İnegöl’de geçen yıl 2109 kişi evlendi, boşanan kişi sayısı ise 550. Boşanmaların çok sudan sebeplerle gerçekleştiğini görüyoruz. Ortada parçalanmış aileler, zor durumda olan evlatlar Bunların onarılabilmesi adına da hepimizin varsa yaptığı hatalar, yanlışlar buralardan dönebilmek adına biz bu noktada aileyi korumak, sorunları önlemek için bugün bu çalıştayı düzenledik. Toplumun huzurunun ailenin huzuruna bağlı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ailenin çökmesi, bu ülkenin çökmesi anlamına geldiğini belirten Taban, "Dünyada şu an öyle bir saldırı var ki. En başta bu internet ağını dünyaya kurdular. Dünyayı bir ağ haline getirdiler. Bu ağ ile birlikte elimize birtakım cihazlar vererek bu ağ içerisinde kalmamızı sağladılar. Burada aslında birinci amaç insanlara bir şeyler pazarlamak. Ancak bununla da sınırlı kalmıyor. Bizim teknolojik aletlerle yaptığımız her şey bir ayak izi bırakıyor. Bu ayak izinden de bizi bizden daha iyi tanıyan bir karşı taraf oluştu. Buralardan saldırarak aileleri parçalamaya, kendi pazarlarını ayakta tutmaya devam edenler var. Bizim uyanık olmamız lazım. İnşallah buradan çıkacak sonuçlar da sizlerin destekleriyle vücut bulacaktır. Ben çok güzel sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum" şeklinde konuştu. Başkan Taban’ın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürü Faruk Uysal kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Ailenin yer yüzündeki en eski, en köklü ve en kıymetli müessese olduğuna dikkat çeken Uysal, "İnsanlığın ilk yuvası, kültürümüzün ilk mektebi, değerlerimizin ilk durağıdır. Sevginin mayasıyla yoğurulmuş, fedakarlıkla inşa edilmiş bir vatandır aile. İnegöl Belediyemizin öncülüğünde yapılan aile çalıştayı da tam olarak bu mukaddes kuruma sahip çıkmak, onu anlamak, geleceğe daha güçlü şekilde taşımak için atılmış önemli bir adımdır. Bizler de Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak aileyi daha güçlü kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Birlikte daha güçlü bir aile ve daha güçlü bir toplum inşa edeceğimize inancımız tamdır" dedi. Ailesi güçlü olan toplumların yaşadıklarıyla, ailesi bize göre daha zayıf toplumların yaşadıklarının görüldüğüne dikkat çeken İnegöli ilçe Kaymakamı Eren Arslan ise, "Bugün önümüze gelen neredeyse bütün sorunların kaynağında aile kurumunun sağlıklı olmaması veya bozulmasının neticeleri olarak görüyoruz. Biz geleneksel değerleriyle yaşayan bir toplumuz. Bugün artık uzayda yerleşmenin konuşulduğu bir çağı yaşıyoruz. İki dünya arasında bir sarkaç gibi gidip gelen ve nerede tutunacağını bilemeyen bir durumdayız. Örneğin geçmişte evlilik yaşı çok daha erken iken bugün erkeklerde 29, kadınlarda 26’ya ulaşmış. Yaş ilerledikçe de aile kurumunun kurulması zorlaşıyor. Göçler, kentleşme, dijitalleşme birçok sebep bunu aslında tetikliyor. Ama aile ne kadar geç kuruluyorsa o ailenin bütün değerlerinin oluşumu da o kadar sorunlu hale geliyor. Bunu boşanma rakamlarından görüyoruz. Yine Nüfusumuz giderek yaşlanıyor. Doğurganlık hızımız da düşüş eğiliminde. Yani aile kurulamazsa nüfus artmaz, nüfus artmazsa devletin ve milletin geleceği tehlikeye düşer. O kadar kıymetli ve stratejik bir konu. Devletimiz de en üst hassasiyetle bu konunun farkında. 2025 yılı aile yılı ilan edildi. Yapılan çok güzel çalışmalar var. Hepsi bu amaç için atılan adımlar" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından 7 ayrı masada alanında uzman isimler tarafından 7 konuda istişareler yapıldı. Çalıştayın sonuç beyannamesi de ilerleyen dönemde açıklanacak.