GENEL - 12 Şubat 2018 Pazartesi 13:27

Ekolojik köprü ve menfezler, hayvanların doğal hayatını kolaylaştırıyor

A
A
A
Ekolojik köprü ve menfezler, hayvanların doğal hayatını kolaylaştırıyor

Ekolojik köprü ve menfezler, yaban hayvanlarının doğal ortamlarında hayatlarını sürdürmesine imkan sağlıyor.

Ekolojik köprü ve menfezler, yaban hayvanlarının doğal ortamlarında hayatlarını sürdürmesine imkan sağlıyor.


Çelik menfez ve köprü imalatlarında 30 yılı aşkın süredir Avrupa’da çalışmalarını sürdüren ViaCon, Türkiye pazarında da geçen yıl yüzde 17 oranında büyüme sağladı. Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışından çok sayıda proje için 1000’in üzerinde menfez ve köprü ürettiklerini anlatan ViaCon Türkiye Genel Müdürü Onur Başar, “2018 yılının hemen başında yaptığımız ihracat anlaşmaları ile 2017’nin çok ötesinde bir başarı yakalayacağımız bir yıl olmasını bekliyoruz. Son dönemde Orta Doğu, Körfez ülkeleri ve İran’da yeni projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu pazarlarda Türkiye’nin de gücü ile birlikte ciddi potansiyel görüyoruz. 2018’in hemen başında İran’daki ilk projemizin sevkiyatlarına başladık. 2018 yılında özellikle yüksek açıklıklı çelik köprü ürünlerini de üretmek üzere makine yatırımını devreye soktuk. Bu sayede ürün yelpazesini genişleterek hem Türkiye hem de ihracat pazarlarında başarımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.


Türkiye’nin, hızla kalkınmasını sürdürdüğünü belirten Başar, bu gelişmenin ana ayaklarından birini de altyapı ve ulaştırma yatırımlarının oluşturduğunu vurguladı. Türkiye’de tamamen yerli malzeme, işçilik ve mühendislik ile ürettim yaptıklarını ve bu ürünlerin hızla ilerleyen ulaştırma projelerinde fark ouşturduğunu vurgulayan Onur Başar, bu projelerin büyümelerinde büyük rol oynadığını kaydetti.


Şirket olarak büyümelerinde dönüm noktası olarak adlandırabilecekleri iki proje olduğunu söyleyen Başar, “Dönüm noktası olarak bahsedebileceğimiz 2 projemiz bulunuyor. İlki İstanbul 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında gerçekleştirdiğimiz ekolojik köprü ve çelik menfez imalatları. İkincisi ise Etiyopya’da devam eden demiryolu projesi için üretimini yaptığımız çelik menfez ve altgeçitler. Bunlar teknolojik gelişmemiz ile birlikte bilgi birikimimizin hızla artmasına sebep oldu. Ürünlerimiz; estetik, çevreci ve ekonomik olmasından öte son derece hızlı imalata imkan vermesi ile öne çıkıyor. Zamandan edilen tasarruf birçok projede maliyetlerden çok daha fazla avantajlı” diye konuştu.


Ekolojik köprü yapım aşamasının yolun genişliğine ve köprünün boyuna göre değişiklik gösterdiğini anlatan Başar, genellikle yapımının 1 ile 3 ay arasında sürdüğünü kaydetti. Türkiye’de yaptıkları ilk ekolojik köprü hakkında da bilgi veren Onur Başar, “İlk ekolojik köprümüz, İstanbul 3. Çevreyolu üzerinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa yakası çıkışından 2 kilometre ileride bulunuyor. 4+4 şeritli otoyol üzerine inşa edilen köprünün en dar noktası 40 metre genişlikte” diye konuştu.


Ekolojik köprünün faydalarından bahseden Başar şu bilgileri verdi: “Yolun iki tarafını birbirine bağlayan ve doğaya uygun bitki örtüsü ile kaplı olan ekolojik köprüler, canlılar için güvenli bir geçiş imkanı sağlar. Yapılan araştırmalar, ekolojik köprülerin vahşi yaşamın devamında oldukça olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Hayvanların ekolojik köprüye alışması bazen zaman alabiliyor. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, 2 seneden itibaren vahşi hayvanların ekolojik köprüleri kullanmaya başladığını göstermektedir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.