EKONOMİ - 20 Mart 2018 Salı 14:47

Başbakan Yardımcısı Akdağ: “İnşaat izni alırken SGK ve Maliye’ye gitme zorunluluğunu kaldırdık”

A
A
A
Başbakan Yardımcısı Akdağ: “İnşaat izni alırken SGK ve Maliye’ye gitme zorunluluğunu kaldırdık”

‘İnşaat izinleri, Tapu Siciline Kayıt ve Elektrik Temini Çalıştayı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "İçişleri Bakanlığımızın genelgesi vatandaşımızın inşaat izni alırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip oradan bir belge getirmesini, vergi dairesine gidip oradan bir belge getirmesini gereksiz görüyor.

‘İnşaat izinleri, Tapu Siciline Kayıt ve Elektrik Temini Çalıştayı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "İçişleri Bakanlığımızın genelgesi vatandaşımızın inşaat izni alırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip oradan bir belge getirmesini, vergi dairesine gidip oradan bir belge getirmesini gereksiz görüyor. Bunların hepsini kaldırmış durumdayız” dedi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın koordinasyonunda düzenlenen ‘İnşaat izinleri, Tapu Siciline Kayıt ve Elektrik Temini Çalıştayı’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Düzenlenen çalıştayın açılış programına, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile geniş bir davetli topluluğu katıldı.



Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye’nin inşaat sektöründe muazzam bir birikimi var”


Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmek için bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Bugün hem yerli hem de yabancı yatırımcılarımız için Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmek ve şirketlerimizin işlerini kolaylaştırmak adına yapılan çalışmaları konuşmak için bir araya geldik. Çünkü hepimiz yatırım olmadan zenginlik olmayacağını, istihdam olmayacağını, iş ve aş olmayacağını çok iyi biliyoruz. Hepimiz Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını daha fazla yatırım çekmesini ve daha fazla zengin olmasını istiyoruz. Biz birlikte daha güçlü olduğumuzu, Türkiye’yi daha iyi taşıyabileceğimizi de çok iyi biliyoruz.


Türkiye’de 15 yıla yakın zamandır çözülemeyen birçok konu çözüme kavuştu. İnşaat izinleri ve tapu süreçlerinin basitleştirilmesi gibi, icra iflas kanunundaki değişiklik gibi, şirket kuruluşlarında tek durak hamlesi gibi çalışmalar bitti. Bunların hepsi de baktığımız Türkiye açısından devrim niteliğinde işlerdir. Bugünkü konumuz ise ‘inşaat ve tapu’ süreçlerinde yapılan reformlardır. Girişimcilerimiz bizim övünç kaynağımızdır. Türkiye inşaat sektöründe de muazzam bir birikimi var. Sibirya’nın soğuğundan Fas’ın sıcak çölüne kadar müteahhitlerimiz iş yapıyor. Dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesini İstanbul’da inşa ediyoruz. Türkiye bugün müteahhitlik sektörüne baktığımız zaman dünyanın en büyük ikinci müteahhitleri Türk müteahhitleri haline geldi. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhiti listesinde gururla söylüyorum 46 Türk firmamız var” ifadelerini kullandı.



“KOBİ’ler Türkiye’de büyümenin motoru, istihdamın yüzde 90’ına katkıda bulunuyorlar”


Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise Türkiye Hükümetine reformlara sahip çıktığı için teşekkür etti. Zutt, şöyle konuştu: “Çalışmalarımız gösteriyor ki küçük ve orta boy işletmeler Türkiye’de büyümenin motoru ve buradaki istihdamın yüzde 90’ına kadar katkıda bulunuyor. Türkiye bu şekilde tekrardan ekonomisine enerji katmaya çalışıyor. Bu reformlar iş dünyası tarafından çok sıcak karşılanacak. TOBB Başkanı söyledi az önce, Türkiye şuanda 190 ekonomiden yatırım ortamının iyileştirilmesi endeksinde 60’ıncı sırada fakat Türkiye dünyadaki en iyi 20 ekonomiden biri. OECD yüksek gelirli ülkelerin ortalaması 27. Biliyorum Türkiye kendisini daha yüksek bir sırada görmek istiyor bu endekste bu çabalar onun için. Türkiye çok başarılı örnekleri de görüyor. Şu anki ivme çok iyi uygulamaları yansıtıyor. Bu reformlara sahip çıktıkları ve Türkiye’ye adapte ettikleri için Türkiye hükümetine teşekkür etmek ve takdir etmek istiyorum. Zaten yatırım ortamının iyileştirilmesi metodolojisinin çok ötesine geçip Türk şirketlerinin karşı karşıya olduğu sorunları da çözmeye çalıştılar.”



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise inşaat ruhsatı için yapılması gereken işlemlerin 12’den 5’e düşürüldüğünü söyleyerek, “Şu anda somut olarak önümüzde bir gerçek var o da daha öncesinde bir inşaat ruhsatı için alınması gereken izin, yazı, işlem bunun adını ne koyarsak 12 tanesinin belediyeler üzerinden yapılması bize gelen genelgeyle bunun 5’e düşürülmesidir. Şu ana kadar uygulaması başladı. Bu uygulamalarda fiili uygulamalarda sıkıntı olmakla birlikte bizim şuanda bu genelgeye uygun bir şekilde işlemlerimiz başlamış vaziyettedir. Bizim inşaatlarda iskân belgesi düzenlemeden önce iş bitimi ve onun üzerinde de o iş bitimiyle birlikte vatandaşın önce SGK ve vergi dairesiyle ilişik kesme belgesi alma zorunluluğu vardı. Şuanda o işlemler iskân ruhsatıyla birlikte birleştiriliyor. Eğer bu konuda belediyeler ile vergi daireleri, SGK online sistem üzerinden bir çalışma yaparlarsa o işimiz daha kolaylaşmış olacak” diye konuştu.



“Önümüze gaye olarak özel sektörümüzün taleplerini aldık”


Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, yaptığı konuşmada Dünya Bankası’nın çeşitli ülke tecrübelerinden derlediği ölçüm mekanizmasında yer alan başlıkları aldıklarını belirterek, “Önümüze gaye olarak özel sektörümüzün taleplerini aldık. Ayrıca Dünya Bankası’nın çeşitli ülke tecrübelerinden oluşturduğu bu ölçüm mekanizmasındaki başlıkları aldık. Bunlardan birisi şirket kuruluşlarının kolaylaştırılması, yargıyla alakalı hususlar, yeni şirket kurtarma anlaşması dediğimiz başlık, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğun özendirilmesi, küçük tutarlı ticari yargılamalarda basit usulün kullanılması gibi yargıyla ilgili bir paket. Dış ticaretin kolaylaştırılması, finansmana erişimin kolaylaştırılması, vergi ödemenin basitleştirilmesi diğer başlıkların bir kısmı bugün de burada inşaat izinleri, tapu işlemlerinin kolaylaştırılması konusunu görüşeceğiz” dedi.



“İnşaat izni alırken SGK ve Maliye’ye gitme zorunluluğunu kaldırdık”


Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, inşaat izni alırken yapılması gereken işlemleri azalttıklarını ve çevrimiçi ortama aktardıklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “İçişleri Bakanlığımızın genelgesi vatandaşımızın inşaat izni alırken misal olmak üzere söylüyorum. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip oradan bir belge getirmesini, vergi dairesine gidip oradan bir belge getirmesini gereksiz görüyor. Genelge diyor ki bunu belediyeler kurumlarla kendi aralarında yapsın. Zaten belediyelerimizin bir kısmı hali hazırda yapıyordu. Şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ve Maliye’nin çevrimiçi olarak bu bilgileri binalarında yapıyorlar yani sonuçta bir inşaat şirketiyle birlikte yapsalar da onların sürate ve biraz önce işlerini bitirmeye ihtiyaçları var. Belediye’ye oradan SGK’ya, Maliye’ye, tapuya gideceğim falan bunların hepsini kaldırmış durumdayız. Hadi inşaat izni aldık diyelim ondan sonra şantiyemi kurup bir daha SGK’ya gitmem lazım. Niye, işyeri kaydı oluşturmam için. Bunları da ortadan kaldırabiliyoruz. Hepsini elektronik ortamlarda yapmak imkânı var”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya tarımının sorunları konuşuldu Malatya Tarım Platformu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen istişare toplantısında kentin tarım sektöründeki sorun ve sıkıntıları konuşuldu. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde gerçekleşen toplantıya Tarım Platformu üyeleri olan birlik başkanları, dernek başkanları, kooperatif başkanları, kadın girişimcileri, örnek yetiştiriciler ve teknik personeller katıldı. Programda bir konuşma yapan Tarım Platformu ve Birlik Başkanı İhsan Akın, "Burada bulunmamızın asıl amacı sorunlarımızı konuşmak, istişare etmek ve çözüm önerileri sunmak. Proje, hibe ve destekler ile ilgili görüşerek üreten ve üretime katkıda bulunan herkesin yanında olmak istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de her platformda üreticilerimizin yanında olarak onlara destek olmaya devam edeceğiz" dedi. Gıda ve su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını ifade eden Akın, "İsraf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla üretmemiz ve üretene her alanda ve her anlamda destek olmamız gerekmektedir. Burada bizler bazı zamanlarda olduğu gibi yerel yöneticilerimizden de büyük destekler bekliyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarında elini değil bedenini taşın altına koyması gerekmektedir. Üretime ve üretmeyen insanlarımızı daha çok yönlendirmemiz için her koşulda hangi şartta olursa olsun destek verip yardımcı olmamız gerekmektedir" diye konuştu. Açılış konuşmasının ardından söz alan katılımcılar da yaşadıkları sorun, sıkıntı ve eksiklikleri dile getirdiler. Üreticilere verilmesi gereken desteklerden bahseden katılımcılar, proje ve yapılması gerekenlerle ilgili kurum ve kuruluşların kendilerine destek olmalarını istediler. Başkan İhsan Akın ise gerekli yerlere sorunları ve sıkıntıları ileteceklerini belirterek bu tür konuların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.
Malatya Geçit: “Çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa edeceğiz” ‘Başkanım Yanımda’ projesi kapsamında Kaynarca Mahallesi’nde düzenlenen istişare toplantısında mahalle sakinleriyle bir araya gelip, talepleri yerinde dinleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, ilçenin 81 mahallesinin gelişmişlik seviyesini aynı düzeye çekip, tüm vatandaşların yaşam kalitesini artıracaklarını söyledi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in ev sahipliğinde Sabri Akdağ Kültür ve Sanat Merkezinin ön kısmında düzenlenen istişare ve değerlendirme toplantısına AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı, Yeşilyurt Belediyesi Meclis Üyeleri ve Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcıları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD, MASKİ, AKSA Doğalgaz ve TEDAŞ Yetkilileri, Kaynarca Mahalle Muhtarı Mehmet Güner ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantının oldukça verimli geçtiğini söyleyen Kaynarca Mahalle Muhtarı Mehmet Güner, “Vatandaşlarla bire bir irtibata geçerek sorunları yerinde dinleyen ve çözüm üretmeye gayret eden Belediye Başkanımıza tüm mahalle sakinleri adına teşekkürlerimi sunuyorum. Mahallemiz İlhan Başkanı seviyor ve kendisine umut bağlamıştır. İnşallah güzel işler yapılacak, bizler buna inanıyoruz” dedi. AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı ise, "İlçemizin her noktasının gelişimi bizim için önemlidir. Çevre yolunun alt tarafı diye tabir edilen tüm yaşam alanlarının hak ettiği değere kavuşması içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Yeşilyurt’ta deprem yaralarını sarmak adına başlattıkları planlı, sistemli ve koordineli çalışmalara vatandaşların taleplerine göre şekil verdiklerini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise en büyük hedeflerinin daha güzel ve daha çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa etmek olduğunu söyledi. Yeşilyurt’un her noktasına kaliteli ve kalıcı hizmetler götürmek için özveriyle çalıştıklarını ifade eden Başkan Geçit, ortak amaçlarının 81 mahallenin tamamının yaşam kalitesini aynı düzeye getirmek olduğunu söyledi. “Ayırmadan, ayrıştırmadan, var gücümüzle Yeşilyurt için çalışıyoruz” sözleriyle konuşmasını devam ettiren Başkan Geçit, Yeşilyurt’u yeniden inşa ederken her türlü yenilikçi fikre açık olduklarını hatırlatarak, “İlçemizin 81 mahallesi bizim için ayrı bir değer ve kıymet taşımaktadır. Bizim öncelikli hedefimiz ilçemizin tüm yaşam alanlarının gelişmişlik düzeyini aynı seviyeye getirmektir. 81 mahallemizin aynı kalitede hizmetlere kavuşmasıyla birlikte bütün hemşerilerimizin güzel, modern ve yaşanabilir alanlarda güvenli bir hayat sürmesidir. Belediyedeki ekiplerimizle, il ve ilçe teşkilatlarımızla ve kurum temsilcilerimizle hemşerilerimizin her daim emrindeyiz. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük depremler yüreğimizi dağladı, büyük acılar yaşadık ancak bize radikal dönüşüm fırsatı da getirdi. Deprem bölgelerini önceleyen ve çok büyük yatırımların bu bölgeye gelmesini sağlayan merkezi hükümetimizin de destekleri neticesinde ilçemizin dört bir tarafındaki deprem yaralarını el birliğiyle sararak, gelecek nesillere daha müreffeh, daha yaşanabilir bir ilçe emanet etmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Başkan Geçit, hep birlikte hareket ederek güzel işlerin altına imza atacaklarını da ifade ederek, “Kaynarca ile bu bölgemizin sorunlarını ve çözüm yollarını hep birlikte ele aldık, iletilen sorunların çözümü için hemen harekete geçeceğiz. Bu birliktelik ve ortak gayretle Kaynarca Mahallemizi ileriye taşıyarak, daha iyi bir yaşam alanı haline getirmek için kararlıyız. Vatandaşımızın memnuniyeti için ne kadar çalışsak azdır, bize duyulan güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. ‘Başkanım Yanımda’ projemiz ile de vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek, sorunları bire bir dinliyoruz, hep birlikte çözüm yollarını ele alıyoruz, çok verimli görüşmeler yapıyoruz. ‘Hemşerilerimizle Birlikteyiz’ demek, sadece yan yana olmak değil, birbirimize değer katmayı, zor zamanlarda birlikte mücadele etmeyi ve mutlu anları paylaşmayı içermektedir. Bu birlik, bugün ve gelecekte güç ve kararlılıkla yol almamızı sağlayacaktır, buna eminiz. Çünkü biz bu yola çıkarken Yeşilyurt’u iki yıl içerisinde yeniden ayağa kaldıracağız diye sözler verdik, bu sözü yerine getirmek içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz, durmak asla yok haftanın yedi günü 24 saat Yeşilyurt için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu. Kaynarca mahalle sakinlerinin taleplerini paylaştıkları ‘Başkanım Yanımda’ projesi çerçevesinde gerek Yeşilyurt genelinde gerekse de Kaynarca bölgesinde yapılacak yeni düzenlemeler, imar plan uygulamaları ve rezerv alanlarla ilgili karşılıklı fikir alış verişin de bulunuldu. Mahalle sakinlerinin tek tek söz alarak talep ve isteklerini paylaştıkları toplantıda Yeşilyurt ilçesindeki rezerv alanları, afet konutları, alt yapı çalışmaları ve imar planlamalarına ilişkin olarak mahalle sakinlerinin taleplerine detaylı yanıtlar verildi.
Bolu Yangından geriye sadece 120 lirası ve 7 köpeği kaldı Bolu’nun Göynük ilçesinde iki katlı ahşap evde çıkan yangında ev ve eşyalar kullanılamaz hale gelirken, kumbara olarak kullanılan pet şişedeki 120 TL zarar görmedi. Maddi kayıp yaşayan ev sahibinin tek tesellisi ise, "Onlar benim dünyam" dediği 7 köpeğin yangından etkilenmemesi oldu. Sünnet köyü Yapraklı Mahallesi’nde ikamet eden Mehmet Alataş’a ait iki katlı ahşap evde gece saatlerinde yangı çıktı. Dumanları fark eden Alataş yangına kendi imkanlarıyla müdahale etti, vatandaşlar ise 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. Adrese gelen itfaiye ekipleri, evde soğutma çalışması yaptı. Ev ve eşyalar kullanılamaz hale gelirken, Alataş’ın kumbara olarak kullandığı ve bir miktar para biriktirdiği pet şişe zarar görmedi. Şişenin içerisinde toplamda 120 TL olduğu öğrenildi. Tüm evi ve eşyaları küle dönen Alataş’ın tek tesellisi ise beslediği 7 köpeğin yangın sebebiyle zarar görmemesi oldu. Gece saatlerinde uyuduğu sırada koku duyduğunu söyleyen Mehmet Alataş, "Dışarıya çıktım. Dışarıda bir şey olmadığını görünce yeniden içeri girdim ve tavanda hafif bir duman fark ettim. Ateşi gördüm. Kesim motoru ile çatıdaki ahşap parçasını kestim. Yangın söndürme tüpleri de vardı. İkisi de doluydu. Yangını söndürmemde tüpler çok etkili oldu" dedi. Yangında eşyalarının kullanılamaz hale geldiğini ancak kumbara olarak kullandığı pet şişesinin yanmadığını ifade eden Alataş, "Mutfak dolabının altında duruyordu. Herhalde mutfak dolabı yanmasını engellemiş. Elime geçen bozuk paraları biriktiriyordum. Paralarım yandı, hiç param kalmamıştı" diye konuştu. "Onlar benim dünyam" Mehmet Alataş bahçesinde 7 köpek beslediğini de belirterek, "Köpeklerin her gün yemeklerini, sularını veririm. Bu memlekette herkes bilir. Bunlar benim çocuklarımdır. Çok şükür köpeklere bir şey olmadı. O zaman çok üzülürdüm. Onlar benim dünyam, her şeyim" ifadelerini kullandı.