SAĞLIK - 09 Ağustos 2019 Cuma 13:17

Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi

A
A
A
Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, çocukların kurban kesimini izlemesi hakkında bilgi verdi.

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, çocukların kurban kesimini izlemesi hakkında bilgi verdi.


Kırna, çocukların bebeklikten itibaren gerek oyuncakları, gerek yolda gördükleri hayvanları sevmeye yöneldiklerini ifade ederek, “Kurban bayramı çocuğa doğru anlatılamadığında durum bazen travmatik olabilmekte ve çocukta farklı kaygı ve korkuların gelişimine sebebiyet vermektedir. Soyut dönemin tamamlanmadığı okul öncesi dönemde çocuklar kurban kesimini dini bir boyut olarak algılayamazlar, bu yüzden çocuklara kurban kesiminin anını anlatmak ya da kesilirken izletmek çocukta travmatik etkiye neden olabilmektedir. Hayvanın ölümüne şahit olan çocuk, hayvana zarar verildiği düşüncesi ile; ailesini suçlama, zarar verici eylemler ya da kaygı ve korkularda artışa, et yemek istememe, gece kabusları, alt ıslatma, uyku düzeninde bozulmalar vb. gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bunun yerine bayramın önemi, yardımlaşma ve kurban bayramının sosyal boyutu anlatılmalıdır. Ailelerin toplandığı, birlikte yemek yendiği, yeni kıyafetlerin alındığı, hediyelerin alındığı, bayramlaşmanın önemi, yardımlaşmanın önemi şeklinde anlatılmalıdır” dedi.


Kırna, soyut düşüncenin gelişmeye başladığı 8-9 yaşındaki çocuk kurban bayramı ile ilgili merak edip bilgi isterse; kurban bayramının amacı ve mantığı anlatılabileceğini kaydederek, “Fakat kurbanın kesim anı çocukta travmatik etkiye neden olabileceğinden, kurbanın kesim anını görmemeleri daha uygun olmaktadır. Çocuklar anlatılan hikayelerin kendi başına ya da bir yakının başına gelebileceklerini düşünür. Kurban bayramının dini hikayesini içselleştiremeyen çocuk kaygı yaşayabilir. Burada etin büyümek ve gelişmek için önemli olduğundan bahsetmek ve bayramı kutlamak için kestiğimiz kurbanın ihtiyacı olan kişilere hediye edildiğinden, birlikte yemek yenildiğinden, yardımlaşmanın öneminden bahsedilebilir. Soyut düşüncenin geliştiği 12-13 yaşındaki çocuk, kurban bayramının dini boyutunu algılayabilmektedir. Aileler, bu yaştaki çocuğa kurbanın kesim amacını anlatıp, eğer çocuk izlemek istiyorsa uzaktan izlemesine müsaade edilebilir. Fakat kurban kesimini görmeden önce çocuğun psikolojik olarak hazırlanması ve sürecin anlatılması gerekmektedir. Çocuk görmek istemiyorsa kesimi izlemesi için asla ısrar edilmemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Kırna, çocuğu kaç yaşında olursa olsun kurban kesimini izlemesi için zorlanmayıp, çocuğun gelişim dönemine göre kurban bayramının içeriğinin anlatılması daha uygun olmakta olduğunu vurgulayarak, Kurbanlık hayvan ile duygusal bağ kurmasına izin verilmemelidir, bazen kurbanı birkaç gün önceden alıp bahçede çocuğun beslemesine izin verilir, hayvan sevgisini aşılamak için. Bayram sabahı aniden hayvanın ortadan yok olması çocuklarda olumsuz etkiye neden olabilmekte, yas tutup ailesine öfkelenebilmektedir. Mümkünse kesilecek hayvan evin bahçesine getirilmemeli ya da çocuğa süreç hakkında yaşına uygun bilgilendirme yapılmalıdır. İstemeden de olsa kurban kesimine şahit olur ya da televizyon gibi mecralarda olumsuz kurban kesim sahnelerine maruz kalırsa; öncelikle yapılması gereken çocuğun duygularını yok saymak ve abarttığını ima eden cümleler yerine duygularına odaklanıp ne hissettiğini anlamaya çalışmak olmalıdır. Onu anladığınızı belirtmeniz önemlidir. Yaşadığı kaygı, korkuyu ifade etmesine olanak tanıyıp sakinleşmesini sağlayın. Kaygısında bir azalma olmuyor ise bir uzmandan profesyonel yardım almaktan çekinmeyin” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Engelli halk ozanının Filistin duyarlılığı herkesi duygulandırdı Adana’nın Kozan ilçesinde düzenlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliğinde, görme engelli halk ozanı Sadullah Ayyıldız’ın Filistin için okuduğu ağıt herkesi duygulandırdı. Kozan Millet Bahçesi’nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenlendi. Beyazay Derneği Kozan şube temsilcisi Ahmet Ünal, engelli bireylerin, diğer insanlar tarafından anlaşılmayı beklediğini ifade ederek, "Bizlerin duyguları, hisleri, yaşamlarının aynı olduğunu sizlere anlatmaya çalışıyoruz" dedi. Beyazay Derneği Genel Merkez yöneticisi Kasım Pamuk ise hükümetin engellilerle ilgili yaptığı çalışmalarla, engelli bireylerin sorunlarının ortadan kalktığına dikkat çekti. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, programda ilçede engelli bireylerin yaşamlarının kolaylaştırılması üzerine çalışmalar yapıldığını aktardı. Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü de ilçede engelli bireylerin sorunlarının çözülmesi ve huzur, refah içinde yaşamaları adına devletin tüm kurumlarının büyük bir hassasiyet ile çalıştığını vurguladı. Konuşmaların ardından görme engelli halk ozanı Sadullah Ayyıldız sazı ile Âşık Veysel’in türkülerini seslendirirken, Gazze’de yaşananlara duyarsız olmadıklarını da ifade etti. Ayyıldız’ın Gazze’de hayatını kaybedenler için şehitler ağıdı okuması herkesi ağlattı. Kızı Burcu Köken’in serebral palsili olduğunu aktaran Ayfer Köken de duygu dolu anlar yaşadıklarını belirterek, kızının yürüme azmi ile bugünün daha da anlamlı olduğunu ifade etti. Programa Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Beyazay Derneği Genel Merkez yöneticisi Kasım Pamuk, Kozan şube temsilcisi Ahmet Ünal, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, engelli bireylerin aileleri ve engelli vatandaşlar katıldı.
Yozgat Yozgat Gastronomi Günleri tamamlandı Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen Gastronomi Günleri etkinliği sona erdi. 3 gün devam eden Gastronomi Günleri çerçevesinde katılımcılara testi kebabı, arabaşı, omaç ve bulgur pilavı gibi yöresel yemekler ikram edildi. Yozgat Belediyesi 22’nci Uluslararası Sürmeli Festivali çerçevesinde düzenlenen Gastronomi Günleri etkinlikleri tamamlandı. Cumhuriyet Alanı’nda üç gün devam eden etkinlikte, yöresel damak tatları ile birlikte organik ürünlerin tanıtımı gerçekleştirildi, yemek yarışmaları yapıldı. Katılımcılara etkinlik süresince omaç, kavurga, testi kebabı, arabaşı ve bulgur pilavı gibi yöresel yemekler ikram edildi. Yoğun ilginin görüldüğü Gastronomi Günleri etkinliklerinde gün boyunca yapılan yarışmaları takip eden vatandaşlar, açılan stantlarda tanıtımı yapılan Akdağmadeni salebi, Bozok Kahvesi, şeker pancarı haşlaması, turşu, mantar, girebolu suyu, süt, yoğurt, ayran gibi daha birçok yöresel ürünlerin tadına bakma imkanı buldu. Katılımcılara yöresel yemeklerin yapılışı konusunda da düzenlenen söyleşilerle bilgiler verildi. “Tüm ülkemiz Yozgat’ın yöresel ürünlerini tanıdı” Gastronomi Günleri’nin güzel geçtiğini belirten vatandaşlardan Zeliha Karademir İkiz, “Festivalde kendi ürünlerimiz tanıtıldı, vatandaşlarda ikramlar yapıldı. Bu sayede tüm Türkiye’miz Yozgat’ın yöresel ürünlerini tanıdı. Vatandaşlara omaç, testi kebabı, mercimekli pilav ve arabaşı ikramı yapıldı. Gastronom Günleri’ne katılan herkes bu ikramları tatma imkanı buldu.” dedi. “Bu tür etkinlikler daha çok olsa da halk birbiriyle kaynaşsa” Aysel Koçak isimli vatandaş ise, “Yozgat’ımız için çok güzel bir etkinlik. Benim için bu tür etkinlikler çok değerli. Burada ikramları tattık, diğer illerde bu tür günler oluyor ama burada ilk defa oldu keşke her sene bu tür etkinlikler olsa da halk birbiriyle kaynaşsa. Ben çok memnun kaldım.” şeklinde konuştu. “Kültürümüzü tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz” Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse de “Yozgat’ta yöresel lezzetlerimiz fevkalade fazla. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, tescilli ürünlerimiz gayet fazla. Bunların başında testi kebabı, tandır kebabı, çömlek peyniri, ekmeklerimiz, balımız, omacımız, arabaşı çorbamız biz bunları biliyoruz ama kültürümüz geçmişten geliyor. Bizim amacımız bu ürünlerimizi diğer şehirlerde yaşayan vatandaşlarla buluşturabilmek ve aslında uluslararası bir pazarı açabilmekti. Bu anlamda da gastronomi etkinliklerini çok önemsedik. Biz yöresel lezzetlerimizi biliyoruz ama başkaları tanımıyor. Asıl amacımız burada bu kültürümüzü tanıtmaktı. Bunu da başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.