POLİTİKA - 16 Ocak 2012 Pazartesi 12:56

ÇELİK: MALİKİ BİR DEVLET ADAMI GİBİ DEĞİL, ÖRGÜT LİDERİ GİBİ KONUŞUYOR

A
A
A
ÇELİK: MALİKİ BİR DEVLET ADAMI GİBİ DEĞİL, ÖRGÜT LİDERİ GİBİ KONUŞUYOR

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, "Türkiye içişlerimize karışmasın" açıklamasına Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik’ten sert yanıt geldi.
Ülkesinde katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’yi içişlerine karışmakla suçlayan ve "Bu durumdan Türkiye kendisi etkilenir. Çünkü onların farklı mezhep ve etnik grupları var" diyen Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye en sert cevap, AK Parti Adana Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’ten geldi. Sosyal paylaşım ağı Twitter’daki hesabından Maliki’nin sözlerini değerlendiren Ömer Çelik çok sert ifadelerde bulunarak, "Maliki bir devlet adamı gibi değil, örgüt lideri gibi konuşuyor" dedi.
"DOĞRU YOLDAKİ IRAK İÇİN YANLIŞ ADAM"
Ömer Çelik, Irak Başbakanı Maliki’nin Türkiye hakkındaki sözlerinin, Ortadoğu tarihinin en basiretsiz ifadeleri olduğunu ifade ederek, "Maliki bir devlet adamı gibi değil, örgüt lideri gibi konuşuyor. Maliki’nin Başbakanımız ve Türkiye’yi hedef alan sözleri, Irak Başbakanı sorumluluğuyla bağdaşmaz. ’Başka sorumlulukları’ yerine getiriyor. Maliki bu sözlerini geri almazsa; doğru yoldaki Irak için ’yanlış adam’ olduğunu ilan etmiş olacak sadece" dedi.
"MALİKİ, IRAK’I ’UYDU DEVLET’ YAPMAK İSTİYOR"
Adana Milletvekili Ömer Çelik, Maliki’nin konuşmasıyla aslında neyi temsil ettiğini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Maliki’nin ’Türkiye içişlerimize karışmasın’ sözlerinin tercümesi şudur: Maliki, Irak’ın bütün renklerinin temsil edildiği iktidar denklemi yerine tek mezhep egemenliğine dayalı bir Irak peşinde koşmaktadır. Türkiye’nin Irak’ın birliğini savunan entegre politikasından rahatsız. Bunun yerine Irak’ı belli bir mezhep çizgisinin adacığı haline getirerek, müstakil bir devlet yerine "uydu
devlet" yapmak istiyor. Türkiye ’içişlerimize karışmasın’ diyerek, kimin içişlerine karışmayacağını değil, Irak’ı kimin ve neyin ’uydu’su haline getirmeye çalıştığını itiraf ediyor. Bu, kendi bakanlarının kapısına tank dayamaktan başlar, Esad’ın tanklarına yakıt sağlamaya kadar uzanır" diye konuştu.
"IRAK’IN ARTIK CİDDİ BİR MALİKİ SORUNU VAR"
Maliki’nin bu açıklamalarıyla kendini Irak halkının gözünde bitirdiğini de belirten Çelik, Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karışması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Türkiye Irak’ın içişlerine karışmıyor. Sağduyulu şekilde Irak’ın bütünlüğüne ve birliğine destek veriyor. Maliki, Irak’ı farklı dinamiklerle uydu devlet yapmaya çalışan taraflar arasında kendince ’sörf’ yaparken ve hiçbiri ’Irak tüm Iraklılarındır’ demeyen bu siyasetlerin bileşkesinde iktidar oyunu oynarken, ’Irak,
Iraklılarındır’ çizgisini kararlılıkla savunan Türkiye’ye saldırıyor. Maliki böyle yaparak tüm Iraklıların geleceğine saldırıyor. Maliki basın yoluyla Türkiye’yi tehdit etme cüreti gösterirken, farkında değil, Iraklıların gözünde kendini bitiriyor. Türkiye’nin Irak’la ya da Irak’ın Türkiye’yle sorunu yok. Ama Irak’ın artık ciddi bir Maliki sorunu var" dedi.
Nuri El Maliki, Al Hurra televizyonuna verdiği röportajda, Türkiye’nin içişlerine karıştığını iddia ederek, bu durumun bölgeye iç savaş ve felaket getireceğini öne sürmüştü. Maliki, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı konuşmasında "Sanki Irak onlar tarafından kontrol ediliyor. Bu, bölgeye iç savaş felaket getirir. Bu durumdan Türkiye kendisi etkilenir. Çünkü onların farklı mezhep ve etnik grupları var" demişti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’taki patlamada bir kişi hayatını kaybetti Tokat’ın Erbaa ilçesindeki bir bağ evine bırakılan sandığın açılması sırasında içine tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 5’i jandarma 7 kişinin yaralandığı olayda yaralılardan bağ evi sahibinin oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olay, 18 Mayıs günü saat 21.00 sıralarında ilçeye bağlı Karayaka Beldesi Hürmüzlü Mahallesi’nde meydana geldi. Ahmet Karaçoban (63) ile oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban, cep telefonuyla beldede devriye görevi yürüten jandarmaların komutanını arayıp, bağ evlerine zorla girilmeye çalışıldığını, ayrıca içeride kendilerine ait olmayan kilitli bir sandık bulunduğunu belirtti. İhbar üzerine jandarma ekipleri, belirtilen adrese gitti. Ahşap sandığın kapağı açıldığında, içinde piknik tüpüne bağlı, 8 ila 10 santimetrelik inşaat demirleri ve 10’luk çivilerle parça tesirli hale getirilen el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada, bağ evi sahibi Ahmet Karaçoban ve oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban ile askerler Uzman Çavuş Muhammed Avcı (25), Jandarma Astsubay Mustafa Evkay (32), Uzman Çavuş Burak Muslurget (30), Uzman Çavuş Alperen Songül (28) ve Uzman Çavuş Sezer Ertürk (28) yaralandı. Yaralılardan Sefa Can Karaçoban, tedavi gördüğü Tokat Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti. Olay sonrası aralarında eşiyle yasak ilişki yaşadığı için husumet bulunan İsmail G. ve ona yardım ettiği düşünülen Turgay Ö. şüpheli olarak yakalanarak adliyeye çıkarılmıştı. Şüpheliler çıkarıldıkları mahkemede iddiaları reddetmişti. Olayla ilgili inceleme devan ediyor.