ASAYİŞ - 17 Ocak 2012 Salı 19:32

"HRANT DİNK SUİKASTI" DAVASINDA ALINAN KARARLAR AÇIKLANDI

A
A
A
"HRANT DİNK SUİKASTI" DAVASINDA ALINAN KARARLAR AÇIKLANDI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı.
Hrant Dink’in öldürülmesinin beşinci yıldönümüne 2 gün kala kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Yasin Hayal’i cinayeti azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırırken, sanıklardan Erhan Tuncel’in ise cinayeti azmettirmek iddiasından beraatına karar verdi. Mahkemenin sanıklar hakkında verdiği kararlar şöyle:
"Yasin Hayal: "Ogün Samast’ın Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmesi yönünde azmettirdiği" sabit olduğundan tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Mahkeme, Hayal’in yargılama sürecindeki tutum ve davranışları dikkate alınarak indirim yapılmasına yer olmadığına da hükmetti. Hayal ayrıca gözaltında adliyeye getirildiği gün "Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı" sözlerinden dolayı Orhan Pamuk’u tehdit suçundan 3 ay hapisle cezalandırıldı.
Hayal’e "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Sanık Yasin Hayal’in "silahlı terör örgütünün yöneticisi olma" suçu sabit olmadığından beraatına karar verildi.
Erhan Tuncel: "Silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme" suçu sabit olmadığından beraatına karar verildi. Mahkeme; sanık Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal’in Mc Donalds’ta patlattığı bombayı imal ederek "Patlayıcı madde imal etme" suçunu işlediğine dikkat çekerek Tuncel’e, patlamada çok sayıda insanın yaralanmasına sebebiyet vermesi, maddi hasar oluşturması, meydana gelen zarar ile tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak 5 yıl hapis ve 500 gün adli para cezası verdi. Tuncel’in
ayrıca kişilerin hayatı, sağlığı ve mal varlığı bakımından tehlikeli olacak şekilde korku, kaygı ve panik yaratacak biçimde patlayıcı madde kullandığı sabit olduğundan suç konusunun önem ve değeri, suçun işlendiği zaman ve yer, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, kast yoğunluğu nedenleriyle 2 yıl hapis ile cezalandırıldı. Erhan Tuncel’e ayrıca patlamada 6 kişinin yaralanmasından ötürü 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tuncel tüm suçlardan toplamda 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılırken, verilen
cezanın toplam miktarı ve tutuklulukta geçirdiği sürede göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi."
DİĞER SANIKLAR
Mahkeme, Osman Hayal’in "silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak adam öldürme" suçları sabit görülmediğinden beraatlarına karar verdi. Sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Mustafa Öztürk ve Tuncay Uzundal’ın "Silahlı terör örgütüne üye olma ve tasarlayarak adam öldürme" suçları sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına hükmedildi.
Sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçu sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.
Sanıklar Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak’ın "Terör örgütüne yardım etmek ve suçluyu gizlemek" suçları sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına hükmedildi.
Sanıklar Salih Hacısalihoğlu, Yaşar Cihan ve Halis Egemen’in "terör örgütüne yardım etmek" suçu sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.
Mahkeme; sanıklar Ersin yolcu ve Ahmet İskender’in, Ogün Samast’a Hrant Dink’i öldürmesi için yardım ettiklerinin sabit olduğunu ifade ederek, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Ancak suçun yardım etme olması nedeniyle ceza 15’er yıl hapse indirildi. Mahkeme sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak cezaları 12’şer yıl 6’şar aya indirdi. Sanık Ahmet İskender ayrıca "ruhsatsız
silah bulundurmak" suçundan 10 ay hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırıldı.
Sanık Salih Hacısalihoğlu’nun "ruhsatsız silah bulundurmak" suçunu işlediğine hükmeden Mahkeme; sanığın, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak 2 ay 15 gün hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
Duruşma Savcısı Hikmet Usta, yargılama aşamasında verdiği mütalaasında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etmişti. Mahkeme heyeti ise, verdiği kararda sanıklardan sadece Yasin Hayal’i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.
Mahkemenin kararının ardından Savcı Hikmet Usta’nın, Yargıtay’a gönderilecek olan mahkemenin kararına itiraz ederek mütalaası yönünde karar verilmesini talep edeceği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir