EKONOMİ - 05 Temmuz 2022 Salı 15:18

Yiyecek ve içecek sektörünün global oyuncuları İstanbul’da buluştu

A
A
A
Yiyecek ve içecek sektörünün global oyuncuları İstanbul’da buluştu

Uluslararası yiyecek ve içecek sektörü markaları İstanbul’da buluştu.

Uluslararası yiyecek ve içecek sektörü markaları İstanbul’da buluştu. Fuarda işlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri, gıda işleme ve ambalaj endüstrisinden ürünler sergilendi.


İşlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri, gıda işleme ve ambalaj endüstrisinden ürünlerin sergilendiği F İstanbul Gıda, İçecek, İşleme ve Ambalaj Fuarı İstanbul’da kapılarını açtı. Fuarda 300’ün üzerinde katılımcı firma ürünlerini sergilerken bunların içinde yurt dışından da firmalar bulunuyor. Azerbaycan, Belarus, Endonezya, Gürcistan, Hindistan, İran, Kazakistan, Mısır, Rusya ve Özbekistan gibi ülkeler başta olmak üzere 40 ülke katılım gösterdi. Fuarda dikkat çeken ürünler arasında ejder meyvesi ve para sirkesinin yanı sıra hurmadan yapılan farklı ürünler ziyaretçilerin dikkatini çekti.


Doğal sirkeler stantlarda yerini aldı


Fuara katılan firma sahibi Zafer Murat Çakır, “Çok farklı bir stantla buradayız. Fuar çok hareketli başladı. Yabancı vatandaşlar çok fazla var. Ağırlıklı olarak Arap ve Afrika kökenli vatandaşlardan oluşuyor. Yerli vatandaşlarımızda bulunuyor. Fuara ilgi gösteriyorlar. Bizim pastamızın en büyük payı sirke. Firma olarak doğal geleneksel yöntemlerle sirke üretiyoruz. 250’nin üzerinde sirke çeşidimiz bulunuyor. Bunlar meyvelerden sebzelerden ve diğer gıdalardan oluşuyor. En farklı ürünlerimiz olarak ejder meyvesi ve para sirkesi yaptık. Paranın sirkesi olmaz biz sadece burada paranın bile sirkesini kurabiliriz anlamında böyle bir sirke hazırladık. İlk ana ürünümüz elma ve alıçtı sonrasında bunu daha farklı nasıl yapabiliriz diye düşündük ve birçok ürünü sirke haline getirdik. Ejder meyvesi Türkiye’de çok duyulmaya başlayınca bizde sirkesini yapalım dedik ve birçok kişi tarafından da beğenildi. Meyvenin tedariğini Antalya’dan gerçekleştirdik. Ürünlerimizin tamamı yerli. Bulgaristan, Fransa, Azerbaycan, Türkmenistan ve Dubai gibi ülkelerde varız” dedi.


“Hurmadan 35 çeşit ürün hazırladık”


Yurt dışından bir çok ülkeye hurma ürünleri satışı yaptığını dile getiren firma sahibi Mustafa Öztürk, “Yeni bir fuar ilk defa böyle bir fuar organizasyonuna katılıyorum. Fuara ilgi büyük. 2 gün devam edecek fuarın ilk gününde yerimizi aldık. Müşterilerimiz gelmeye başladı bizim için güzel geçiyor. Firma olarak hurmayı hedef seçtik. Hurmadan 35 çeşit ürün hazırladık. Hurmanın suyu, salatası, pekmezi ve marmelatı gibi birçok ürün var. Şeker yerine hurma ürünlerinin kullanılması için ürettik. Ürünlerimiz hem Türkiye’nin birçok şehrine hem de yurtdışına ürünlerimiz gönderiyoruz. Almanya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ürünlerimiz gönderiyoruz. Bunların dışında birçok Ortadoğu ülkesine de ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Fuar 5-7 Temmuz tarihileri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Gripten korunmak isteyenler turşuya yöneldi Eskişehir’de 22 yıldır turşuculuk yapan Ünal Atalay, kış mevsiminin gelmesi ile satışlarının oldukça iyi gittiğini belirtirken, vatandaşları yazın satılan ve koruyucu madde içeren turşulara karşı uyardı. Turşucu Ünal Atalay, vatandaşların kışın gripten korunmak için turşu ve turşu suyuna yöneldiğini belirtti. Turşu suyunun içerisindeki elma sirkesi, sarımsak, lahana suyu gibi ürünlerin birleşiminin probiyotik etkisi oluşturduğunu belirten Ünal Atalay, bir diğer probiyotik olan sarımsağa da ilginin artığını dile getirdi. Öte yandan yazın satılan ve koruyucu madde içeren turşuların tehlikesine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. “Turşuya göre turşu suyuna daha çok talep oluyor diyebilirim” En çok turşu suyu, salatalık ve lahana turşusu sattığını belirten Atalay, “Yaklaşık 13 yaşımdan beri bu meslekle uğraşıyorum. Turşuculuk biz de baba mesleğidir. Biz yazları Temmuz ayında dükkânımızı yaklaşık 2 ay kapatıyoruz. İmalata giriyoruz, turşularımızı kuruyoruz. Kışın kasım ayından sonra işlerimiz hareketleniyor. En çok salatalık ve lahana turşusu tercih ediliyor. Ayrıyeten kış mevsiminde sarımsak da çok satılanlar arasında. Sarımsak probiyotik olduğu için dikkat çekiyor. Turşuya göre turşu suyuna daha çok talep oluyor diyebilirim. Yazın genellikle başka turşucular dükkânlarını kapatmıyor. Biz kapatıyoruz çünkü koruyucu madde kullanmıyoruz. Turşu suyunun içerisinde elma sirkesi, sarımsak, lahana suyu gibi ürünler mevcut. Bu ürünlerin hepsi birleştiği zaman probiyotik etkisi oluşturuyor. Kış aylarında müşteriler gripten korunmak için turşu suyuna yöneliyor” dedi. “Koruyucu maddenin 4 gramı bir atı öldürmeye yeterlidir” Barlanma yapmayan turşulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, ”Vatandaşlar yazın alınan turşulara oldukça dikkat etmeli. Koruyucu atılmadığı zaman turşuda belirli bir süre sonra barlanma denilen beyazlıklar oluşuyor. Koruyucu atıldığında o beyazlama olmuyor. Koruyucu maddenin 4 gramı bir atı öldürmeye yeterlidir. Vatandaşlar barlanma yapan turşular tercih etmelidir. Sosyal medyada peynir dolgulu jalapeno turşusunun meşhur olması satışlarımızı artırdı. Talep Dubai çikolatasından daha fazlaydı. Bu sebepten dolayı kendimiz üretime yetişemeyince belirli yerlerden peynir dolgulu jalapeno almaya başladık. Peynir dolgulu jalapeno ücretimiz 80 ila 150 lira arasında değişiyor. Genel olarak turşuların kilosu ise 200 lirayken, litrelik turşu suyu ise 80 lira olarak satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.