MAGAZİN - 08 Aralık 2022 Perşembe 10:46

Moda tasarımcısı Andıç, "Defile sadece yeni sezon kıyafet sergisi değildir"

A
A
A
Moda tasarımcısı Andıç, "Defile sadece yeni sezon kıyafet sergisi değildir"

Defileleri ve tasarımları ile dikkatleri üzerine çeken Cafer Andıç modanın yönünü değiştiren defileler hakkında deneyimlerini anlattı.

Defileleri ve tasarımları ile dikkatleri üzerine çeken Cafer Andıç modanın yönünü değiştiren defileler hakkında deneyimlerini anlattı. Defile nedir ve nasıl organize edilir sorularına açıklık getiren ünlü moda tasarımcısı defilenin amacını açıkladı.


Cafer Andıç defilenin sadece yeni sezon giysilerin tanıtıldığı bir platform olmadığını belirtti. Bir ritüel gibi özel ve büyük gösterilerin yapılabildiği her bir organizasyonda aslında bir hikaye paylaşıldığını dile getiren Andıç, "10 dakika gibi kısa sürelerde büyük hikayeler anlatılıyor. Unutulmaz şovlar düzenleniyor. Arşivlere eklenen defileler moda tutkunlarının hafızalarına kazınıyor. Platformlar değişse dahi şov hep devam ediyor. Dijital platformlar üzerinde de yapılmaya başlanılan defile organizasyonları özel çalışmalar ve büyük emekler ile ortaya çıkartılıyor. Ikonik defileler ile moda tasarımcıları tasarımlarını unutulmaz hale getirebiliyor" dedi.


Andıç, defilenin nasıl organize edilmesi gerektiği konusuna da değindi. Defile dünyasının, moda sektörünün can damarlarındandır diyen moda tasarımcısı Cafer Andıç defile hazırlığı çalışmaları hakkında özet niteliğinde bilgiler paylaşarak, "Öncelikle defilede kullanılacak olan parçaların organizasyonu, defilenin hikayesini belirleyen unsur olmakta. Eşsiz ve özele oluşturulan kıyafetler, diğer yanda kıyafetleri üzerinde en iyi şekilde taşıyacak mankenler ile birleştirilir. İzleyici sayısının önceden belirlenmesi de gösterinin yapılacağı mekanın uygun olarak seçilmesinde bir kriterdir. Işık sisteminden oturma düzenine iyi bir sergi için gerekli tüm parametrelere özen gösterilmesi gerekir. Podyum boyutu ve zemin özellikleri göz önünde bulundurularak teknik olarak bir sorun yaşanmasının önüne geçilmektedir. Kişiselleştirme efektleri ve müzikleri ile defileler eşsiz hale getirilmektedir" diye konuştu.


Cafer Andıç defileler için özelleştirme çalışmalarının öneminden de bahsetti. Andıç, "Spesifik bir müzik grubu ile çalışmak, klişelerin dışına çıkmak akılda kalan kaliteli bir defile için uygulanabilir adımlardandır. Defile organizasyonlarının konu ile alakalı olan kişilere bir şeyler katabilmesi önemlidir. Seyirciler defileden farkındalıkla ayrıldıklarında daha memnun olurlar. Ayrıca defile amacı olarak bir yardım amacı gütmek de faydalı olacaktır. Seyirciler de defileye katkı yaparlar. Bunun göz ardı edilmemesi önemlidir. Seyirciler olmazsa defilenin ihtişamının önemi kalmaz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayrampaşa’da önce tatlı yedi, sonra hesabı ödemeden giderken iş yeri sahibini tehdit etti Bayrampaşa’da iddiaya göre bir pastaneye giren şahıs, tatlı yedikten sonra ödeme yapmayıp dışarı çıktı. Şahsın ‘ibanıma para atacaklar o zaman ödeme yapacağım’ dediği öne sürülürken, dükkan sahibi Berkay Dönmez ise şüphelinin kendisini ’İleriye gel, ileride sana ödemesini yapacağım’ şeklinde tehdit ettiğini söyledi. Olay, önceki akşam Bayrampaşa Muratpaşa Mahallesi’ndeki bir tatlıcıda meydana geldi. İddiaya göre dükkana gelen bir kişi, sipariş verdi. Adamın durumundan şüphelenen dükkan sahibi Berkay Dönmez, siparişi eksik götürdü. Tatlısını yiyen adam, "Daha sonra ödeyeceğim, IBAN’ıma para atacaklar" deyip dışarı çıktı. Bunun üzerine Berkay Dönmez de arkasından gitti. İddiaya göre şahıs, dükkan sahibi Berkay Dönmez’i tehdit etti. Yaşananlar iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. "IBAN’ıma para gelecek, ödeme yapacağım" dedi ancak ödeme yapmadı" Dükkan sahibi Berkay Dönmez, "İşletmemize bir şahıs geldi. Şahıs bizden pasta ve birkaç tane ürün istedi. Biz dış görünüşünden kaynaklı birtakım şüphelerde bulunduk. O yüzden servisi eksik yaptık. Ve bundan sonra kalkıp gitmeye çalıştı, hesabı ödemedi. ’IBAN’ıma para gelecek, ödeme yapacağım’ dedi ancak hiçbir şekilde ödeme yapmadı. Kasaya gelip sadece ’IBAN’ıma ödeme gelmedi, para gelmedi’ deyip burayı terk etti. Kapıda sigara içeceğim bahanesiyle dışarı çıkıp buradan kaçtı" dedi. "Kamerası olmayan bir alana çağırıp tehdit etti" Kişinin kendisini kameranın olmadığı bir alana çağırarak tehdit ettiğini iddia eden Dönmez, "Çıktıktan sonra ben de arkasından çıktım kendisine seslendim, ödeme yapmadığını söyledim. Duydu da. ’İleriye gel, ileride sana ödemesini yapacağım’ diye beni tehdit etti. Kamerası olmayan bir alana çağırmaya çalıştı. Biz gitmedik. Burada ödemeyi yapmayıp ileriye ödeme yapacağım diye çağırması bizi şüphelendirdi. Biz de gitmedik" ifadelerini kullandı. Öte yandan Dönmez, akşam geç saatlerde sonra şüphelilerin bölgede dolaştığını bu nedenle dükkanı terk edemediğini öne sürdü.