EKONOMİ - 28 Mart 2024 Perşembe 10:26

Aylık ortalama işgücü maliyeti 2022 yılında 11 bin 602 TL oldu

A
A
A
Aylık ortalama işgücü maliyeti 2022 yılında 11 bin 602 TL oldu

İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL olarak gerçekleşti.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı İşgücü Maliyeti İstatistikleri’ni açıkladı. İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL olarak gerçekleşti.



İşgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör finans ve sigorta faaliyetleri oldu


Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. Bu sektörü, 23 bin 29 TL ile bilgi ve iletişim (J) ve 18 bin 774 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor (R) sektörleri izledi. İnşaat (F) sektörü ise 6 bin 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör oldu. Bu sektörü 7 bin 508 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri (I) ve 8 bin 89 TL ile gayrimenkul faaliyetleri (L) sektörleri takip etti.



İşgücü maliyeti bileşenleri içinde brüt kazancın payı yüzde 86,8 oldu


İşgücü maliyeti içinde brüt kazancın payı yüzde 86,8, sosyal güvenlik ödemelerinin payı yüzde 13,0 ve diğer işgücü maliyeti ödemelerinin payı yüzde 0,3 olarak gerçekleşti.



Çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemelerin kazanç içindeki payı yüzde 79,3 oldu


Çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemeler yüzde 79,3’lük oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip oldu. Çalışılan süreler için yapılan düzensiz ödemelerin payı yüzde 9,8 olarak gerçekleşirken çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payı yüzde 8,2 oldu. 2020 yılında yüzde 0,5 olan ayni ödemelerin kazanç içindeki payı 2022 yılında yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. Tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı ise yüzde 0,4 oldu.



Sosyal güvenlik ödemeleri içinde zorunlu ödemelerin payı yüzde 85,7 oldu


Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 85,7 oranıyla zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri alırken, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 0,6 gerçekleşti. 2020 yılında yüzde 10,7 olan kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı ise 2022 yılında yüzde 13,8 olarak gerçekleşti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Çerkezköy’de aşçı yardımcılığı kursu açılacak Tekirdağ’ın Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçelerinde yaşanan personel sorunu nedeniyle aşçı yardımcılığı kursu açılacağı bildirildi. Türkiye’nin üretim üssü olan Çerkezköy’de yaşanan personel sorununu çözmek için Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Odanın ilgili meslek komitesi olan 14. Meslek Komitesi’nin girişimi ile Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde aşçı yardımcılığı kursu açılacak. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in de önemle üstünde durduğu mesleki eğitim alanında geçtiğimiz günlerde bir adım daha atılarak, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de bir proje hayata geçirilmişti. Gerçekleştirilen bu adımın ardından hizmet sektörünü kapsayan 14. Meslek Komitesi, kendi meslek gruplarındaki üyelerin sorunlarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitelerinin kendi üyelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerde sektördeki en önemli eksiklerden birinin aşçılık alanında olduğu tespit edilerek, bu alanda çalışma başlatıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 14. Meslek Komitesi Başkanı Kamil Canberk Atik, Komite Üyeleri Sedat Çolak, Abdullah Sezgin, İlker Sezen ve Şaban Kardeş, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede aşçı yardımcılığı kursu açılması kararlaştırıldı. Ön başvurular başladı Aşçılığa ilgi duyan ve bu sektöre kendini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olmak isteyen herkesin katılım sağlayabileceği kursa detaylı bilgi için 0 282 726 88 88 dahili 1250 tuşlanarak Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ilgili personelinden bilgi alınabilecek. Kurs, başvurular yeterlilik sayısına ulaştıktan sonra başlayacak.