ASAYİŞ - 09 Şubat 2026 Pazartesi 11:01

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında 3’üncü hafta: Tutuksuz sanıkların savunmalarına başlandı

A
A
A
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında 3’üncü hafta: Tutuksuz sanıkların savunmalarına başlandı

Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize ettiği iddia edilen ve liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen suç örgütüne yönelik hazırlanan iddianame kapsamında 200 sanığın yargılandığı davanın görülmesine 3’üncü haftasında devam ediliyor. Duruşmada, Bilginay Temizlik firmasının eski proje müdürü tutuksuz sanık Savaş Çetinkaya savunma yapıyor.


Liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen çıkar amaçlı suç örgütü tarafından aralarında tutuklanmalarının ardından görevlerinden uzaklaştırılan sanıklar Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, tahliye edilen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile tahliye edilip görevine iade edilen Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin de bulunduğu belediye başkanlarına rüşvet verilerek ihale süreçlerinin organize edilmesi iddiasına yönelik hazırlanan iddianame kapsamında, 200 sanık 27 Ocak Salı günü ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.



Tutuksuz sanıkların savunmalarına başlandı


Yargılamada bugün 3’üncü haftaya girilirken, Marmara Ceza İnfaz Kurumları Silivri Kampüsü’nde devam eden duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu. Salonda, çok sayıda partili de yer aldı. Duruşma başlamadan önce geçtiğimiz hafta tahliye edilen Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan tutuksuz sanık Zeydan Karalar duruşma salonu önünde görüntülendi. Öte yandan davanın bugünkü oturumunda, Bilginay Temizlik firmasının eski proje müdürü tutuksuz sanık Savaş Çetinkaya savunma yapıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın temsil edecek 21 projeye rehberlik semineri Aydın’da Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ön değerlendirmeyi geçerek bölge finaline katılmaya hak kazanan 21 araştırma projesine yönelik rehberlik semineri verildi. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge finaline seçilen projeler belli oldu. Ege Bölgesi’nde yer alan okulların katıldığı yarışmada Aydın’dan 21 proje bölge finaline kalırken, en fazla projesi finale kalan okullar ise 3’er proje ile Aydın Fen Lisesi ve Aydın Sosyal Bilimler Lisesi oldu. İzmir’de gerçekleştirilecek olan bölge finalleri öncesinde ise 21 projeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Programda, Adnan Menderes Üniversitesi’nden farklı disiplin alanlarını temsil eden akademisyenler yer aldı. Toplam sekiz farklı disiplinden akademisyenin katılımıyla uygulamalı değerlendirme süreci yürütülürken, proje ekipleri ürün ve çalışmalarını akademisyenler karşısında sunarak gerçek değerlendirme ortamına yakın bir deneyim yaşadı. Bu süreçte öğrenciler, proje sunumu, bilimsel temellendirme, yöntem açıklama ve savunma becerileri konusunda doğrudan akademik geri bildirim alma fırsatı buldu. Bölge finallerinde Aydın Fen Lisesi 3 proje, Aydın Sosyal Bilimler Lisesi 3 proje, Aydın Ticaret Borsası BİLSEM 1 proje, Emel-Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi 1 proje, Kuşadası Hasan-Fatma Önal Anadolu Lisesi 2 proje, Mimar Sinan MTAL 1 proje, Nazilli Asımın Nesli AİHL 1 proje, Nazilli BİLSEM 2 proje, Nazilli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi 1 proje, Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi 1 proje Özel Aydın Murat Yıldırım Anadolu Lisesi 1 proje, Özel Aydın Yüksek Teknoloji Koleji MTAL 3 proje, Söke MTAL ise 1 proje ile Aydın’ı temsil edecek.
Hakkari Hakkari’nin kilimleri, kültürel hafızayı günümüze taşıyor Hakkari’de yüzyıllardır kadınlar tarafından koyun yünü ve kök boya kullanılarak dokunan kilimler, özgün motifleriyle bölgenin kültürel hafızasını günümüze taşıyor. Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan 30 kilim dokuma kursunda kadınlar eğitim alırken, köylerde de 7 kurs ve 7 usta öğretici aktif olarak faaliyet gösteriyor. Hakkari’ye özgü toplam 16 farklı kilim deseni bulunuyor ve bu desenler, kentin kimliğini yansıtan semboller olarak kabul ediliyor. Merkezin atölyelerinde görev yapan usta öğretici kadınlar, merkezin sağladığı tezgâh ve malzemelerle kilimleri tamamen geleneksel yöntemlerle dokuyor. Kilimlerde kullanılan ipler kök boya ile renklendirilirken, motifler genellikle ortaya çıktıkları bölgenin, aşiretin ya da kişilerin adlarıyla anılıyor. Kilimlerde; bölge insanının yaşadığı acılar, sevinçler ve doğadan ilham alan semboller dikkat çekiyor. En sık kullanılan motifler arasında akrep, eli belinde, koç boynuzu, kurt ağzı, küpe, çengel, bereket, yılan tarağı, yıldız, su yolu, muhabbet kuşu, deve ayağı, nazar muskası, rüzgâr gülü, kelebek, kedi, canbezar, gülhezar, herki, şehvani ve şimkubik gibi çok sayıda özgün desen yer alıyor. Yüzyıllar boyunca genç kızların ve kadınların umutlarını, beklentilerini ve yaşam hikâyelerini ilmek ilmek dokudukları Hakkari kilimleri, bu yönüyle bölgenin en önemli somut olmayan kültürel miras unsurları arasında gösteriliyor. Hakkari Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ayhan Turgut, kilim dokumacılığının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda verilen desteklerden dolayı Hakkari Valisi Ali Çelik ile İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz’a teşekkür etti. Usta öğreticiler ise dokumanın inceliğinin kaliteyi belirlediğini vurgulayarak, "Dokuma tezgâhında ipler ne kadar ince olursa kilim de o kadar kaliteli olur. Ne kadar sık dokursak kalite de o kadar artar. Kilim dokuma şartları 100 yıl önce nasılsa bugün de aynı. Aynı emek, aynı kalite ve aynı gelenekle üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sivas Sivas’ın yöresel lezzeti Sivas Kellesi coğrafi işaret aldı Sivas yöresine özgü, yüzyıllardır süregelen lezzetlerden "Sivas Kellesi", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Tescille birlikte ürünün geleneksel üretim yöntemi ve yöresel kimliği koruma altına alındı. Sivas Ticaret Borsası tarafından 2024 yılında coğrafi işaret tescili için başvurusu yapılan, Sivas’ın köklü gastronomi kültürünün önemli unsurlarından ‘Sivas Kellesi’, 06 Şubat 2026 tarihi itibarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldı. Yöreye özgü niteliği ve geleneksel üretim yöntemiyle dikkat çeken Sivas Kellesi’nin tescillenmesi, hem yerel üreticiler hem de Sivas mutfağının tanıtımı açısından önemli bir kazanım olarak değerlendirildi. Coğrafi işaretle birlikte ürünün taklit edilmesinin önüne geçilmesi ve katma değerinin artırılması hedefleniyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, coğrafi işaret tescillerinin yerel kalkınma açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Coğrafi işaretli ürünler; yerel üretimi desteklemek, kırsal kalkınmaya katkı sağlamak, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri korumak, turizmi geliştirmek ve ürün taklitçiliğiyle mücadele etmek amacı taşımaktadır" dedi. Sivas Kellesi’nin ayırt edici özelliklerine de değinen Karakaya, ürünün yalnızca Sivas’ta yetiştirilen Kangal Akkaraman koyununun kellesinden yapıldığını vurguladı. Kangal Akkaraman koyununun iri yapılı ve boynuzsuz olması sayesinde Sivas Kellesi’nin diğer kelle çeşitlerinden kolaylıkla ayırt edildiğini ifade eden Karakaya, hayvanların Sivas’ın yüksek rakımlı meralarında, endemik ve aromatik bitkilerle beslenmesinin lezzete doğrudan etki ettiğini söyledi. Karakaya, Kangal Akkaraman koyununa ait kellelerin temizlendikten sonra 15-16 saat boyunca odun fırınlarında, krom veya nikel kaplarda ve hava almadan pişirildiğini belirtti. Sivas Kellesi’nin yalnızca bir yemek değil, aynı zamanda önemli bir kültürel miras olduğunu dile getiren Karakaya, "Kelle, Sivas’ta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu gelenek genellikle 05.00’te başlar ve 08.00 itibarıyla sona erer. Halk arasında ‘kelle kırdırma’ olarak adlandırılan bu alışkanlık, dededen toruna aktarılan ve Sivas’ı diğer şehirlerden ayıran önemli kültürel değerlerden biridir" ifadelerini kullandı. Başkan Karakaya, Sivas’ın sahip olduğu yöresel ürünlerin korunması ve katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini de sözlerine ekledi.