SAĞLIK - 02 Ekim 2024 Çarşamba 15:25

Bitkilerin Profesörü; "Ispanak, içerdiği A, C, K ve diğer vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça faydalı bir sebze"

A
A
A
Bitkilerin Profesörü; "Ispanak, içerdiği A, C, K ve diğer vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça faydalı bir sebze"

Ispanağın demir açısından zengin olduğuna dair yanlış bir inanışın 1930’larda yapılan bir bilimsel hataya dayandığını ifade eden Bitkilerin Profesörü Aysun Bay, “Temel Reis çizgi filminin etkisiyle bu yanlış bilgi hızla yayıldı. Ancak, ıspanak yine de içerdiği A, C, K vitaminleri ve minerallerle sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmaya devam ediyor” dedi.


Temel Reis (Popeye) karakteriyle dünya çapında ünlenen ıspanak, Türkiye’de geniş bir üretim ağına sahip. Serin iklimleri seven bu besleyici sebze, başta Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok şehirde yetiştiriliyor.


Ispanağın demir açısından zengin olduğuna dair yanlış bir inanış, 1930’larda yapılan bir bilimsel hataya dayanıyordu. Temel Reis çizgi filminin etkisiyle bu yanlış bilgi hızla yayıldı. Ancak, ıspanak yine de içerdiği A, C, K vitaminleri ve minerallerle sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.


Özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yoğun ekim yapılan ıspanak, Türkiye’nin birçok bölgesinde sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.


Ispanağın yanlışlıkla şöhret kazanması


19. yüzyılın sonlarına doğru, bilim insanlarının besinlerin içeriklerini araştırmaya başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Aysun Bay, 1870’lerde yapılan bir laboratuvar çalışmasında, ıspanağın demir oranının analiz edildiğini ve sonuçların yanlışlıkla kaydedildiğini söyledi. Bir hata sonucunda, ıspanağın içerdiği demir miktarının olduğundan 10 kat fazla olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Karabulut, “O dönemde bilimsel bir hata fark edilmedi ve uzun yıllar boyunca ıspanak, demir bakımından olağanüstü zengin bir sebze olarak bilindi.


Bu yanlışlık, ıspanağın sağlığa olan faydalarının abartılmasına neden oldu ve besleyici özellikleriyle efsaneleşti. 1930’lara gelindiğinde bu hatanın farkına varılmış olsa da, ıspanağın şöhreti çoktan yayılmıştı ve kamuoyundaki algı kolayca değişmedi. İşte tam bu dönemde, ıspanağın yanlış anlaşılmasından doğan şöhreti daha da artıran bir figür ortaya çıktı: Temel Reis” dedi.


Temel Reis (Popeye) ve Ispanak


1929 yılında Amerikalı çizer Elzie Crisler Segar tarafından oluşturulan Temel Reis karakterinin, kısa sürede dünya çapında popüler hale geldiğini belirten Prof. Dr. Bay, “Temel Reis, her zayıf düştüğünde bir kutu ıspanak yer ve anında büyük bir güç kazanarak düşmanlarını alt ederdi. Bu, çocuklar arasında ıspanağın bir "süper yiyecek" olarak tanınmasına yol açtı. Temel Reis’in her ıspanak yediğinde güç kazanması, aslında çizgi romanın geliştiricilerinin ıspanaktaki demir miktarına atıfta bulunuyorlardı. Bu durum, ıspanağın bir güç sembolü olarak daha da popülerleşmesini sağladı ve dünya genelinde çocuklar, bu sebzeyi tüketmeye teşvik edildi. 1930’lu yıllardan itibaren Temel Reis’in popülaritesi, Amerika’daki ıspanak tüketimini yüzde 30 oranında artırdı” ifadelerine yer verdi.



Ispanak tüketimi ve şehir efsaneleri


Temel Reis karakterinin ıspanakla güç kazanmasının çok etkili olduğunu anlatan Bitkileirn Profesörü Aysun Bay, “ABD’de Crystal City, Texas gibi yerleşim yerleri, kendilerini ‘Ispanak Başkenti’ ilan etti. Bu kasabada Temel Reis’e bir heykel dikildi ve ıspanağın Amerikan kültüründeki yeri pekiştirildi. Bugün bile Crystal City, Temel Reis’e ithaf edilen festivaller düzenlemektedir” dedi.


Bilimsel Doğrulama


1937’de yapılan daha hassas laboratuvar analizleri ile ıspanağın içerdiği demir miktarının aslında o kadar yüksek olmadığını ortaya çıkardığını anlatan Prof. Dr. Bay, “Bir hata sonucunda bu durumun abartıldığı ortaya çıktı. Ancak bu noktada ıspanağın şöhreti çoktan kalıcı hale gelmişti. Yine de ıspanak, içerdiği diğer vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından hala oldukça sağlıklı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Özellikle folik asit, C vitamini ve beta-karoten açısından zengin bir besin olarak önemini korur. Ispanak, Anadolu topraklarında uzun bir geçmişe sahip olmasa da, bu bölgede hızla kabul görmüş ve mutfak kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir. Orta Asya kökenli olduğu düşünülen ıspanak, İslam dünyası aracılığıyla önce İran’a, ardından Anadolu’ya getirilmiştir. Osmanlı döneminde daha fazla yaygınlaşmış ve zamanla hem kırsal hem de şehir yaşamında sevilen bir sebze olmuştur” şeklinde konuştu.



Ispanağın efsanevi gücü


Anadolu’nun bazı bölgelerinde ıspanağın insanlara olağanüstü güçler kazandırdığına dair efsanelerin var olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bay, “Bu hikayeler, özellikle tarım işçileri ve çiftçiler arasında yaygındı. Ispanak yiyen insanların, tarlada daha fazla çalışabildikleri ve daha az yoruldukları söylenirdi. Özellikle kas gücüne dayalı işlerde çalışanların, işlerini bitirdikten sonra bir kase ıspanak çorbası içmeleri, onlara ekstra kuvvet vereceği inancıyla yapılırdı. Bu hikaye, muhtemelen ıspanağın demir içeriği hakkındaki yanlış anlaşılmalarla da ilişkili olabilir. Bazı Anadolu masallarında, bir kadın figürü ıspanağın gücüyle ilişkilendirilir. Bu hikayelerden birinde, yaşlı bir kadın, hasta bir çocuğa iyileşmesi için sihirli bir tarif verir: “Toprağın en derininden çıkardığın ıspanağı kaynat, suyunu içir ve yapraklarını ezip çocuğun göğsüne koy.” Bu tarif, çocuğu iyileştirir ve o zamandan beri ıspanak şifalı bir bitki olarak anılır “ dedi.



Ispanak ve Anadolu sofraları


Anadolu’nun mutfak kültüründe, ıspanak hem basit hem de lezzetli yemeklerin temel malzemesi olduğunu dile getiren Bitkilerin Profesörü Aysun Bay, “Bazı geleneksel Anadolu ıspanakları olarak Ispanaklı Gözleme, Ispanaklı Borani, Ispanaklı Börek, Ispanaklı Yahniler ve Çorbalar, Zeytinyağlı ve Yoğurtlu Ispanak, Ispanaklı Pilav ve Ispanak Çorbasını söyleyebiliriz.


Günümüzde Ispanak


Her ne kadar ıspanağın demir içeriği başlangıçta yanlış kaydedilmiş olsa da, bu durumun ıspanağın genel sağlığa faydalarını gölgede bırakmadığını ifade eden Bay, “Bugün, ıspanak hala dünya genelinde birçok kültürde önemli bir besin maddesi olarak tüketilmektedir. Demir açısından nispeten mütevazı olsa da, bağışıklık sistemini güçlendiren ve genel sağlığı destekleyen diğer pek çok besin maddesi içermesi nedeniyle modern beslenmenin vazgeçilmez sebzeleri arasındadır. Besleyici değeri yüksek, soğuk mevsim sebzesi olarak bilinen bir bitkidir. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, sağlık açısından çok faydalı olan ıspanak, çeşitli yemeklerde kullanılır ve hem pişmiş hem de çiğ tüketilebilir. Ispanak, dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilen bir sebze olup, Türkiye’de de yaygın olarak üretilir” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kocasinan’ın iftarına binler katıldı Farklı mahallelerde düzenlediği iftar programlarıyla vatandaşı aynı sofrada bir araya getiren Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, bu sefer de Erkilet Generalemir Mahallesi sakinleriyle birlikte iftar açtı. Ramazan ayında paylaşmanın önemine dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, iftar vaktinin feyzini Kayserililerle yaşamanın huzur verici olduğunu belirtti. Erkilet Generalemir Mahallesi’nde düzenlenen iftar programına; Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın yanı sıra Kocasinan Belediyesi Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları ve bölge sakinleri katıldı. Başkan Çolakbayrakdar, iftar öncesinde masaları tek tek gezerek, bölge sakinlerine ‘Hoş geldiniz’ dedi ve kısa sohbetler gerçekleştirdi. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterilen iftar programında konuşma yapan Başkan Çolakbayrakdar, Ramazan ayının sevincini, coşkusunu ve manevi havasını mahalle sakinleriyle yaşamanın önemli olduğunu vurguladı. Başkan Çolakbayrakdar, tüm vatandaşların Kadir Gecesi’ni tebrik ettiğini belirterek, "Yaklaşan Ramazan Bayramı mübarek olsun. Önü rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan bu güzel ayın artık sonlarına doğru yaklaşmaya başladık. Önümüzdeki günlerde hep beraber, inşallah sağlık, sıhhat içerisinde Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. Şimdiden Bayramınız mübarek olsun. Çok şükür, ülkemizde ve şehrimizde Ramazan’ı bütün manevi atmosferiyle idrak ediyoruz. Ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde geleneksel hale getirdiğimiz iftar programlarıyla vatandaşlarımızla birlikte oluyoruz. Yine bereketli bir iftar sofrasında sizlerle beraberiz. Bu birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz daim olsun. Her daim böyle güzelliklerle Kocasinan’ımıza, Kayseri’mize ve Türkiye’mize huzurlu iftarlar yapmayı nasip eylesin. Mevlam, bu vatan topraklarında bayrağımızın gölgesinde özgür bir şekilde ezanımızı dinlerken nice nice bayramlar yapabilmeyi nasip etsin. Bu vesileyle hayırseverlerimize ‘Rabbim hayırlı ve bereketli kazançlar versin’ diye dualar ediyoruz" ifadelerini kullandı. Kocasinan Belediyesi’nin on bir ayın sultanı Ramazan ayı ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde düzenlediği iftar programı, dualarla sona erdi.
Kayseri Araçların düzenli sıvı bakımına dikkat Kayseri’de oto sanayicilik yapan Deniz Himmetoğlu, araç bakımında gecikmenin motora zarar vereceğini söyleyerek, "Araç sağlığı için bakımlarının düzenli yapılması gerekiyor" dedi. Düzensiz ve geç yapılan yağ bakımlarının motora zarar verebileceğini söyleyen Deniz Himmetoğlu; "Havalar ısındığında öncelikle yaz lastiklerini artık taktırmamız gerekiyor. Lastiklerin yanı sıra aracın sıvı bakımlarının da yapılması gerekiyor. Özellikle polen filtresine dikkat etmemiz gerekiyor. Yağ bakımı yapılmalı. Bu neyi kapsar dersek de yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi ve bununla birlikte antifrizi, hidroliklerin de kontrol edilmesi gerekiyor. Bu bakımlar ertelenirse aracın motorunda sıkıntılar olabilir. Yağ bakımı düzensiz yapıldığı ya da geciktirildiği zaman motora zarar verir. Bunun yanında kışlık lastikler değiştiği zaman, sıcaklara fazla dayanmadığı için çabuk biter, erime yapar" dedi. Himmetoğlu, lastiklerin değişmesinin de hem yol tutuşuna hem de yakıt tüketimine faydalı olacağını söyleyerek; "Bakımlar yapılmazsa motorun içinde kurumlar oluşmaya başlar ve katranlaşır. Vatandaşlarımız bu sebeplerden araçlarının bakımlarını düzgün yaptırsınlar. Lastiklerini değiştirsinler. Yazlık lastikler takıldığı zaman sıcaklarda yol tutuşu daha iyidir kışlıklara nazaran. Aynı zamanda yakıt tüketimini de düşürür" ifadelerini kullandı.
Ankara HAVELSAN’dan Mısır’da stratejik adım: Kader Fabrikası ile insansız kara aracı üretimi için anlaşma imzalandı HAVELSAN, Mısır’da faaliyet gösteren Kader İleri Sanayi Fabrikası ile insansız kara araçlarının ortak üretimi için anlaşma imzaladı. HAVELSAN, Mısır’da Arap Sanayileşme Örgütü’ne bağlı faaliyet gösteren Kader İleri Sanayi Fabrikası ile insansız kara araçlarının ortak üretimi için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Kader İleri Sanayi Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Tümgeneral Dr. Amr Abdel Aziz ile HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Şevket Ünal tarafından Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen’in de katıldığı törenle imzalandı. İş birliği çerçevesinde insansız kara aracı sistemlerinin üretimi, Türk mühendisliğinin ürünü olan teknolojilerin lisanslama ve teknik destek süreciyle Mısır’daki Kader tesislerinde gerçekleştirilecek. HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Şevket Ünal, yapılan iş birliğine ilişkin, "Bu iş birliği, yalnızca bir teknoloji transferi değil, aynı zamanda bilgi birikimi ve stratejik vizyon paylaşımıdır. Yüksek teknolojiye sahip insansız kara araçlarımızı birlikte üretecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ortaklık, her iki ülkenin savunma sanayii yetkinliklerini ileriye taşıyacak bir adım olacaktır" dedi. Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ise, "Kader Fabrikası, teknolojik kapasitesi ve kalite anlayışıyla Mısır’da örnek bir üretim üssü konumunda. Bu iş birliğinin HAVELSAN ile Kader arasında uzun soluklu bir stratejik ortaklığın ilk adımı olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı. HAVELSAN’ın otonom sistemler alanındaki yetkinliği HAVELSAN, otonom sistemler alanında geliştirdiği yenilikçi çözümlerle insansız kara araçlarında yapay zekâ destekli karar alma sistemleri, gerçek zamanlı veri işleme, sürü zekâsı, görev yönetim sistemleri ve gelişmiş sensör entegrasyonları gibi birçok alanda uluslararası rekabet gücüne sahip. Bu yetkinlikler; keşif, gözetleme, destek, güvenlik ve sınır hattı görevleri gibi çok çeşitli senaryolarda görev yapabilecek sistemlerin temelini oluşturuyor.