EKONOMİ - 13 Mayıs 2025 Salı 10:23

Cari denge Mart ayında 4 milyar 87 milyon dolar açık verdi

A
A
A
Cari denge Mart ayında 4 milyar 87 milyon dolar açık verdi

Mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon ABD doları açık kaydetti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mart ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon ABD doları açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.471 milyon ABD doları fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.840 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.


Yıllıklandırılmış verilere göre, Mart ayında cari açık yaklaşık 12,6 milyar ABD doları olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 58,1 milyar ABD doları açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi ile ikincil gelir dengesi sırasıyla 61,8 milyar ABD doları ve 398 milyon ABD doları fazla verirken, birincil gelir dengesi 16,7 milyar ABD doları açık verdi.


Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 2.672 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş olup, bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 1.343 milyon ABD doları ve 2.177 milyon ABD doları oldu.


Finans Hesabı 2025 yılı Mart ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar ABD doları, net portföy yatırımları 13,2 milyar ABD doları, krediler 37,9 milyar ABD doları ve ticari krediler 1,7 milyar ABD doları katkı verirken; net efektif ve mevduatlar 21,4 milyar ABD doları negatif yönlü etki etti. Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 11,7 milyar ABD doları oldu.


Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 338 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımları 1.026 milyon ABD doları artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 688 milyon ABD doları arttı.


Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 227 milyon ABD doları gayrimenkul alımı ve yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye’de 149 milyon ABD doları net gayrimenkul alımı yaptığı görüldü.


Portföy yatırımları Mart ayında 3.551 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti.


Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 399 milyon ABD doları ve DİBS piyasasında 1.522 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; yurt dışı yerleşiklerin bankalar ihraçlarında 782 milyon ABD doları net alış, Genel Hükümet ve diğer sektörler ihraçlarında sırasıyla 1.194 milyon ABD doları ve 428 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü.


Yurt dışından kredi kullanımlarında bu ay bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 2.830 milyon ABD doları ve 581 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmişken, Genel Hükümet 58 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirdi.


Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 839 milyon ABD doları ve 1.829 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 2.668 milyon ABD doları net artış kaydetti.


Resmi rezervlerde bu ay 15.126 milyon ABD doları net azalış oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Artan hava sıcaklıklarına karşı suyun önemi artıyor DÜZCE (İHA) – Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, artan hava sıcaklığına karşı uyarıda bulunarak günlük su tüketiminin 2 litrenin altına düşmemesi gerektiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının daha da artacağından bahseden Sağlık İl Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzceli halkına uyarıda bulundu. Kronik rahatsızlığı olan veya belli bir yaşın üzerindeki bireylerin, öğle saatlerinde açık alanlarda bulunmamaları gerektiğini ifade eden Dr. Yasin Yılmaz, mutlaka şapka ya da şemsiye kullanılmasını tavsiye etti. Özellikle yaz mevsiminde bol sıvı tüketmenin önemine de değinen Yılmaz, "Mevsim meyveleri ve sebzeleri hem vücut direncini artırıyor hem de su kaybını dengeliyor" ifadelerinde bulundu. Yılmaz, "Güneş, çok farklı alanlardan yansıyarak zarar verebiliyor. Sudan, aynadan, camdan gibi her şeyden yansıma özelliğine sahip. Güneş çarpmalarından dolayı ise vatandaşlar; ishal, tansiyon düşüklüğü ve ateş yükselmesi gibi şikayetler ile hastanelere geliyor. Bu belirtilere dikkat edelim ve bunun için de bol bol sıvı tüketelim. Güneşin altında gerekmedikçe vakit geçirmeyelim" şeklinde uyarıda bulundu. Günlük su tüketiminin 2 litrenin altına kalmaması gerektiğini işaret eden Doktor Yasin Yılmaz, "Vücudumuz terleyerek su atıyor bu nedenle belli bir oranda direnç kazanmak için bu döngüye su içerek katkıda bulunabiliriz. Sağlığımız adına su tüketimi asla göz ardı edilmemesi önemlidir" dedi. "Sporu sabah ve akşam tercih edin" Dışarıda çıkacakların açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih etmesi gerektiğini bildiren Yılmaz, "Dışarıda geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (11.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır" tavsiyesinde bulundu.