ASAYİŞ - 13 Eylül 2024 Cuma 16:24

Fatih’te 3 katlı metruk binanın çöktüğü anlar kamerada

A
A
A

Fatih’te 3 katlı metruk binanın çökmesi ile ortaya çıkan toz ve dumanın yola yayıldığı anlar kameraya yansıdı.

Dün akşam 23.00 sıralarında Fatih Zeyrek Mahallesi Büyük Karaman Caddesi’nde 3 katlı metruk binanın çökmesi ile ortaya çıkan toz ve dumanın yola yayıldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Boş olduğu öğrenilen bina çöktüğü sırada yoldan geçmekte olan bir vatandaş enkaz altında kalırken, ekipler tarafından kurtarılmıştı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntüde binadan parçaların yere düştüğü ve vatandaşların kaçıştıkları da görüldü.

Davut Has

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’un tapu senedi mezar başlıkları kayıt altına alınacak Samsun’un tüm mahallelerinde yapılacak çalışma ile süslemeleri, yazıları ve mimari özelliklerinin yanında tarihi bilgiler de veren mezar taşları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) öncülüğünde kayıt altına alınacak. OMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Yavuz Bayram ve 10 kişiden oluşan ekip, Samsun’un 17 ilçesi bin 251 mahallesindeki mezarlıklarda çalışma yapacak. Yapacakları çalışmalarla mezar taşları kayıt altına alınacak. İlgisiz kalan, yok olmak üzere olan milletlerin tapusu haline gelmiş mezar taşları bu sayede dijital ortama aktarılacak. "Mezarlıkları tarayarak Osmanlı Türkçesi yazılmış başlıkları tespit edeceğiz" Projeden bahseden Prof. Dr. Yavuz Bayram, "Bizim Samsun’la ilgili bir projemiz var. Üniversitemiz bu konuda tam destek veriyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yer alacağı bir proje olacak. Samsun’daki bütün mezarları gezeceğiz. Bin 251 mahalle var. Hepsini tek tek gezeceğiz. Mezarlıkları tarayarak Osmanlı Türkçesi yazılmış başlıkları tespit edeceğiz. Daha sonra tasnif ederek tescilleme işlemini yapacağız. Proje 3 yıllık projedir. Biz bunları tespit etmeksek etrafını saran bitkilerle bu başlıklar hiç gözükmeyecek. Bu mezar taşları bizim gizli hazinelerimizdir. Bu hazineleri biz her geçen yıl kaybediyoruz. Bu hazinelerin kaybolmasını önlemek için bulmamız, tespit etmemiz ve dijital ortama aktarmamız gerekiyor" dedi. "Mezar taşları o bölgenin tapuları hükmündedir" Mezarlar ve mezarlıklar bir bölgenin, coğrafyanın kime ait olduğunu gösterdiğini ifade eden Bayram, "Bir belde de örneğin mezarları inceleyerek, o beldenin kimlere ait olduğunu, orada hangi toplulukların yaşadığını, hangi dine mensup olduklarını ayrıntılı bilgilerle elde ediyoruz. Mezarlıklarda bulunan mezar taşları, başlıklar o bölgenin tapuları hükmündedir. Tarihi kaynaklarda bunu görebiliyoruz. Dolayısıyla mezarlıklar çok önemli bir folklor, kültürel ve tarihi birikim açısında önemlidir. Bazen nüfusla ilgili de bilgi alabiliyoruz. Bazen mezar taşlarında yazılan yazılarda o dönemde hangi hastalıkların yaygın olduğunu öğrenebiliyoruz. Bir salgın yaşanmış mı gibi bilgileri mezar başlıklarından öğrenebiliyoruz. Tabii, bunun çok farkında olduğumuz söylenemez. Hocalarımızın yaptıkları çalışmalarda, onların ortaya koyduğu somut verilerle Samsun’da Osmanlı döneminden kalma mezar taşlarının olduğu gösteriliyor. Samsun merkezinde, Çarşamba’da, Bafra’da mezarlıklar olduğunu gördük. Bunların dışında da özellikle Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezarlıklar var. Samsun’daki mezar taşlarının ilk olarak tespit edilmesi lazım. Çalışmaların Samsun’un tamamını kapsaması gerekiyor. Sadece belirli bir yerlerde değil. Çarşamba, Bafra, Vezirköprü ve merkez üzerinde çalışmalar yapılmış ama Ladik, Alaçam, Terme, Salıpazarı gibi bütün 17 ilçenin taranması gerekiyor" diye konuştu.
Kayseri Araçların düzenli sıvı bakımına dikkat Kayseri’de oto sanayicilik yapan Deniz Himmetoğlu, araç bakımında gecikmenin motora zarar vereceğini söyleyerek, "Araç sağlığı için bakımlarının düzenli yapılması gerekiyor" dedi. Düzensiz ve geç yapılan yağ bakımlarının motora zarar verebileceğini söyleyen Deniz Himmetoğlu, "Havalar ısındığında öncelikle yaz lastiklerini artık taktırmamız gerekiyor. Lastiklerin yanı sıra aracın sıvı bakımlarının da yapılması gerekiyor. Özellikle polen filtresine dikkat etmemiz gerekiyor. Yağ bakımı yapılmalı. Bu neyi kapsar dersek de yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi ve bununla birlikte antifrizi, hidroliklerin de kontrol edilmesi gerekiyor. Bu bakımlar ertelenirse aracın motorunda sıkıntılar olabilir. Yağ bakımı düzensiz yapıldığı ya da geciktirildiği zaman motora zarar verir. Bunun yanında kışlık lastikler değiştiği zaman, sıcaklara fazla dayanmadığı için çabuk biter, erime yapar" dedi. Himmetoğlu, lastiklerin değişmesinin de hem yol tutuşuna hem de yakıt tüketimine faydalı olacağını söyleyerek, "Bakımlar yapılmazsa motorun içinde kurumlar oluşmaya başlar ve katranlaşır. Vatandaşlarımız bu sebeplerden araçlarının bakımlarını düzgün yaptırsınlar. Lastiklerini değiştirsinler. Yazlık lastikler takıldığı zaman sıcaklarda yol tutuşu daha iyidir kışlıklara nazaran. Aynı zamanda yakıt tüketimini de düşürür" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Yaşlı ve engelliler bayrama Büyükşehir’in desteğiyle hazırlanıyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Evim Dünyalara Bedel" projesiyle Ramazan Bayramı öncesinde yaşlı ve engelli bireylerin evlerine misafir olmaya devam ediyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla 10 yıldır sürdürülen proje, bu yıl da kent genelinde ihtiyaç sahibi vatandaşların ev temizliği ve kişisel bakım hizmetlerini üstleniyor. Bugüne kadar 10 bin 259 haneye ulaşılan projeyle, 3 bin 957 hanede kişisel bakım, tamirat ve tadilat çalışmaları yapıldı. Ekipler, günlük ortalama 10 ila 14 hanede detaylı temizlik hizmeti vererek bayram hazırlıklarında vatandaşlara destek oluyor. Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde yapılan sosyal incelemeler sonucunda belirlenen 65 yaş ve üzeri yalnız yaşayan bireyler ile yüzde 70 ve üzeri engelli olan, bakıma muhtaç 65 yaş altı vatandaşlar bu hizmetten faydalanabiliyor. Büyükşehir Belediyesi Engelli Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, temizlik ve kişisel bakım hizmetlerine ek olarak boya-badana, ev kazalarını önleyici malzeme temini, soba kurulumu ve sökümü gibi hizmetler de sunuluyor. Yaşlı Koordinasyon Merkezi’nde bayram hazırlığı tamamlandı Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Yaşlı Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı danışanlar da Ramazan Bayramı öncesi unutulmadı. Merkezde hizmet alan yaşlı bireylerin kişisel bakım ve temizlik ihtiyaçları ekipler tarafından titizlikle karşılandı. Bayram öncesinde yapılan bu destekle, yaşlı bireylerin hem hijyeni iyileştirildi hem de moral ve motivasyonları artırıldı. Uygulama, yaşam kalitesini yükseltmeyi ve vatandaşların bayrama daha huzurlu bir ortamda girmesini amaçlıyor. "Vatandaşlardan teşekkür" Ramazan Bayramı öncesi evi temizlenen ve kişisel bakım hizmetinden faydalanan 85 yaşındaki Ökkeş Pak, "Çok mutlu oldum. 85 yaşındayım, iltihaplı romatizma nedeniyle zorluk yaşıyorum. Büyükşehir ekipleri evimize kadar geldi, her şeyle ilgilendiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çok teşekkür ederim. Hepinizden Allah razı olsun" dedi. Ökkeş Pak’ın eşi Mürşide Pak ise, "Bu temizlik beni çok mutlu etti. Eşim tıraş bile olamıyordu, içine kapanmıştı. Şimdi daha iyi. İnşallah bu proje devam eder. Fatma Şahin’i çocukluğundan beri tanırım, komşumuzdu. O zaman da yardımseverdi, şimdi de öyle. Allah kendisinden razı olsun" diye konuştu.
Kayseri Cep telefonunda bu uygulamayı kullananlar banka uygulamalarına erişemiyor Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, cep telefonlarında IPTV ve benzeri uygulamaların bulunduğu vatandaşların banka uygulamalarına erişiminin engellendiğini söyleyerek, "Bankalar da bir tedbir olarak eğer bu uygulamalar varsa benim uygulamamı çalıştırmamalısın diyor" dedi. Bankalar dışında resmi kuruluşların da denetlemeler yaparak kaynağı bilinmeyen uygulamaların olduğu cihazlara kurulum yapılmasına izin vermediğini söylen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu; "Bazı bankaların IPTV gibi uygulamaların olduğu cihazları kısıtlama sebebi aslında, bizim zaman zaman hep gündeme getirdiğimiz bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin onları kullanmayın ya da bu veri kaynağı anlamında bilinmeyen uygulamaların denetlenmeyen uygulamaların çok büyük sıkıntılar oluşturabileceği konusunda ki uyarılarımızın bir göstergesi diyebiliriz. Bankalar neden bu tarz uygulamaları olan cihazların kullanılmasını istemiyor dersek de çünkü bu uygulamaların içerisinde birtakım trojen dediğimiz truva atı dediğimiz virüs benzeri yazılımlar yer alıyor. Bu ne yapıyor sizin bilgisayarınızı sık sık kullandığımız bir terim, zombiye çeviriyor. Yani zombiye çevirmesi demek? Burada sizin cihazınızı, bilgisayarınızı ve telefonunuzu kendininmiş gibi kullanıp bir takım işlemleri size yaptırması demek. Haliyle de sizin İP’niz üzerinden bu işlemler çıkıldığı için de herhangi bir durumda sizin sorumluluk alacağınız ortamın oluşturulmasıdır. İşte bankalar da bir tedbir olarak eğer bu uygulamalar varsa benim uygulamamı çalıştırmamalısın diyor. Çünkü haliyle siz oraya bir şifre girdiniz bu şifreleri kaydetti ve kendisine gönderilmesini sağladı. O zaman ne olacak haliyle sizin banka hesaplarınıza girebilecek ya da diğer işlemleri yapabilecek. Aslında banka kuruluşları öncü oldu ama diğer kurumlar da resmi anlamda iş yapan kurumlar da artık bu tarz denetleme yaparak kaynağı bilinmeyen uygulamalar varsa kendi uygulamasının yüklenmesine izin vermiyor" dedi. Topuzoğlu, bu tarz uygulamaların sosyal medya hesaplarını da ele geçirebileceğini söyleyerek, "Sosyal medya hesaplarına da erişim elbette sağlanabilir. Çünkü sizin cihazınıza girip de o izinleri aldıktan sonra her türlü bilgiye ulaşabilir. Biz verileri daha önce de söylediğimiz gibi internet tarayıcılarında belirli bir yere kayıt ediyorduk. Şifre yöneticisinde saklıyorduk. Bu veri tabanı da ulaşılabilir ve haliyle bunun üzerinde bizim birçok hesabımız da ele geçirilme riski ile karşı karşıya kaldı. Tabii ki sosyal medya hesaplarının da şifreleri bu şekilde kayıtlı olduğu için, bunlara erişilebilir. Yasal olmayan hiçbir şey bulunmamalı, onları kullanmamalıyız. Yani bir program kullanırken de işte haliyle lisans ücretleri çok pahalı geldiği için belki de insanımız bir nevi mecburiyetten dolayı yöneliyor ama o programın içerisinde ne olduğunu bilmiyoruz. Yani bir aktivasyon sağlarken size nasıl bir etki bırakacağı ya da sıkıntı oluşturabileceğini bilmiyoruz. Bundan dolayı nasıl ki işte o IPTV’ler yasal değilse haliyle hırsıza güven olmaz diyorum ben bu noktada o tarz yazılımları kullanmak da daha büyük sorunları yanında getirebiliyor" ifadelerini kullandı.
Sinop Sinop’ta sel felaketinin ardından yapılan taşkın kontrol duvarları su görmeden dökülmeye başladı Sinop’un Türkeli ilçesine bağlı Hamamlı köyünde, 2021’de yaşanan sel afeti üzerine Yarna Çayı üzerine fore kazık marifetiyle yapılan taşkın kontrol duvarları, henüz su debisinin artmamasına rağmen ortadan yarılmaya ve dökülmeye başladı. Köy Muhtarı Ahmet Özcan, bu duruma tepki gösterdi. Hamamlı Köyü Muhtarı Ahmet Özcan yaptığı açıklamada, "Yarna Çayı üzerindeki istinat duvarının yapımından itibaren kısa bir süre sonra ciddi yapısal sorunlar yaşanmaya başladı. Sel felaketi sırasında meydana gelen hasarları önlemek amacıyla yapılan bu duvar, şu anda henüz su debisi artmamışken bile ortadan yarılmalar ve yıpranmalar göstermeye başladı. Bu durum, duvarın zayıf bir şekilde inşa edildiğini ve su baskınlarına karşı yeterince dayanıklı olmadığını gösteriyor. Yetkililerden, sorunun bir an önce çözülmesini ve köyümüzün güvenliğini sağlamaya yönelik daha sağlam önlemler alınmasını talep ediyoruz" dedi. Özcan, duvarın daha fazla hasar görmeden güçlendirilmesi gerektiğini ve sel felaketinin önlenmesi adına daha etkin bir yapılaşma yapılması gerektiğini vurguladı. Köy sakinlerinin endişeli olduğunu belirten Özcan, köydeki diğer altyapı çalışmalarının da gözden geçirilmesini istedi. Taşkın kontrol duvarlarının DSİ tarafından yapıldığı öğrenildi.