ASAYİŞ - 16 Aralık 2025 Salı 09:26

GAİN Medya’ya operasyon: 3 kişi gözaltına alındı

A
A
A
GAİN Medya’ya operasyon: 3 kişi gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘kara para aklama’ soruşturması kapsamında GAİN Medya’ya operasyon düzenlendi. Operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, GAİN Medya Anonim Şirketi ve Anahat Holding Anonim Şirketi’ne Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atandı.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, şüpheli Berkin Kaya’nın hesap hareketleri incelendiğinde çok sayıda ve yüksek tutarlı nakit yatırma ve çekme işlemlerinin bulunduğu, işlemlerin kaynağının anlaşılamadığı, şahsın SWIFT işlemlerinin yoğun olduğu ve yurt dışındaki bazı şirketlere yüklü miktarda para transferleri gerçekleştirdiği belirlendi.


Şüpheli Kaya’nın ortağı olduğu firmalar incelendiğinde, bu ölçekte para transferlerini açıklayabilecek yeterli sermaye yapısı veya ticari faaliyetinin tespit edilemediği, hesaplarının yasadışı bahis ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanıldığına ilişkin çok sayıda istihbarat bulunduğu, hesaplarda dolaşan yüklü miktarların kaynağının da açıklanamadığı belirlendi.



"Şirkete yaklaşık 450 milyon TL tutarında ödeme yapıldığı tespit edildi"


Yapılan araştırmalar ve MASAK raporu doğrultusunda, 2020 yılında kurulan GAİN Medya Anonim Şirketi’nin yüzde 50 hissesinin 2024 yılında şüpheli Berkin Kaya tarafından devralındığı, bu devir öncesi ve sonrasında 19 Nisan 2024 ile 22 Ekim 2024 tarihleri arasında şirkete toplam 310 milyon TL nakit, 88 milyon TL havale/EFT ve 9 Ocak 2025’te 1 milyon dolar olmak üzere toplamda yaklaşık 450 milyon TL tutarında ödeme yapıldığı tespit edildi.


29 Kasım 2024 tarihli genel kurul toplantısında şirket sermayesinin 1 milyar TL’ye çıkarıldığı, sermaye artışının 380 milyon TL’den fazlasının ortakların şirketten alacaklarının sermayeye mahsubu yoluyla karşılandığı, şirket finansmanının büyük ölçüde yüklü nakit girişleri ve yurtdışı kaynaklı transferlerle sağlandığı anlaşıldı. Soruşturma kapsamında para hareketlerinin miktarı, sıklığı ve yöntemi itibarıyla ticari hayatın olağan akışına aykırılık taşıdığı değerlendirildi.



"Suç gelirlerinin aklanmasına yönelik organize bir finansal yapı oluşturuldu"


Öte yandan 12 Aralık 2024’te şüpheli Selahattin Aydın tarafından tek ortaklı ve 10 milyon TL sermaye ile kurulan Anahat Medya Anonim Şirketi’nin, GAİN Medya Anonim Şirketi’ni 22 Ocak 2025 tarihinde 450 milyon TL bedelle devraldığı, aynı tarihte nakit sermaye artırımına gidilerek sermayesinin 470 milyon TL’ye çıkarıldığı belirlendi. Anahat Medya Anonim Şirketi tarafından 28 Ocak 2025 ve 22 Ağustos 2025 tarihleri arasında GAİN Medya Anonim Şirketi’ne yaklaşık 1 milyar 76 milyon TL tutarında EFT ve havale işlemi gerçekleştirildiği, bu işlemlerin finansmanının Selahattin Aydın’ın hesabına yatırılan yüklü miktardaki nakit paralarla sağlandığı ve söz konusu tutarların kısa süre içerisinde GAİN Medya Anonim Şirketi’ne aktarıldığı anlaşıldı. İşlemler birlikte değerlendirildiğinde, suç gelirlerinin aklanmasına yönelik organize bir finansal yapı oluşturulduğuna dair kuvvetli şüphe bulunduğu soruşturma kapsamında belirlendi.



GAİN Medya’ya TMSF kayyum olarak atandı


Elde edilen deliller doğrultusunda, şüpheliler Berkin Kaya, Barbaros Reşat Gülcan ve Selahattin Aydın’ın yakalanması amacıyla İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bugün eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 3 şüpheli de yakalanırken, suçtan elde edildiği değerlendirilen taşınır ve taşınmazlara el konuldu. İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar doğrultusunda ise GAİN Medya Anonim Şirketi, GAİN Studio Prodüksiyon Anonim Şirketi, GAİN Shorts Medya Anonim Şirketi, Anahat Holding Anonim Şirketi, Anahat Medya Anonim Şirketi, 3B Yazılım Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ve Berton Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım olarak atandı.



GAİN Medya’ya operasyon: 3 kişi gözaltına alındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Sandıkçı: "Eğitimin her aşamasında öğrencilerin yanındayız" "Başkan Okulumda" programıyla ilçedeki öğrencilerle buluşmaya devam ededen Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "Eğitim yolculuğunun her aşamasında öğrencilerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz" dedi. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’nın ilçede hayata geçirdiği eğitim projeleri ve öğrencilere yönelik destekleri takdirleri toplarken, öğrencilerin taleplerini ve önerilerini dinlediği buluşma programları ise ilgiyle takip ediliyor. ’Başkan Okulumda’ programıyla ilçedeki öğrencileri okullarında ziyaret eden Başkan İbrahim Sandıkçı, öğrencilerle hedefleri üzerine sohbet ederek onlardan eğitim çalışmalarına dair taleplerini ve önerilerini dinliyor. Öğrencilerin ve ailelerin talepleri doğrultusunda eğitim projelerine yön verdiklerini dile getiren Başkan İbrahim Sandıkçı, "Canik’imizde kaliteli ve nitelikli eğitim seferberliğimizi sürdürüyor, ‘Eğitim Dostu Belediye’ ünvanımızla yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz" diye konuştu. Eğitime tam destek Ücretsiz eğitim programlarından burs desteğine kadar eğitime yönelik birçok örnek projeyi sürdürdüklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Eğitime yönelik uygulamaya aldığımız ve hayata geçireceğimiz her projemizi, öğrencilerimizin ve ailelerimizin talepleri doğrultusunda şekillendiriyoruz. Başkan Okulumda programımızla sevgili öğrencilerimizle ve kıymetli öğretmenlerimizle buluşmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimizi okullarında ziyaret ettiğimiz programımız çerçevesinde, öğrencilerimizle hem hayalleri ve hedefleri üzerine muhabbet ediyor hem de onların taleplerini ve önerilerini dinliyoruz. Eğitime yönelik yeni destek programlarımızın ve projelerimizin hazırlık sürecini, öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Burs desteği, sınav ücret desteği, çanta ve kırtasiye seti desteği ile öğrencilerimizin ve ailelerimizin eğitim harcamalarına katkılarda bulunurken, yapay zekâ, robotik kodlama, yazılım, siber güvenlik ve akademiye hazırlık gibi birçok alanda ücretsiz eğitim programlarımızla eğitim yolculuğunun her aşamasında öğrencilerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da Kazak edebiyatı rüzgarı esti UNESCO’nun 15 Aralık’ı Dünya Türk Dili Ailesi Günü ilan etmesi ve Kazakistan’ın 34. Bağımsızlık Yıl Dönümü dolayısıyla İstanbul’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Rami Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programda Kazak edebiyatı panel, söyleşi, kazak halk müzikleri konseri ve film gösterimiyle katılımcılara tanıtıldı. Burada bir konuşma yapan Kam-Us Yayınları yayın yönetmeni Aydemir Gültekin, "Kazak edebiyatı, sadece Kazak halkının değil, bütün Türk dünyasının kültürel hazinesi niteliğindedir. Bu edebiyat, Muhtar’dan Abay’dan, ondan öncesinde Ahmet Yesevi’den ondan da öncesinde Tonyukuk’tan kalan, yüzyıllardır sözlü gelenekten yazılı kültüre uzanan derin bir birikimi barındırır. O yüzden bu edebiyat ve sanatın Türkiye’de daha çok bilinmesine, daha yaygın olmasına çalışıyoruz. Böyle geniş çaplı bir etkinlik ilk kez düzenleniyor. Bu ve bu tür programlarla Türk gençliğinin Kazak edebiyatını daha yakından tanımasını istedik. Bunların bilinmesi ve tartışılması iki ülke arasında kültürel bağları daha da güçlendirecektir" dedi. Programa ev sahipliği yapan Rami Kütüphanesi müdürü Ali Çelik ise Rami Kütüphanesi’nin yalnızca bir okuma mekanı değil; Türk dünyasının ortak dili, hafızası ve kültürel mirasının buluşma noktası olduğunu vurguladı. Çelik, Kazak edebiyatının Türk dünyası edebiyatları içerisindeki güçlü yerine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin ortak kültürel bağları pekiştirdiğini ifade etti. Programda Dulat İsabekov’un eserinden uyarlanan "Baluan Şolak" isimli film gösterimi yapıldı ve katılımcılara "Dirlik" kitabı hediye edildi.