GÜNDEM - 12 Aralık 2025 Cuma 10:38

İSPARK’lara yüzde 33 zam

A
A
A
İSPARK’lara yüzde 33 zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde İstanbul’da İSPARK ücretlerine yönelik yüzde 33’lük zam teklifi oy çokluğu ile kabul edildi. Zamlı tarifenin ise 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği öğrenildi.

İBB Meclisi Aralık ayı toplantısı 3’üncü oturumu Saraçhane’deki İBB binasında yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında toplanan mecliste İSPARK ücretleri, mezarlık tarifeleri ve çeşitli belediye hizmet kalemlerini kapsayan zam teklifleri görüşüldü. Bu teklifler İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Karara göre İSPARK’ın otopark ücretlerine yaklaşık yüzde 33 oranında zam yapıldı. Mezarlık hizmetlerindeki bazı uygulamalarda ise yüzde 200’e varan zam içeren düzenlemeler de kabul edildi. Zamlı tarife ise 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Meclis Toplantısı öncesi konuşan CHP Meclis üyesi ve Tarife Komisyonu Başkanı Mustafa Karaoğlu ise yaptığı konuşmada, "Şimdi, yüzde 200’lük zam nerelerde geçerli? Mezarlıkları aslında böyle sınıflandırmak, daha kolay uygulama yapılabilmesi açısından mezarlıklar şube müdürlükleri tarafından bölgelere ayrılmış durumda. Birinci grup mezarlık, ikinci grup mezarlık şeklinde. Birinci ve ikinci grup mezarlıklar işte bu dediğimiz yüzde 200’lük ve uygulaması son derece daha az olan, bütün toplam uygulama içerisinde yani yüzde 1’lik, yüzde 2’lik bile bir uygulamayı alana sahip olmayan bir uygulamadan bahsediyoruz. Bu yerler için tabii ki buralarda yer bulmak zaten zor. Herkesin ulaşabileceği, herkesin bu hizmetten faydalanabileceği bir alan değil. O nedenle buradaki sınırlı sayıda olan alanlar için böyle bir fiyat politikası uygulanmıştır. Ama vatandaşlarımızın kullanacağı o alanlardaki artış oranlarımız yüzde 50’dir. 272 lira olan ruhsat bedeli 408 liraya yükselmiş. Yüzde 200’lük artış burada söz konusu değil. Karacaahmet, Çengelköy Yeni Kısım, Nakkaştepe, Zincirlikuyu. Bu mezarlıklara defin yapmak isterseniz bir yakınınızı, burada daha fazla bir bedel ödemeyi, eğer tabii bulabilirseniz, yine söylüyorum, defin için bir yer bulabilirseniz yüksek bir miktarda bedel ödemek durumunda kalıyorsunuz. 17 bin liradan 53 bin liraya çıkmış" diye konuştu.

"İlk giriş ücretlerine ortalama yüzde 33’lük bir zam veriyoruz"

İSPARK’a yapılan zam oranıyla ilgili de konuşan Karaoğlu, "Bizim bu yeni tarifemizle ilk giriş ücretlerine ortalama yüzde 33’lük bir zam veriyoruz. Ama ondan sonra süre uzadıkça zam oranımız yüzde 10’a kadar düşüyor. İlk 1-2 saatlik ücret yüzde 33. Ama onun dışında diğer ücretlerin hepsinde yüzde 10’luk bir artış söz konusu" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ Valiliği’nden denetim açıklaması Kapalı çarşıda yapılan denetimlere ilişkin Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, "Denetimde hiçbir işletmeye yasal işlem yapılmamış olup işletmelere mevzuat kapsamında bilgilendirici eğitim ve rehberlik uygulaması gerçekleştirilmiştir" ifadelerine yer verdi. Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, "İlimizde yürütülen gıda denetimleri; vatandaşlarımızın güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla ilgili kurumlarımız tarafından mevzuat çerçevesinde düzenli olarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen denetimlerin amacı herhangi bir kesimi mağdur etmek değil; halk sağlığını korumak, güvenilir gıda arzını temin etmek ve kayıt dışı üretimin önüne geçmektir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağılığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında, yıl boyunca titizlikle yürütülen gıda denetim faaliyetlerimiz Ramazan ayı boyunca arttırılmıştır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi(CİMER)’ ne yapılan şikayete istinaden halkımızın alışveriş için yoğun talep gösterdiği kapalı çarşıda 11.03.2026 tarihinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetim gerçekleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın güvenilir gıda tüketmesi adına kapalı çarşı esnafına etiketsiz ürün satmaması, gıdaların muhafaza koşullarına ve hijyene dikkat edilmesi hususunda uyarılarda bulunulmuştur. Bu denetimde hiçbir işletmeye yasal işlem yapılmamış olup işletmelere mevzuat kapsamında bilgilendirici eğitim ve rehberlik uygulaması gerçekleştirilmiştir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün amacı köylü ürünü adı altında satılan ama köylü ürünü olmayan, merdiven altı olarak üretilen özellikle büyük çoğunluğu il dışından gelen ve hijyenik olmayan şartlarda üretilen süt ürünlerinin satışının önüne geçmektir. Köylülerimizin kendi getirdikleri ve pazarda, marketlerde ya da kapalı çarşıda satılan ürünlere hiç bir işlem yapılmamaktadır" denildi.