ASAYİŞ - 17 Ocak 2025 Cuma 12:12

İstanbul merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonu: 21 gözaltı

A
A
A
İstanbul merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonu: 21 gözaltı

İstanbul merkezli 9 ilde düzenlenen operasyonda, sosyal medyada tanıştıkları kişilerle buluştukları sırada cep telefonlarını ele geçirerek hesaplarından para aktaran çete çökertildi. 7 milyon lira dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 21 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Öte yandan şüphelilerin ağlarına düşürdükleri kurbanlarıyla buluştukları anlar kameraya yansıdı.


Sosyal medya ve arkadaşlık uygulamaları üzerinden dolandırıcılık yapan bir suç örgütü, 5 müştekiyi toplamda 7 milyon lira dolandırdı. Mağdurların şikayetleri üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri harekete geçti. 9 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 21 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin sosyal medya ve arkadaşlık uygulamalarında mağdurlarla iletişime geçerek buluşma ayarladığı, ardından buluşma sırasında mağdurların telefonlarını ele geçirip mobil bankacılık uygulamaları üzerinden hesaplarına erişerek yüksek miktarda para transfer ettikleri belirlendi. Ayrıca çaldıkları telefonları daha sonra sattıkları da öğrenildi.



9 ilde eş zamanlı baskın


Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 14 Ocak’ta İstanbul merkezli Ankara, Tekirdağ, Kocaeli, Giresun, Antalya, Hatay, Hakkari ve Muğla’da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, çok sayıda suç kaydı bulunan örgüt lideri M.B.’nin de aralarında bulunduğu 21 şüpheli yakalandı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü’nden Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.



5 müştekiden 7 milyon lira dolandırdılar


Suç örgütünün toplamda 5 müştekiyi dolandırarak yaklaşık 7 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 5’inin kadın olduğu öğrenilirken, ifadelerinde suçlamaları kısmen kabul ettikleri ve suçu birbirlerine attıkları belirtildi. Şüphelilerden birinin adliyeye sevki sırasında, “Niye burada olduğumu bilmiyorum, ben de dolandırıldım” dediği öğrenildi. Öte yandan, şüphelilerin müştekilerle buluştukları anlar güvenlik kameralarına yansıdı.



Emniyet vatandaşları uyardı


Emniyet yetkilileri, sosyal medya ve arkadaşlık uygulamalarını kullanan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bu tür dolandırıcılık olaylarına maruz kalanların da vakit kaybetmeden polise başvurmaları gerektiği vurgulandı.



İstanbul merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonu: 21 gözaltı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.