ASAYİŞ - 12 Aralık 2025 Cuma 08:53

İstanbul’da çete operasyonu: 20 gözaltı

A
A
A
İstanbul’da çete operasyonu: 20 gözaltı

İstanbul’da çıkar amaçlı çetelere yönelik düzenlenen operasyonlarda 20 şüphelinin yakalandığı bildirildi. Yakalanan kişiler 7 farklı eyleme karışmakla suçlanıyor.


İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce, il genelinde çeşitli eyleme katılan çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.


Savcılık talimatıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde "Nitelikli Yağma", "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma", "Silahlı Tehdit" gibi suçlar da dahil 7 ayrı eyleme karıştıkları tespit edilen bir çetenin üyeleri polis takibine takıldı. Yapılan teknik ve fiziki takiple yerleri tek tek belirlenen şüphelileri yakalamak için dün operasyonun düğmesine basıldı.


Birçok ilçede yapılan eş zamanlı operasyonlarda 20 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Baskın yapılan adreslerdeki aramalarda ise bir ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Yakalanan çete dertleri tevkif edilerek emniyete götürüldü. Gözaltındaki kişiler hakkında yürütülen tahkikat işlemleri devam ediyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Sürekli susama ve yorgunluk diyabet habercisi olabilir Diyabetin sinsi başlangıç gösterdiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Eşenli, "Sürekli susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi çoğu zaman önemsenmiyor. Oysa bunlar diyabetin erken sinyalleridir. Erken tanı, komplikasyonların önlenmesinde büyük rol oynar. Diyabet yalnızca kan şekeri yüksekliği değildir, tedavi edilmediğinde tüm organları etkileyebilen ciddi bir metabolik hastalıktır" dedi. VM Medical Park Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Eşenli, toplumda giderek yaygınlaşan diyabet hastalığının erken dönemde çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Eşenli, "Diyabet yalnızca kan şekeri yüksekliği değildir, tedavi edilmediğinde tüm organları etkileyebilen ciddi bir metabolik hastalıktır" şeklinde konuştu. "Belirtilerin hafifliği teşhisi geciktirebiliyor" Diyabetin sinsi başlangıç gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Eşenli, "Sürekli susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi çoğu zaman önemsenmiyor. Oysa bunlar diyabetin erken sinyalleridir. Erken tanı, komplikasyonların önlenmesinde büyük rol oynar" şeklinde konuştu. "Diyabetin iki farklı tipi olsa da sonuçları benzerdir" Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki temel formda görüldüğünü dile getiren Uzm. Dr. Eşenli, "Tip 1 diyabet genellikle çocukluk döneminde başlar ve insülin eksikliği sonucu ortaya çıkar. Tip 2 diyabet ise yetişkinlerde daha sık görülür ve insülin direnciyle ilişkilidir. Her iki durumda da kontrolsüz kan şekeri kalp, böbrek, göz ve sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir" dedi. "Tip 1 diyabet yaşam boyu insülin gerektirir" Tip 1 diyabetin ani başlangıç gösterebileceğini vurgulayan Eşenli, hızlı kilo kaybı, sık idrara çıkma ve ağızda aseton kokusunun önemli belirtiler arasında yer aldığını belirterek, "Tedavinin temeli insülindir. Bilinçli beslenme ve düzenli aktiviteyle hastalar güvenle yaşamlarını sürdürebilir" ifadelerini kullandı. "Tip 2 diyabet doğru alışkanlıklarla kontrol edilebilir" Tip 2 diyabetin günümüzde en sık görülen diyabet türü olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Eşenli, "Fazla kilo, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme temel risk faktörleridir. Diyet, egzersiz ve ilaç tedavileriyle kan şekeri kontrol altına alınabilir" dedi. "Diyabet tüm vücudu etkileyebilir" Diyabetin uzun dönemde çoklu organ hasarına yol açabileceğini hatırlatan Eşenli, "Kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve sinir hasarı en sık karşılaşılan komplikasyonlardır. Düzenli takip ve kişiye özel tedavi bu nedenle kritik öneme sahiptir" dedi. "Doğru yönetimle diyabetle sağlıklı bir yaşam mümkündür" Diyabet tanısının kişilerde hayatın olağan akışını bozmak zorunda olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Halil Eşenli, "Kan şekeri doğru kontrol edildiğinde bireyler sağlıklı bir yaşam sürdürebilir. En güçlü savunma, bilinçli hareket etmek ve hekim önerilerine uymaktır" diyerek sözlerini tamamladı.
Adana Mahallenin yol ve yeşil alanı belediye tarafından bir türlü yapılmadı Adana’da Seyhan ilçesine bağlı Mithatpaşa Mahallesi’nde planlamada yol ve yeşil alan görünen yerlerin yıllardır bir türlü hayata geçirilmemesine vatandaş isyan etti. Mithatpaşa Mahallesi’nde aylardır çözülemeyen kapalı yollar ve atıl bırakılan park alanı, mahalle halkını isyan ettirdi. Mahalleliler, Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’ne defalarca başvurmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını belirterek, sorunun büyüyerek devam ettiğini söyledi. Belediyeden gelen cevap mahalle sakinlerini şok etti Mahalle sakinlerinden Ertan Yıldırım, park alanı ve 3 adet kapalı yol için yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığını belirterek, "İlgili kurumlara defalarca başvurduk. CİMER’e yazdık, bizden 80-100 kişilik imza istendi, topladık ve resmi başvurumuzu yaptık. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nden gelen yazıda bu alanın 2026 yılı projelerine bile alınmadığı bildirildi. Çocuklarımız okula giderken korkuyor. Atıl alanda uyuşturucu pazarlıkları yapıldığını bile görüyoruz" dedi. "Bölgede ciddi bir imar ve yol sorunu var" Mahalle sakini Hasan Özel Yavuz ise bölgede ciddi bir imar ve yol sorunu olduğunu şu sözlerle anlattı: "Mevcut projelerdeki yolların çoğu istimlak edilmiş. Çıkmaz bir sokakta sıkışıp kaldık. Karşıdaki 10 dönümlük bahçenin 4 bin 50 metrekaresi okul tarafında imarlı, kalan kısmın yeşil alan olarak açılması gerekiyor ama hiçbir işlem yapılmadı. Türkmenbaşı tarafında parası ödenen 7 metrelik hatta oturanlar var, yine bir hareket yok. Güneydeki evler 12 metrelik yolun 4 metresini işgal etmiş durumda ama yıllardır işlem yapılmadı."
Mersin Mersin Büyükşehir Belediyesinin birimler arası futbol turnuvasına start verildi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye personelinin katılımıyla düzenlenen 4. Birimler Arası Futbol Turnuvasının açılışında başlangıç vuruşunu yaparak, belediyenin 13 binden fazla çalışanıyla büyük bir aile olduğunu vurguladı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Macit Özcan Spor Tesislerinde düzenlenen, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi 4. Birimler Arası Futbol Turnuvası’nın açılış maçına katılarak başlangıç vuruşunu gerçekleştirdi. Büyük bir coşku ile başlayan turnuvanın ilk gününde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı-Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı karşı karşıya geldi. Başkan Seçer her iki grubun da başlangıç vuruşunu gerçekleştirdikten sonra dairelerin personeli ile maçı izledi. "13 binden fazla çalışma arkadaşımla çok büyük bir aileyiz" Çalışma arkadaşları ile bir arada olmaktan büyük bir keyif aldığını söyleyen Başkan Seçer, "Futbol turnuvamızın 4.’sünü yapıyoruz, bu organizasyonun fikir babası ise Genel Sekreterimiz Olcay Tok, ona teşekkür ediyoruz. Her zaman iş, çalışma, stres olmaz. Kendinize de zaman ayırmanız lazım, bu turnuva bu nedenle önemli. Ailenizle, çocuklarınızla burada bir arada olmanıza çok mutlu oldum. Biz Büyükşehir Belediyesi, MESKİ ve diğer iştiraklerimiz, 13 binden fazla çalışma arkadaşımla çok büyük bir aileyiz" sözlerine yer verdi. "Ülkemize hizmet yapmanın gururunu, onurunu hep beraber yaşayalım" Turnuvanın bir arada olmak için bir araç olduğunu, asıl amacın keyifli zaman geçirmek olduğunu vurgulayan Seçer, "Çok güzel 18 takımımız var. Çok güzel mücadeleler olacak. Turnuva boyunca hem sportif mücadele olacak hem de seyir zevki olacak. Tüm takımlarımıza başarılar diliyorum. Darısı her sene burada bu turnuvayı tekrarlamaya" dedi. Çalışma arkadaşları ile her zaman bir arada güzelce zaman geçirmeyi umut ettiğini söyleyen Seçer, "Memleketimize, milletimize, ülkemize hizmet yapmanın gururunu, mutluluğunu, onurunu hep beraber yaşayalım. Hepinizi çok seviyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz, başarımız daim olsun. Elinize, yüreğinize sağlık" sözlerine yer verdi. Seçer, konuşmasının ardından turnuvanın ilk maçına çıkacak olan Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile de İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı-Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığı takımlarının yapacağı maçların başlangıç vuruşunu yaparak turnuvaya start verdi. Turnuvada Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından Başkan Seçer’e üzerinde ‘Vahap Seçer’ yazılı forma hediye edildi.
Eskişehir Sporda yapılan en sık hata ’Fazla yüklenme’ Sporda yapılan en sık hatanın fazla yüklenmek olduğunu ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, "Spor yaparken bazı kurallara dikkat edilmeli. Daha hızlı sonuç alayım" düşüncesi, çoğu zaman daha hızlı sakatlanmaya yol açabilir" uyarısında bulundu. "Ağır yüklerin altına girmek sakatlığın en kolay yoludur" Sporun sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, "Spor salonlarının giderek dolduğu, insanların sağlığına daha çok yatırım yaptığı bu dönemde sakatlıklar da maalesef sık sık kapıyı çalıyor. Hızla motive olup aynı hızla sakatlanıp spora ara vermek, çoğu kişinin ortak hikâyesi. Oysa sakatlanmadan, keyifle ve sürekli spor yapmanın sırrı birkaç basit ama etkili prensipte saklı" dedi. "Isınmadan spora başlamayın" Isınmadan yapılan antrenmanı soğuk motorla araba sürmeye benzeten Kurnaz, "Kaslara, eklemlere ve sinir sistemine "başlıyoruz" demeden ağır yüklerin altına girmek sakatlanmanın en kolay yoludur. Aynı şekilde antrenman sonrası soğuma ve hafif esneme de vücudu normale döndürerek iyileşmeyi hızlandırır" uyarısında bulundu. "Güçlü görünen bir bacak, zayıf bir kalçayı telafi etmeye çalışırken sorun çıkarabilir" Sporun türü ne olursa olsun, hareketin doğru yapılmadığında yükün yanlış bölgelere bindiğini vurgulayan Kurnaz, "Bu yüzden özellikle ağırlık antrenmanlarında, koşuda veya ani hareketlerde teknik temelin sağlam olması gerekir. Sakatlıkların önemli bir kısmı ise kas dengesizliklerinden çıkar. Güçlü görünen bir bacak, zayıf bir kalçayı telafi etmeye çalışırken sorun çıkarabilir. Kuvvet antrenmanlarını düzenli yapmak, omurga ve kalça bölgesi kaslarını ihmal etmemek ve dengeyi sağlamak bu yüzden önemlidir" dedi. "Kas, antrenmanda değil uykuda onarılır. Dinlenmeyen vücut güçlü değil, kırılgandır." Birçok sporcunun yaptığı hatanın fazla yüklenmek olduğuna dikkat çeken Kurnaz, "Daha hızlı sonuç alayım" düşüncesi, çoğu zaman daha çok sakatlanmaya yol açabilir. Antrenman yükünü kademeli artırmak, vücuda uyum sağlaması için zaman tanımak gerekir. Burada haftalık yük artışını yüzde 10 ile sınırlayan kural, basit ama etkilidir. Bunların yanında dinlenmenin ve uykunun hakkını vermek, modern spor dünyasının en çok tekrarlanan ama en az uygulanan gerçeğidir. Kas, antrenmanda değil uykuda onarılır. Dinlenmeyen vücut güçlü değil, kırılgandır" uyarısında bulundu. "Spor dünyasında en çok duyulan ama en tehlikeli cümle "Bir şey olmaz, devam et" Doğru ayakkabı seçimi, uygun zemin ve çevresel şartlara dikkat etmenin sporun detayları değil, sakatlanma zincirinin birer parçası olduğunu ifade eden Kurnaz, "Onları yok saymak zincirin kopmasına neden olabilir. Spor dünyasında en çok duyulan ama en tehlikeli cümle ’Bir şey olmaz, devam et’tir. Oysa çoğu sakatlık, küçük bir uyarının görmezden gelindiği anlarda gelişir. Spor, hayatımıza güç, enerji ve disiplin katar. Ancak bu yolculuğun sürdürülebilir olması için akıllı, planlı ve bilinçli hareket etmek şart. Unutmayın; en iyi sporcu en ağırını yapan değil, en uzun süre sağlıklı kalabilendir. Sağlıklı spor yapmanın püf noktalarını öğrenmek için bu işi bilen uzman kişilerden öğrenmek ve uygulama sırasında da azami dikkat etmek gerekir" dedi.