GÜNDEM - 06 Ekim 2024 Pazar 10:09

İstanbul’un grafitili vagonları böyle görüntülendi

A
A
A
İstanbul’un grafitili vagonları böyle görüntülendi

İSTANBUL(İHA) Duvarları, trenleri ve iz bırakabilecekleri bir çok noktayı boyayan grafitiçiler kimilerine göre vandal, kimilerine göre ise sokak sanatçıları. Türkiye’de trenlerin grafiti ile boyanması yasadışı olmasına rağmen sanatçılar, onlarca vagonu boyayarak şehri griden kurtarıp, renk katıklarını belirtiyorlar.


Kökeni eski çağlara dayanan grafiti, kendini ifade etme gelecek nesillere bir mesaj ve iz bırakmak olarak asırlar boyunca şekil aldı. Almanya’da ikinci dünya savaşı sonrası yükselen rap kültürü beraberinde bir çok farklı sanatı getirdi. Duvarları ve trenleri boyayan gençler mesajlarını veya isimlerini göstermek istediler. Dünya’da bazı ülkelerde trenlerin camlarını boyamadan yapılan grafitilere izin veriliyor. Ancak Türkiye’de yolculuk yapılan trenlerin vagonlarının boyanması yaşa dışı. Bazı belediyeler ise bu sokak sanatını değer görüp şehrin farklı noktalarında grafiticiler ile anlaşıp duvarları süslüyorlar. Grafiticiler ise bu işin bir düzen içerisinde kamu yararına çevrilmesinin şehre gri vagonlardan daha güzel estetik bir renk katacaklarını ifade ediyor.


Onlarca boyalı grafiti vagonları ise havadan çekilen görüntülerde ilginç manzaralar oluşturdu. Adeta bir film platosunu andıran trenlerin bakım ve bekleme yeri görenlerin dikkatini çekiyor. İstanbul’da ise sürekli grafiti ile boyanmış vagonları görebiliyorsunuz.


“Madem boyuyorsunuz, öyle bir boyayın ki herkes sevsin”


Grafiti’nin hip hop kültürünün en isyankar tarafı olduğunu ifade eden Ünlü Rap Sanatçısı Fuat Ergin, “Türkiye’de illegal şekilde duvar boyamak halkı bile kışkırtıyor. Sen terörist misin? diye sana saldırıp dövebiliyorlar. Ben rap yapmadan önce gider trenleri boyardım. Yazdıklarımız temizlenince Almanya’da camları çizmeye başladılar. Trenlere gittiğin zaman çok iyi eserler yapman gerekiyor. Çünkü onu herkes görüyor. Kamu malına zarardan doğan bir şey. Sistemin baskısına karşı verilen bir tepki aslında. Bu şehirde hepimiz birlikte yaşıyoruz. O zaman birbirimizi dinleyelim. Bu çocukları çağırın trenleri madem boyuyorsunuz, öyle bir boyayın ki herkes sevsin deyin. Türkiye modeli için bunu konuşuyorum. Almanya’da bunu yapamazsınız. Almanya’da bu iş illegal olmasından dolayı yaşıyor” diye konuştu.


“Modern çağın sanatı olarak kabul ediliyor”


Türkiye’nin ilk grafiti ajansı Boyalı Ellerin kurucusu Ulaş Çelik, “Benim başladığım dönemlerde biraz daha kaçak kısmı bizleri cezbettiği için o şekilde başladık. Günümüzde modern çağın sanatı olarak kabul ediliyor. Birçok akademik eğitim almış kişilerde grafiti sanatı ile uğraşıyor. Artık ana akım sanat kollarından birisi oldu. Trenlere grafiti yapmak aslında bu sanatın ilk çıktığı günden bu güne gelen bir şeydir. Eskiden internet ağları çok gelişmediği dönemlerde çalışmalarımızı internete yükleyemediğimiz için trenlere grafiti yapardık. Özellikle yük trenlerine yapardık. Halkalıda tren garına gidip yurt dışındaki sanatçıların eserlerini görüp kendimizi geliştirmeye çalışırdık. Kaçak grafiti yapıyorsanız eğer yaptığınız grafitinin risk oranı yaptığınız çalışmanın karizmasını artırır” dedi.


“Bunu kamu yararına çevirmek mümkündür”


Yurt dışında bazı ülkelerde camı boyamazsanız trenlere grafiti yapmak yasal olduğunu ifade eden Çelik, “Ben bunun doğru yöntem olduğuna inanıyorum. Ülkemizde ise Haydarpaşa Garı’nın tadilata alınması ile birlikte kullanılmayan trenler grafiticilere açılıp boyama izni verildi. Vatandaşlar tarafından sevilen bir proje oldu. Bu grafitli trenler moda ve film çekimleri için kullanıldı. Bence diğer yolcuların görüş hakkına zarar vermeden yapılan eserler şehre değer katacaktır. Bizim ülkemizde tren boyamak yasak. Bu devlet görevlileri ve grafiticileriçin zor bir durum. Bence bunu kamu yararına çevirmek mümkündür.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa Belediyesi’nden, okul menüsü desteği Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerin ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrencileri için başlattığı ücretsiz okul menüsü desteğine devam ediyor. 2022 yılında hayata geçirilen program, öğrencilere her gün sağlıklı ve dengeli beslenme olanağı sunarak ailelerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Çocuklarımızın açlıkla sınanmaması, ülke genelinde çözüm için çaba sarf edilmesi gereken en öncelikli mesele olmalıdır” dedi. Muratpaşa Belediyesi’nin maddi imkanı olmayan ailelerin öğrencileri için oluşturduğu menü, çocukların günlük vitamin, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayacak şekilde diyetisyenler tarafından özenle hazırlanıyor. Aşevi ekipleri, her sabah yiyecek paketlerini öğrenci evlerine ulaştırarak ailelere sağlıyor. Başkan Uysal, aşevini ziyaret etti Geçen eğitim döneminde belediyenin aşevinde hazırlanan toplam 112 bin 530 yemek paketi, 538 hanede yaşayan 879 öğrenciye ulaştırıldı. Okul menüsü hazırlıklarını aşevinde inceleyen Başkan Uysal, çocukların fiziksel, sosyal, zihinsel ve psikolojik gelişimleri için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Başkan Uysal, “Çocuklarımızın açlıkla sınanmaması, ülke genelinde çözüm için çaba sarf edilmesi gereken en öncelikli mesele olmalıdır” dedi. Başkan Uysal, Türkiye’de yoksulluğun derinleştiğine ve özellikle kadınlar ile çocukların bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “OECD verilerine göre Türkiye’de her beş çocuktan biri yeterli beslenemiyor ve her dört çocuktan biri okula aç gidiyor. Sosyal yardımlarla geçinmeye çalışan halk, yüksek gıda fiyatları nedeniyle karbonhidrat, yağ ve basit şeker ağırlıklı beslenmeye yöneliyor. Bu durum obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Muratpaşa Belediyesi olarak ihtiyaç sahibi komşularımıza destek olmaya devam edeceğiz.” Ücretsiz okul menüsü desteğinden yararlanmak isteyenler, 444 80 07 numaralı telefondan Turunç Masa Çağrı Merkezi’ni arayarak başvuruda bulunabilir.
Ankara İzmir Büyükşehir Belediyesine 3 milyon 854 bin 237 liralık çevre kirliliği cezası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’de yapılan denetimlerde Büyükşehir Belediyesi’nin atık su kirliliğine neden olduğu ve Tire’de vahşi depolama yapıldığının tespit edilmesi üzerine 3 milyon 854 bin 237 TL ceza uyguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin yaptığı denetimlerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Torbalı’daki atık su arıtma tesisinden numuneler alındı. Yapılan analiz sonucu atık suların standart değerleri sağlayacak şekilde arıtılmadığı belirlenerek, 929 bin TL ceza kesildi. Menemen Atık Su Arıtma Tesisi’nin de aynı şekilde standarda uygun arıtılmayan suyu deşarj ettiği tespit edildi. Tesisi işleten Büyükşehir Belediyesi’ne 464 bin 585 TL ceza uygulandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kiraz Atıksu Arıtma Tesisi’nin ise atık suları hiç arıtmadan doğrudan deşarj ettiği belirlendi. İlgili kanuna istinaden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 161 bin 568 TL ceza verildi. Ayrıca Tire’de vahşi depolama yapıp çöpleri açık araziye döktüğü belirlenen Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 299 bin 84 TL ceza uygulandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuyla ilgili sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bakanlığımız İl Müdürlüğü ekipleri tarafından İzmir’de yapılan denetimlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Torbalı’daki ve Menemen’deki atık su arıtma tesislerinin standartlara aykırı ve çevre kirliliğine neden olacak şekilde atık su deşarj ettiği, Kiraz Atıksu Arıtma Tesisi’nin atık suları arıtmadan deşarj ederek su kirliliğine neden olduğu, Tire’de ise gerekli izinleri ve çevresel önlemleri almadan vahşi çöp depolama yaparak çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilmiştir. İlgili Çevre Kanunu’na istinaden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 854 bin 237 TL idari para cezası uygulanmıştır" denildi.