GENEL - 06 Eylül 2022 Salı 16:00

Kanser Savaşçıları Derneği’nden kan bağışı çağrısı

A
A
A
Kanser Savaşçıları Derneği’nden kan bağışı çağrısı

Kanser Savaşçıları Derneği, anlamlı bir kampanyaya imza attı.

Kanser Savaşçıları Derneği, anlamlı bir kampanyaya imza attı. Kızılay’ın da desteklediği “Damardan Kahramanım Olur musun?” sloganlı kampanya çerçevesinde kan bağışı çağırısında bulunuldu.


Kanser Savaşçıları Derneği, 2015 yılından bu yana kanser hastalarının zorlu tedavi sürecinde yanlarında oluyor ve hayat kalitelerini koruyabilmeleri için pek çok proje ve kampanya yürütüyor. Yine bu çerçevede Kanser Savaşçıları Derneği, toplumda kan bağışı farkındalığına yönelik “Damardan Kahramanım Olur musun?” sloganıyla kampanya başlattı. Kızılay’ın desteklediği “Damardan Kahramanım Olur musun?” kampanyası için ünlü oyuncu Hatice Şendil gibi pek çok ünlü de kampanyaya destek vermek için kamera karşısına geçti. Yine sürekli kan nakli almak zorunda olanlar da kamera karşısında mesajlar verdi. İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, Pediatrik Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Malbora, Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Belma Kurdoğlu Akgün, Türk Kızılay Kan Hizmetleri Medikal Direktörü Dr. Levent Sağdur ve Türk Kızılay Kan Hizmetleri Kan Bağışçısı Yönetimi Müdürü Dr. Metin Kalender de topluma kan bağışı çağırısında bulundu.


“Pandemi döneminde kan bağışı oranları azaldı”


Kan bağışıyla ilgili konuşan Belma Kurdoğlu Akgün, “Bugün burada kanser hastalarında kan ihtiyacına vurgu yapmak amacıyla yeni bir kampanya başlatıyoruz, ismi ‘Damardan kahramanım olur musun?’ Onun basın tanıtımını yapmak için bir aradayız. Kan bağışı genel anlamda çok önemli. Kanser hastalarında aslında kan ihtiyacı genel olarak bilinen akut durumlarda yani trafik kazası, ameliyatlarda ihtiyaç olduğu yönünde. Ancak biz şunu biliyoruz ki Amerika’daki istatistiki verilere göre aslında toplumun yüzde 25 kan ihtiyacı sadece kanser hastaları tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla kan, kanser hastaları için gerçek bir ihtiyaç. Biz de buna vurgu yapmak ve toplumumuzu kan bağışına davet etmek için bir aradayız. Aslında Türk milletinin kan bağışına bakışı gayet olumlu. Yalnız bildiğiniz gibi geçtiğimiz pandemi döneminde ve maalesef bu sadece ülkemizde değil bütün dünyada bir sorun oldu. Çünkü kan bağışı oranları ciddi oranda azaldı. Bu aslında direkt olarak pandemi ile alakalı olan bir durum. Bizim ülkemizde sadece yaz dönemi ve genel olarak ramazan aylarında kan bağışlarında bir azalma görülüyor. Ama geçtiğimiz son üç yıl içerisinde özellikle pandemi bu durumu çok etkiledi” açıklamasında bulundu.


“Kan ver, hayat kurtar; damardan kahraman ol”


Kan vermek için gereken koşullardan bahseden Başkan Akgün, “Aslında 50 kilonu altında olmamak şartıyla ve önemli bir hastalığı olmayan herkes, kadınlar dört ayda bir erkekler üç ayda bir kan bağışı yapabilir. Biz bütün halkımızı gerçekten kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Unutmamak gerekir ki kan vererek hayat veriyorsunuz. Dolayısıyla biz diyoruz ki; kan ver, hayat kurtar; damardan kahraman ol” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Galatasaray’da 4 değişiklik Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, son oynadıkları kupadaki Başakşehir maçının 11’ine göre Kasımpaşa karşılaşmasında 4 değişiklik yaptı. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Galatasaray evinde Kasımpaşa ile mücadele ediyor. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk son oynadıkları Ziraat Türkiye Kupası’ndaki RAMS Başakşehir maçının 11’ine göre Paşa karşısında 4 değişiklik yaptı. Buruk; Arda Ünyay, Gabriel Sara, Gökdeniz Gürpüz ve Ahmed Kutucu’nun yerine Davinson Sanchez, Lucas Torreira, Yunus Akgün ve Barış Alper Yılmaz’a görev verdi. Galatasaray’ın 11’i Sarı-kırmızılılar mücadeleye; Günay Güvenç, Roland Sallai, Abdülkerim Bardakcı, Davinson Sanchez, Kazımcan Karataş, Lucas Torreira, İlkay Gündoğan, Yunus Akgün, Leroy Sane, Barış Alper Yılmaz ve Mauro Icardi 11’i ile başladı. Yedeklerde ise Batuhan Şen, Gabriel Sara, Ahmed Kutucu, Kaan Ayhan, Yusuf Demir, Gökdeniz Gürpüz, Yusuf Dağhan Kahraman, Ege Araç, Cihan Akgün ve Arda Ünyay bekledi. Taraftarlardan Mauro Icardi’ye destek Galatasaraylı taraftarlar, ısınma sırasında Arjantinli futbolcu Mauro Icardi’ye ayrı destekte bulundu. Sarı-kırmızılı taraftarlar, bütün futbolcuları tribüne tek tek çağırırken, Icardi’yi ise iki kere davet etti. 32 yaşındaki futbolcu, taraftarların isteğini kırmayarak iki defa onların yanına gitti ve üçlü çektirdi. Galatasaraylı taraftarlar ayrıca Mauro Icardi için, ’Bir oyuncudan daha fazlası, ruhumuzun parçası’ pankartı da açtı.
Erzincan Erzincan’da Üç Aylar başlangıcında Terzibaba Külliyesi’nde sabah namazı programı düzenlendi Erzincan’da Üç Aylar’ın başlaması dolayısıyla İl Müftülüğü tarafından Terzibaba Külliyesi’nde özel bir sabah namazı programı düzenlendi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, manevi bir atmosferde geçmesi dikkat çekti. Sabah namazının hep birlikte kılınmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve dualar edildi. İl Müftülüğü yetkilileri, programın Üç Aylar’ın ruhuna uygun şekilde düzenlendiğini belirterek, vatandaşların bu dönemi ibadet ve dua ile değerlendirmelerinin önemine değindi. Programa katılan vatandaşlar, bu tür dini etkinliklerin toplumsal birlik ve dayanışmayı güçlendirdiğini ifade ederek, manevi duyguların pekişmesine vesile olduğunu söylediler. İl Müftülüğü yetkilileri, ilerleyen günlerde Üç Aylar boyunca çeşitli dini sohbet, mevlit ve programların da düzenleneceğini duyurdu. Erzincan’da düzenlenen sabah namazı programı, hem bireysel hem de toplu ibadet imkanını sunarak, vatandaşlara ruhani bir deneyim yaşattı. Etkinlik, yerel halkın dini değerler ve toplumsal bağlılık açısından bir araya gelmesini sağladı ve özellikle aileler ile gençlerin yoğun katılımıyla dikkat çekti. İl Müftülüğü, Üç Aylar boyunca bu tür programların devam edeceğini belirterek, vatandaşları dini faaliyetlere katılmaya davet etti. Bu sayede hem manevi kazanımlar sağlanacak hem de toplumda birlik ve beraberlik duygusu pekiştirilecek.