GÜNDEM - 25 Nisan 2025 Cuma 16:27

Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "39 ilçede 365 ayrı noktada dönüşüm faaliyetlerimiz sürüyor"

A
A
A
Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "39 ilçede 365 ayrı noktada dönüşüm faaliyetlerimiz sürüyor"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, "İstanbul’umuzun 39 ilçesinde 365 ayrı noktada bizim dönüşüm faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu alanlarda 113 bin bağımsız birimin projelendirme süreci, 42 bin bağımsız birimin inşaatı devam etmektedir. Bahsettiğim 39 ilçedeki 365 proje alanında 157 bin bağımsız birimin yapım ve projelendirme çalışmaları sürmektedir" dedi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ve Yarısı Bizden Kampanyası’yla ilgili açıklama yaptı. Bahçelievler’de kentsel dönüşüm çalışması kapsamında yapımı tamamlanan bir binanın önünde açıklama yapan Alp, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ilk anından itibaren tüm bakanlık ekipleriyle sahada tarama çalışması yapıldığını, kontrollere de devam edildiğini belirtti.



"İstanbul’umuzda 923 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlandı"


Şu ana kadar can ve mal kaybıyla ilgili bir ihbar almadıklarının altını çizen Alp, "2012’den bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 6306 sayılı Kanun kapsamında İstanbul’umuzda 923 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlandı. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı olarak Bakanımız Sayın Murat Kurum’un vizyon ve talimatlarıyla İstanbul’umuzun 39 ilçesinde 365 ayrı noktada bizim dönüşüm faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu alanlarda 113 bin bağımsız birimin projelendirme süreci, 42 bin bağımsız birimin inşaatı devam etmektedir. Bahsettiğim 39 ilçedeki 365 proje alanında 157 bin bağımsız birimin yapım ve projelendirme çalışmaları sürmektedir. Bununla birlikte 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespitleri yapılmış ve inşası süren yaklaşık 51 bin, toplamda 208 bin konut ve iş yerinin inşası, projelendirme süreci İstanbul’umuzda devam etmektedir" dedi.



"208 bin bağımsız birimin projelendirilmesi ve üretilmesi devam etmektedir"


Bahçelievler Belediyesi ile birlikte proje geliştirdiklerini söyleyen Alp, "208 bin bağımsız birimin projelendirilmesi ve üretilmesi devam etmektedir. Bakanlığımızın. Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızın 1 buçuk milyon destekle yarısı hibe ve yarısı kredi olacak şekilde verdiği destekle tamamlanmış bir binanın önündeyiz. Burası afete dayanıklı hale getirildi. Riskli olan bir binanın dönüşümüyle kısa süre içerisinde özel sektör iş birliğiyle bakanlığımızın mali desteğiyle dönüşümünü tamamladığı bir binadır. 8 konut. 6 dükkan. Hem oturan vatandaşlarımıza hem yüklenici firmamıza hayırlı olmasını diliyorum. Yarısı Bizden Kampanyamız, 1 buçuk milyon mali desteğin sağlandığı İstanbul’umuzun 39 ilçesinde riskli yapıların dönüşmesiyle ilgili açıklanan çok önemli bir kampanyadır. 6 Şubat depremlerinde, 2 gün önce olan İstanbul depreminde ülkemizdeki deprem gerçeği kentsel dönüşüm projelerini, dönüşümün zorunluluğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Bütün vatandaşlarımıza Yarısı Bizden Kampanyası’nda binalarını bir an evvel dönüştürmeleri ile ilgili Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüzden hibe ve kredi kullanımıyla ilgili, bununla birlikte ilgili ilçe belediyelerinde riskli yapı tespiti süreci ve yıkımı ile ilgili bilgi alabilirler. Şu an Yarısı Bizden Kampanyası’nda mali destekle İstanbul’umuzda dönüşüm yapılan bağımsız birim sayısı 21 bin. 40 bine yakın vatandaşımız da konutu ve iş yerini dönüştürmekle ilgili projesini sürdürüyor. Toplamda 61 bin gibi bir rakam var. 21 bin bağımsız birimden ruhsat alan ve inşası arkamda gördüğünüz gibi tamamlanan, tamamlanmak üzere olan, devam eden 2 bin 125 tanesi şu an bulunduğumuz Bahçelievler ilçesinde. Burada yoğun bir talep var. Tüm ilçelerimizden binaları riski olan vatandaşlarımızın hem Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız hem ilçe belediyelerimizden sürecin nasıl işletilmesi ile ilgili bilgi alıp, dönüşme başlamalarını arzu ediyoruz. Biz alan bazlı az önce bahsettiğim 365 ayrı alanda dönüşüm faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ülkemizin deprem gerçeğinden dolayı sayın bakanımızın talimatlarıyla 81 ilimizde, İstanbul’umuzun 39 ilçesinde biz durmadan, duraksamadan kentsel dönüşüm faaliyetlerimize hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Önemli olan vatandaşlarımızın önce can güvenliği, sonra mal güvenliği. Yeniden aynı kayıpları yaşamamak için, yeniden büyük depremlerden önce alabildiğimiz kadar önlem alabilmek için gayretlerimizi sürdürüyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir ’Dur’ ihtarına uymadı, 122 bin lira ceza yedi Nevşehir’de polisin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki motosiklet sürücüsü, önce motosiklet ile daha sonra da yaya kaçmaya çalıştı. Yakalanan sürücüye 122 bin lira para cezası kesildi. Güzel Yurt Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde uygulama yapan trafik polisi ekiplerinin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki plakasız motosiklet sürücüsü İbrahim P., kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Sevk edilen ekiplerin de ’dur’ ihtarına uymayan sürücü, mahalle aralarına girerek izini kaybettirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin kendilerini takip ettiğini fark eden sürücü tekrar kaçmaya başladı. Ürgüp Caddesi üzerinde ters şeritten kaçan ve kavşaklara ters şeritten giren çocuk sürücü kırmızı ışıklarda da durmadı. Polis ekipleri motosikletin gidiş istikametinde gerekli tedbirleri alarak motosiklet sürücüsünü durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 15 dakika kadar polis ekiplerinden kaçan sürücü Cevher Dudayev Mahallesi Aksaray Caddesi üzerinde yakalanacağını anlayınca motosikleti yol kenarına bırakarak, motosiklette yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki arkadaşı ile birlikte kaçmaya devam etti. Ekiplerin kovalamacası sonrasında yakalanan sürücü ve motosiklette yolcu olarak bulunan arkadaşı ekipler tarafından gözaltına alınarak çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Yapılan sorgulamada çocuk sürücünün ehliyetinin olmadığı ve bu nedenle kaçtığı belirlendi. 15 yaşındaki sürücüye çeşitli maddelerden 122 bin lira ceza yazıldı. Motosiklet trafikten men edildi.
Kütahya Kütahya’da şehir içi toplu taşıma ücretlerine zam Kütahya’da şehir içi toplu taşımada uygulanacak yeni bilet ücretleri, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. Kütahya Belediye Meclisi’nin 3. Dönem 1. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek ele alınırken, şehir içi ulaşımı doğrudan ilgilendiren ücret tarifesi görüşmeleri öne çıktı. Toplantının üçüncü gündem maddesinde, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı tarafından sunulan fiyat artışı talebi müzakere edildi. Söz konusu talep, Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2025 tarihli ve 354 sayılı kararıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Eşel Mobil Sistemi kapsamında değerlendirilen talep doğrultusunda hazırlanan komisyon raporu, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, şehir içi toplu ulaşımda tam biniş ücreti 30 lira olarak belirlendi. İlkokul ve lise öğrencileri için indirimli kart ücreti 17 liraya, üniversite öğrencileri için biniş ücreti 24 liraya yükseltildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ikamet kartı ücreti 22 lira olarak güncellenirken, üniversite hattı olarak bilinen 16 numaralı hatta biniş bedeli 12 lira oldu. Basın kartı kullanan yolcular için ücret 20 lira olarak belirlenirken, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 30 lira, banka komisyonu ise 6 lira olarak uygulanacak. NFC ve QR kod ile yapılan temassız ödemelerde biniş ücreti 38 lira olarak belirlendi. Aktarma ücretinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve bu bedel 10 lira olarak korunmaya devam edecek. Yeni ücretlerin, belediye tarafından belirlenecek tarihten itibaren uygulanacağı bildirildi.