GÜNDEM - 28 Şubat 2026 Cumartesi 10:26

Kepçe komşu eve girdi, genç kız çığlık atarak yardım istedi

A
A
A

İstanbul’un Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleştirilen bina sırasında bitişik apartmanların duvarları zarar gördü. Yan taraftaki apartmanların duvarlarında deliklerin açılma anı cep telefonu ile kaydedildi. Hasar gören dairelerde yıkılan duvarların müteahhit ekipleri tarafından yeniden örüldüğü görüldü.

Olay, önceki gün Zeytinburnu Nuripaşa Mahallesi’nde bulunan ve riskli olduğu gerekçesiyle yıkımına başlanan binada meydana geldi. Yıkım yapılan yapı havadan görüntülenirken, iş makinesinin müdahalesiyle binanın kısa sürede büyük bölümünün çöktüğü görüldü. İstanbul’da özellikle bitişik nizam yapılaşmanın yoğun olduğu eski mahallelerde benzer olayların zaman zaman yaşandığı biliniyor. Uzmanlara göre binaların duvarlarının birbirine bitişik inşa edilmesi ve yapıların ekonomik ömrünü tamamlamış olması, yıkım sırasında yan binaların zarar görme riskini artırıyor. İddiaya göre söz konusu yıkımın kepçe ile yapılması nedeniyle kontrolsüz darbeler yan binalarda hasara yol açtı. Mahalle sakinleri, makaslı iş makinesiyle yapılan yıkımlarda titreşimin ve darbenin daha kontrollü olduğunu, bu nedenle benzer sorunların daha az yaşandığını öne sürdü.

Yıkım anında çekilen görüntülerde, kepçenin bitişik binanın duvarına doğru uzandığı ve duvarın içeri doğru çöktüğü anlar yer aldı. İç mekânda ise tuğla ve beton parçalarının odaya savrulduğu, zeminin molozla dolduğu görüldü.

"Mal kaybını her zaman telafi ederiz"

Yıkımı gerçekleştiren müteahhit Hasan Yaman, binanın riskli ve çürük olduğunu belirterek, "Duvarlar yıkıldıktan sonra yaklaşık yarım saat içinde bütün duvarları yeniden ördük. Ekibimiz burada hazır bekliyordu. Gece açık kalma gibi bir durum olmadı. Bu tür şeylere müsaade etmiyoruz. Bir sehpa kırıldı, bir kişinin gözlüğü kırıldı. İki dairenin duvarında yaklaşık bir buçuk metrelik delik açıldı. Bunların hepsinden haberimiz var. Yıkım bittikten sonra hasar tespiti yapıp zararları karşılayacağız. Mal kaybını her zaman telafi ederiz ama can kaybını telafi edemeyiz. Bu yüzden binaları önceden boşalttık" ifadelerini kullandı.

"Kepçe salonun içine girdi, çığlık attım"

Yıkım sırasında evinde ders çalıştığını söyleyen üniversiteye hazırlanan öğrenci Zeynep İlhan Sancar ise yaşadığı korku dolu anları anlattı. "Öğrenciyim, YKS’ye hazırlanıyorum. Evimde ders çalışıyordum. Bir anda her şey zangır zangır titremeye başladı. Gürültü yaklaştı, kafamı çıkarıp video çekmeye başladım. O sırada kepçe salonun içine girdi. Neye uğradığımı şaşırdım, çığlık atmaya başladım. Camı açıp ‘Durdurun’ diye bağırdım ama durmadılar Sancar, kendilerine önceden yeterli bilgilendirme yapılmadığını iddia ederek, "İlk kata girdiklerinde durmaları lazımdı. Ama üst katlara da devam ettiler. Annem ve komşularım sinir krizi geçirdi. ‘Parasını ödeyeceğim’ demekle olmaz. Bu yaşadığımız korku parayla telafi edilemez" diye konuştu.

Apartmanda duvarı yıkılan Beyhan Alp, "Bodoslama girdiler. Bir kere değil, ikinci kez duvara vurdular. Gece sabaha kadar uyuyamadık. Soğukta kaldık. Baştan makasla başlasalardı bu kadar zarar olmazdı" dedi.

Öte yandan, yıkımın daha sonra kepçe yerine makas yöntemiyle devam ettiği ve çalışmaların kontrollü şekilde sürdürüldüğü öğrenildi. Yetkililerin hasar tespit çalışmalarını tamamlamasının ardından zarar gören dairelerde onarım sürecinin başlatılacağı bildirildi.

Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta "Medeniyetler beşiği" Ani’ye ziyaretçi akını Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri, 2025 ve 2026 verileriyle ziyaretçi sayısındaki artışı gözler önüne serdi. "Medeniyetler beşiği", "dünya kenti", "bin bir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da anılan tarihi alan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk üç ayında ise 42 bin kişi bölgeyi gezerek tarihi atmosferi yerinde deneyimledi. Mart ayının sonlarına beyaza bürünen ören yeri, havadan görüntülendi. Özellikle bahar aylarının gelmesine rağmen karla kaplı beyaz örtüsünü koruyan Ani Ören Yeri’nde ziyaretçi sayısında gözle görülür artış yaşanırken, ören yerindeki tarihi yapılar turistlerin ilgisini çekiyor. Ani Katedrali, Ebu’l Menuçehr Camii ve sur kalıntıları başta olmak üzere birçok eser, ziyaretçilere adeta açık hava müzesi deneyimi sunuyor. Kars turizminin en önemli ayaklarından biri olan Ani Ören Yeri, sadece tarihi dokusuyla değil, eşsiz coğrafyasıyla da dikkat çekiyor. Arpaçay Nehri kıyısında yer alan bölge, ziyaretçilere hem kültürel hem de doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Ani Ören Yeri’ne her geçen gün ilginin daha da arttığını belirten Kars Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, "Koruma listesinde olan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında ziyaretçi sayısını artırdı. 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmıştır. Tabi bununla birlikte tarihi ve kültürün önemli bir rotasyonu olan Ani Ören Yeri’nde her geçen gün ziyaretçi sayısı fazlalaşmakta, ören yerinde geçmişten bu tarafa yapılan Ani kazı çalışmaları da halen sürdürülmekte, bu kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilimizde yabancı ve yerli turist sayısının katlayarak gideceğini göreceğiz" dedi. Kars’ta turizm hareketliliğinin artmasıyla birlikte konaklama, yeme-içme ve ulaşım sektörlerinde de yoğunluk yaşanırken, esnafın yüzü gülüyor. Ani Ören Yeri’nin yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilmesi ise Kars turizmini canlı tutuyor. Öte yandan, Ani Ören Yerini 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk 3 ayında ise Ani Ören Yeri 42 bin kişiye kapılarını açtı.