KÜLTÜR SANAT - 02 Ekim 2025 Perşembe 12:33

Mehteran gösterileri Yıldız Sarayı’nda sona erdi

A
A
A
Mehteran gösterileri Yıldız Sarayı’nda sona erdi

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen mehteran gösterileri yaz boyunca Dolmabahçe, Topkapı ve Yıldız Sarayı’nda gerçekleştirildi. Son gösteri Yıldız Sarayı’nda yapılırken, çok sayıda vatandaş ise gösteriyi ilgiyle izledi.


Milli Saraylar Başkanlığı tarafından gelenek haline getirilen yaz dönemi mehteran gösterileri sona erdi. Haziran ayında başlayan gösteriler, salı günleri Dolmabahçe, çarşamba günleri Topkapı Sarayı, perşembe günleri ise Yıldız Sarayı’nda devam etti.


Son gösteri Yıldız Sarayı’nda ziyaretçilerle buluştu


Sezonun son gösterisi ise Yıldız Sarayı’nın 1. Avlusu’nda düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği, ‘Plevne Marşı’, ‘Tekbir’, ‘Cenk Marşı’, ‘Bu Bayrak’, ‘Mehterhane-i Hakani Marşı’ ve ‘Hücum Marşı’ gibi eserler seslendirdi. Mehteran gösterilerine yerli ve yabancı turistlerin ilgisi yoğundu.


"Mehteran takımının sesini duydum hemen fotoğraf çekmek istedim"


Yıldız Sarayı’na atmosferi tatmak ve keyifli bir gün geçirmek için geldiğini söyleyen Rabia Bektay, "Kardeşimle beraber Yıldız Sarayı’nı gezmeye geldik. Kendim de tarihle ilgileniyorum. Buradaki atmosferi tatmak ve keyifli bir gün geçirmek için geldim. Mehteran takımının sesini duydum hemen fotoğraf çekmek istedim. Bizim atalarımızın tarihi. Çok hoşuma gitti. Keşke daha önce gelseydim geç kalmışız. Bir sonraki gösteriye de geleceğiz" ifadelerini kullandı.


"Mehter konserini seyretmek için geldim"


Mehteran gösterisini izlemeye gelen Ata Kutlu ise, "Mehter konserini seyretmek için geldim. İlk konsere zaten gelmiştim. Bugün sonuncu konser sanırım. Son konseri de kaçırmak istemedim. Dünyanın en eski askeri bandosu. Umarım gelecek yaz da aynı coşku ve heyecanla devem edeceğiz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.