SAĞLIK - 17 Eylül 2024 Salı 09:40

Prof. Dr. Özdil’den canlı yayında ileri endoskopi dersi

A
A
A
Prof. Dr. Özdil’den canlı yayında ileri endoskopi dersi

‘8. Gastroenteroloji Günleri’ Türkiye’nin alanında önde gelen hekimlerini bir araya getirdi. Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, Akalazya hastalığının tedavisinde uygulanan POEM operasyonunu canlı yayında gerçekleştirirken, güncel endoskopi tekniklerini de genç hekimlere aktardı.


Öncü isimlerin deneyim ve birikimlerini paylaştığı 8. Gastroenteroloji Günleri’nde Biruni Üniversitesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, karaciğer yağlanması ile Hepatit B ilişkisine dikkat çekti.


Gastroenterolojinin öncü isimlerinden büyük katılım


Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede konuşan Prof. Dr. Özdil, "Gastroenteroloji Günleri, Türkiye çapında yaklaşık 60 civarındaki eğitim araştırma hastanesi ve diğer bütün gastroenteroloji camiasını kapsayan büyük bir organizasyon. Güncel gelişmeler takip edilirken, canlı yayınlarla da endoskopideki ileri teknikler uygulanarak katılımcılara yeni ufuklar açılıyor. Bu kapsamda 8’incisi düzenlenen ulusal çaptaki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gastroenteroloji Günleri’ne Türkiye’nin her bölgesinden hekimlerimiz ve gastroenteroloji alanının önde gelen isimleri katılım sağladı" diye konuştu.


"Karaciğer yağlanması toplumun 3’te birini etkiliyor"


Prof. Dr. Özdil canlı yayında gerçekleştirilen operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:


"Akalazya tedavisinde kullanılan yemek borusundaki darlığı endoskopik yolla ameliyat gerekmeksizin açma işlemini, canlı yayında POEM tekniğiyle gerçekleştirdik. Bu konudaki bilgi ve tecrübelerimizi de genç hekimlere aktardık. Kongrede karaciğer yağlanması ve Hepatit B ilişkisine dikkat çektik. Hepatit B Türk toplumunda yüzde 4 civarında görülüyor. Karaciğer yağlanması da yine toplumun 3’te birini etkiliyor. Bunların birlikteliği halinde karaciğerde oluşturacağı sorunları en güncel yayınlarla birlikte destekleyerek katılımcılarla paylaştık.”



Prof. Dr. Özdil’den canlı yayında ileri endoskopi dersi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.