ASAYİŞ - 12 Eylül 2025 Cuma 13:20

Sahte diploma davasında Ekrem İmamoğlu’na öğrenim durumu soruldu

A
A
A
Sahte diploma davasında Ekrem İmamoğlu’na öğrenim durumu soruldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu, lisans diplomasının sahte olduğu iddiasına ilişkin yargılandığı davada öğrenim durumunun sorulması üzerine "yüksek lisans" dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlanmış, hazırlanan iddianamede İmamoğlu’nun zincirleme şekilde ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. Hazırlanan iddianame kapsamında İmamoğlu’nun yargılanmasına bugün İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda başlandı. Marmara Ceza İnfaz Kurumları’nda bulunan 1 No’lu salonda görülen duruşmaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bazı belediyelerin başkanları, Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu, oğlu Mehmet Selim İmamoğlu, milletvekilleri ve çok sayıda izleyici katıldı.



İmamoğlu’na eğitim durumu soruldu


Hakim duruşma görülmeden önce bir ara karar oluşturulduğunu bu ara kararda Ekrem İmamoğlu’nun SEGBİS ile duruşmaya bağlanması yerine savunma hakkının kısıtlanmaması için duruşma salonunda hazır edilmesi yönünde ara karar kurulduğunu belirtti. Duruşma hakimi ayrıca kamuoyunun davayı yakından takip etmesi nedeniyle duruşmanın Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda görülmesine karar verildiğini aktardı. Kimlik tespitleri ile başlayan duruşmada Ekrem İmamoğlu sahte diploma iddiasıyla yargılandığı davada tahsil durumunun yüksek lisans olduğunu söyledi. İmamoğlu’na kendisi hakkında hazırlanan iddianame okundu ve savunması soruldu.



İddianame okunduğu esnada Ekrem İmamoğlu "Anlattığınız şeylerin benimle hiçbir alakası yok hala" dedi.


İmamoğlu savunmasında "Tam arkanızda adalet mülkün temelidir diyor. Sizin onu temsil ettiğinizi bilerek savunmamı yapacağım. 35 yıl önce 18 yaşındaki delikanlının bu işleri nasıl yaptığını düşünemiyorum. Bu iddianameyi savcı yazmadı. Bu iddianameyi bir sonraki seçimde onu yeneceğimi bilen kişi yazdırdı. Bu anlamda davanın varlığı bile yüz karasıdır. Şu anda bir darbe sürecinin içerisindeyiz. Hepimizi derinden sarsan bir dönemin içerisindeyiz. Türkiye’de hak hukuk arayanlar tarih boyunca böyle davalar ile muhatap olmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yargısının geldiği durumdan hicap duyuyorum. Ona karşı 4 seçim kazandığımı ve 5.’ciyi de kazandığımı gördüğü için bu duruşmanın hazırlandığının farkındayım. Bu duruşma ilginç konusu ile şimdiden tarihe geçmiştir. 9 yılla yargılanıyorum o anlamda isim bulmaya bu davada çok zorlanıyorum. Kendimi savunmakta da zorlanıyorum. Benim arkadaşlarım üniversiten geldiler bir takım. Maç bile yaparız. Tavla oynayacak arkadaşı yok. O yüzden bu işlerle uğraşıyor. Bu davanın konusu saçmalıktır. Davanın senaryosu hileli bir şekilde evrakı almışım, gitmişim yüksek lisansa başvurmuşum, askerlik şubesine sunarak bunu kullanmışım, Yüksek Seçim Kurulu’nda kullandığımın söylendiği kısmı zurnanın zırt dediği yer. Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi’ne yazı yazıyor. ‘Acele et hemen karar’ ver diyor. Çünkü bahse konu diplomanın kullanılmaya devam edildiği belirtiliyor. Ekrem İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı olarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurur diye başsavcı telaş ediyor. Tarihe utanç belgesi olarak geçmiştir bu iddianameyi yazan kişinin zihniyeti. Ekrem İmamoğlu 18 yaşında bir öğrenci. 18 yaşında bir gencin düşürüldüğü duruma bakar mısınız? Yazıklar olsun. Tümüyle bir saçmalık metni oluşmuş. Bunu yapan, yazdıran aklın gerçekliğe hakaret edercesine neyin izini sürdüğünü, koştuğunu ben çok iyi biliyorum. Benim çok rasyonel bir anlatımım olacak. Ben bu davanın 2 defa mağduruyum. Kazancım, alın terim ile aldığım diplomam yok sayıldı iptal edildi. 5 yıllık emeğim çabam bir çırpıda yok edildi. Gerçekten bunu tekrar hatırlatıyorum diplomamı yok ettiler. 17 yaşımda Kıbrıs’a gittim 23 yaşında İstanbul Üniversitesi’nden diplomamı aldım. Tekrar hatırlıyorum bunu yapan akıl, tapunuzu, şirketinizi, her şeyinizi elinizden alır geçmişinizi bile elinizden alır, tereddüt etmez. Sayın hakimim benim hayatım çok sahici gerçek. O kadar şahidim var ki şükürler olsun" dedi. Ekrem İmamoğlu’nun savunması sürüyor.



Sahte diploma davasında Ekrem İmamoğlu’na öğrenim durumu soruldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Alkollü sürücü kaza yaptı, yakınları gazetecileri tehdit etti Nevşehir’de alkollü sürücünün neden olduğu trafik kazasında 2 kişi yaralanırken, sürücünün yakınları gazetecileri, "Bu haberi paylaşmayın, paylaşırsanız sizinle görüşürüz" diye tehdit etti. Kaza, Nevşehir-Aksaray Karayolu üzerinde, TOKİ 5. Etap kavşağı yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 50 SB 960 plakalı otomobilin sürücüsü V.B., seyir halindeyken yol kenarındaki akaryakıt istasyonundan ana yola çıkan A.A. idaresindeki 50 ADF 737 plakalı otomobile arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle araçlardan biri şarampole savrulurken, diğer araç ise metrelerce ileride durabildi. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan sürücülerden A.A., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Diğer sürücünün ise hafif yaralandığı öğrenildi. Yapılan kontrollerde sürücü V.B.’nin 263 promil alkollü olduğu tespit edildi. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 25 bin lira idari para cezası kesildi. Gazetecilere tehdit Kaza sonrası olay yerine gelen alkollü sürücünün yakınları, görüntü almaya çalışan gazetecilere müdahale ederek haber yapılmaması için tehditte bulundu. Gazetecilere, "Bu haberi paylaşmayın, paylaşırsanız sizinle görüşürüz" diyerek baskı kurmaya çalışan şahıslar, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Gümüşhane Kayalıklardan süzülen zarafet kameralarda Gümüşhane kent merkezine yakın noktalarda doğanın en asil sakinlerinden olan yaban keçileri görsel şölene imza attı. Kentte 12 yıldır ikamet eden Zehra Yılmaz, yıllardır hayalini kurduğu o anlara eşiyle çıktığı öğle molasında ulaştı. Sayıları 3 bini geçen ve koruma çalışmalarıyla kent merkezine kadar inen yaban keçilerinin insanlarla olan barışçıl teması kameralara anbean yansıdı. Gümüşhane’nin sembolü haline gelen ve koruma çalışmalarıyla sayıları il genelinde 3 bini aşan yaban keçileri, bu kez kent merkezinin hemen üzerindeki bölgede görüntülendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü ekiplerinin titiz takibi ve Gümüşhane halkının yüksek duyarlılığı sayesinde popülasyonu artan bu nadide türler, yerleşim yerlerine yakın noktalarda özgürce dolaşmaya başladı. 12 yıllık bekleyiş mutlulukla sonlandı Gümüşhane’de 12 senedir ikamet eden Zehra Yılmaz, bugüne dek yalnızca videolardan izlediği yaban keçileriyle yüz yüze gelmenin heyecanını yaşadı. Eşiyle birlikte öğle saatlerinde dağ gezmek amacıyla kente yakın noktalara giden Yılmaz, bir anda karşısına çıkan keçi sürüsünü görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. O anları anlatırken "Arabadan fırladım ve arkalarından koşarak videolarını çektim" ifadelerini kullanan Yılmaz, hayvanların kendisinden ürkmemesini ve bir süre durup kendisine bakmalarını "heyecan verici bir atmosfer" olarak nitelendirdi. "Çok merak ediyordum ve canlı bir şekilde görmek istiyordum" diyerek duygularını aktaran Yılmaz, "Çok mutlu oldum onları görünce. Arabadan fırladım arkalarından koşup videolarını çektim. Beni görünce çok ürkmediler. Hatta bir ara durup bana doğru baktılar. Çok heyecan vericiydi onları seyretmek. Onların doğada özgürce dolaşmaları harika bir atmosferdi. İnşallah tekrardan karşılaşırız" ifadelerini kullandı. Korumacı yaklaşım meyvelerini verdi Gümüşhane dağlarında av koruma faaliyetlerinin artırılması ve vatandaşların yaban hayatına karşı bilinçlenmesi, yaban keçilerinin kent merkezine kadar inmesine olanak sağladı. Gümüşhane dağlarının süsü olarak adlandırılan bu hayvanların turistik noktalarda bile insanlarla bu denli yakınlaşması, şehrin doğa turizmi potansiyelini de pekiştirdi. Özgürce kayalıklardan süzülen keçilerin o anları, Zehra Yılmaz’ın kamerasıyla ölümsüzleşerek Gümüşhane’nin doğal zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.