TEKNOLOJİ - 24 Şubat 2026 Salı 11:23

Türk Telekom, görme engelli bireylere 5G ile Engelsiz Tribün deneyimi sundu

A
A
A
Türk Telekom, görme engelli bireylere 5G ile Engelsiz Tribün deneyimi sundu

Trendyol Süper Lig’in teknoloji sponsoru olarak Türk futboluna destek veren Türk Telekom, ligin 23’üncü haftasında oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasında Fenerbahçe Stadyumu’nda görme engelli bireylere 5G ile Engelsiz Tribün deneyimi sundu.



Türk Telekom, teknoloji sponsoru olduğu Trendyol Süper Lig’in 23’üncü haftasında oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasında Fenerbahçe Stadyumu’nda öncü bir uygulamayı hayata geçirdi. Fenerbahçe Stadyumu’nda yerleştirilen 5G Tabanlı Dokunsal Robot Koltuklar ile maç deneyimi, eş zamanlı biçimde görme engelli taraftarlara izlenebilir dokunuşlara dönüştürülerek aktarıldı.


"Herkes için 5G anlayışımızla yaşamın tüm alanlarına yansıtacağız"


Uygulama hakkında değerlendirmede bulunan Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, "Türkiye’nin dijital geleceğini inşa eden şirket olarak, güçlü altyapımız ve teknoloji birikimimizle yaşamın tüm alanlarında ‘insan’ı merkeze alan çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizi kararlılıkla geleceğe taşırken, en büyük sorumluluklarımızın başında dijital çağın olanaklarını 81 ilin her köşesinde, tüm bireyler için erişilebilir kılmak geliyor. 1 Nisan’da hayatımıza 5G’nin getireceği fırsatlar, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürme vizyonumuzu yeni bir boyuta taşımamızı sağlayacak. Bugüne kadar sağlıktan sanayiye, tarımdan spora, kültür-sanattan eğlenceye farklı alanlarda öncü 5G uygulamalarımızla herkes için 5G anlayışımızı ortaya koyduk. 5G Engelsiz Tribün projemiz görme engelli vatandaşlarımızın statlarda, aynı renklere gönül verdiği futbolseverlerle aynı anda aynı heyecanı hissedebilmesi bizim için büyük bir gurur ve mutluluk. Engelsiz Tribün uygulamasının önümüzdeki yıllarda tüm statlarda bir standart haline gelmesi en büyük temennimiz. Türk futbolunun dijital dönüşümünde bir kilometre taşı olarak tarihe geçecek bu uygulama ile yalnızca spor ve sosyal yaşamı iyileştirmekle kalmıyor, 5G’nin robotik teknolojilerle entegrasyonunda öncü bir rol üstleniyoruz. İştiraklerimiz, 5G alanında yetkin mühendislerimiz ve milli sorumluluk anlayışımızla, herkes için 5G anlayışımızla yaşamın tüm alanlarını ve geleceği iyileştiren projelerimizi sürdüreceğiz" dedi.


Şirketin 5G Engelsiz Tribün projesi kapsamında; Mina Demiryakan ile Halil Can Coşkun, maç öncesinde Fenerbahçeli futbolcular Kerem Aktürkoğlu, Yiğit Efe Demir ve Mert Müldür ile bir araya geldikten sonra, Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasını takip etti. Mina ve Halil, mücadeleyi 5G Dokunsal Robot Koltuklarla dünyada ilk kez deneyimledi.


‘Engelsiz Stadyum’ konsepti 5G ile gerçeğe dönüşüyor


Yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom’un güçlü 5G altyapısı, milli teknoloji şirketi Sensemotion’ın geliştirdiği görme engelliler için özel stadyum deneyimi koltuğu ve Huawei’nin katkılarıyla hayata geçirilen uygulama dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. 5G Tabanlı Dokunsal Robot Koltuk, topun hareketini ve sahadaki eylemleri farklı dokunuş desenleriyle ileterek görme engelli bireylerin oyunun akış yönünü ve ritmini takip etmesine olanak tanıyor. 5G Tabanlı Dokunsal Robot Koltuk teknolojisi ile şut, gol gibi sonuca ulaşan eylemler farklı titreşim frekanslarıyla görme engelli taraftarlara iletiliyor.



Türk Telekom, görme engelli bireylere 5G ile Engelsiz Tribün deneyimi sundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İznikli minikler Ramazan akşamlarında buluşuyor İznik Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan ayı etkinliklerinde çocuklar eski ramazanları yaşarken aynı zamanda da eğlenerek öğreniyorlar. Özlenen eski Ramazanların manevi ortamı ve sıcaklığı düzenlenen etkinlikler ile bu yılda İznik’e taşındı. "Eski Ramazanlarda yaşanan manevi ortamın sıcaklığı ve coşkusunu bugünde çocuklarımızın yaşamalarını istiyoruz" diyen İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, "On bir ayın sultanı Ramazan Ayı’nın manevi atmosferini yaşatmak, ‘Nerede o eski Ramazanlar’ diyenlerin nostalji özlemini gidermek amacıyla, Ramazan Ayı geleneklerinin yaşatıldığı etkinliklerimize bu yılda devam ediyoruz. Bu Ramazan’ı yeniden yan yana eski geleneklerimizle yaşıyor olmanın huzurunu hissediyoruz. Hepimizin özlediği eski Ramazanların coşkusunu etkinliklerimizle hep birlikte yaşıyoruz. Tüm hemşerilerimi etkinliklerimize katılarak bu manevi atmosferi yaşamaya davet ediyorum. Ramazan Ayı’nın ülkemiz ve tüm İslam alemi için barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Tüm hemşerilerimizi etkinliklerimizde buluşmaya davet ediyorum" dedi. Etkinliklerde miniklere müzikli drama oyunları, sihirbaz gösterisi, keloğlan çocuk tiyatrosu, Hacivat karagöz gölge oyunu, orta oyunları gibi gösteriler sunulurken çocuklar hem eğleniyor, hem de öğreniyor. İznik Belediyesi’nin Ramazan Ayı süresince gerçekleştireceği programlar Pazartesi akşamları saat 20.30’da İznik Milli İrade Meydanında devam ediyor.
Isparta Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alkollü sürücüye 12 saatte hüküm Yalvaç’ta alkollü araç kullanarak trafik ve yaya güvenliğini tehlikeye sokan sürücüler, seri yargılama usulü kapsamında aynı gün hakim karşısına çıkarılıyor. Suçun tespitinden itibaren yaklaşık 12 saat içinde karar veriliyor. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alkollü araç kullanarak trafik ve yayaların güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere yönelik yürütülen uygulamada, şüpheliler hakkında hızlı yargılama süreci işletiliyor. Gece saatlerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüler gözaltına alınarak işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk ediliyor. Şüpheliler hakkında Seri Yargılama Usulü uygulanarak aynı gün içerisinde yargılama tamamlanıyor ve verilen karar mahkeme onayından geçerek kesinleşiyor. Böylece suçun işlenmesinden itibaren yaklaşık 12 saat gibi kısa bir sürede hüküm verilmiş oluyor. Alkollü sürücülere hapis ve para cezası uyarısı Alkollü araç kullanmanın 2 yıla kadar hapis cezası bulunduğu belirtilirken, hükmün kesinleşmesinin ardından hapis cezası alanlar hakkında infaz işlemleri başlatılarak cezaevine teslim ediliyor. Bunun yanı sıra sürücülere idari para cezası da uygulanıyor. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, vatandaşların hem cezai yaptırımlarla karşılaşmaması hem de diğer sürücü ve yayaların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaması için alkollü şekilde direksiyon başına geçmemeleri gerektiği vurgulandı.
Bursa Bursa’da 8 mahallenin su sorunu çözülüyor Bursa’da su sıkıntısı yaşanmaması için altyapı yatırımlarına devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Gümüştepe’ye inşa ettiği yeni su deposuyla 8 mahallenin su sorununu kalıcı olarak ortadan kaldırıyor. BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi’nde 10 bin metreküplük yeni su deposu inşa ediliyor. Tesisin devreye girmesiyle Üçevler, Demirci, Gümüştepe, Çalı, Yaylacık, Tahtalı, Çamlıca ve Kültür mahalleleri başta olmak üzere geniş bir bölgede su kesintisi ve basınç yetersizliği gibi sorunlar tamamen ortadan kaldırılacak. Su deposu inşaatında prekast döşeme imalatı ve manevra odası imalatları da tüm hızıyla devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de çalışmaları yerinde incelerken, BUSKİ Genel Müdürü Mehmet Ercihan Subaşıoğlu ve BUSKİ yetkililerinden bilgi aldı. "Halkımız için çalışıyoruz" Yıllardır bölgede yaşanan basınç sorununun inşa edilecek su deposuyla birlikte ortadan kalkacağını belirten Başkan Mustafa Bozbey, 10 bin metreküplük su deposunu mayıs ayında hizmete almayı planladıklarını dile getirdi. Yüksek katlarda oturan vatandaşların su sorununu tamamen çözmüş olacaklarını anlatan Başkan Mustafa Bozbey, "Yapımını sürdürdüğümüz su deposunda fiziki ilerleme yüzde 80 seviyesine ulaştı. Tesis, D17 deposuyla entegre çalışarak kentimizin batısındaki toplam 8 mahalleye kesintisiz ve güçlü içme suyu temini sağlayacak. Suyumuzu önemsiyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ olarak halkımız için çalışıyoruz. Kentimizin artan ihtiyacına yanıt veren altyapı yatırımlarımızı planlı, kalıcı ve sürdürülebilir şekilde hayata geçiriyoruz" dedi.
Aydın Başkan Özmeriç; Esnaf ve sanatkarın en büyük sıkıntısı yeni vergilendirme sistemi oldu Aydın’da uzun süredir Şoförler Odası Başkanlığını yürüten ve Mayıs ayında yapılacak olan Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı seçimlerine de aday olan Semih Özmeriç, küçük esnaf ve sanatkarın en büyük sıkıntısının yeni vergilendirme sistemi olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde genel kurulunu yaparak güven tazeleyen Germencik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bilgin Balat’ı tebrik ziyaretinde bulunan Birlik Başkan Adayı Semih Özmeriç, Aydın esnafında daha iyi hizmet etmek için yola çıktıklarını belirtti. Başkan Özmeriç’i uzun süredir bildiğini ve geride kalan 16 yılık başkanlık sürecinde odasına bağlı olan şoför esnafının sorunlarının çözümüne ilişkin mücadeleleri ile tanıdıklarını belirten Germencik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bilgin Balat, "Benim 2. dönemim. Semih Başkan kendi odasında 4 kez üst üste güven tazeleyerek 5. dönemine girdi. Nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kendisine de başarılar diliyorum" ifadelerini kullanarak esnaf ve sanatkara hizmet etmenin ciddi bir fedakarlık istediğini söyledi. "Vergilendirme sistemindeki yenilikler esnafı zora soktu" Esnaf ve sanatkarın zor bir süreçten geçtiğini belirten Aydın Şoförler Odası Başkanı ve Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkan adayı Semih Özmeriç, "Şu anda esnaf ve sanatkar yüzde 20’si KDV olmak üzere yüzde 40’lara yaklaşan bir vergi yükü ile karşı karşıya. 01 Ocak 2026’ya kadar basit usul esnafın vergi yükü yok denecek kadar az idi. Zaten zor durumda olan esnaf ve sanatkar bir şekilde ayakta kalma mücadelesi veriyordu. 01 Ocak 2026’dan itibaren nerdeyse yüzde 40’a varan bir vergi yükü ile karşı karşıya kalan esnaf ve sanatkarın rahatlaması ve ayakta kalabilmesi için yeni desteklere ve vergilendirmede indirimli oranlara ihtiyacı var" diye konuştu. Aydın inşaatçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz ve Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan da katıldığı ziyarette Semih Özmeriç, makam için değil esnafın derdiyle dertlenmek için yola çıktıklarını ve bu yönde delegelerden destek beklediklerini söyledi.